Израел лиши Чорни от гражданство
4 юли 2004/ Mediapool

 

На скандалния бизнесмен Майкъл Чорни е отказано израелско гражданство, съобщи в. "Аарец". В статията се твърди, че министърът на вътрешните работи на Израел Авраам Пораз е издал решението си въз основа на оперативна информация от полицията, според която Чорни е скрил от израелските власти, когато се е преселил през 1994 г. "своето криминално минало, и в частност, връзките си с руската организирана престъпност".

В писмо, изпратено до Чорни, Авраам Пораз твърдял, че полицията разполага с информация, според която в началото на 90-те години Майкъл Чорни е имал "отношение към крупно мошеничество, в резултат на което е придобил контрол над водещи предприятия от руската алуминиева индустрия". Формално, своето решение за лишаване на Майкъл Чорни от израелско гражданство, министър Пораз е внесъл след официално запитване, подадено от бизнесмена за получаване на международен паспорт.

Дълги години Израел не позволяваше на Чорни да напуска страната заради водени срещу него разследвания. Запитвания за бизнеса на Чорни в България са отправяни включително и до специалните служби в София преди да бъде издадена заповедта на НСС през 2000 г. за изгонването на бизнесмена от страната като заплаха за националната сигурност.

Чорни обжалва изгонването си от България и успя да отмени в съда заповедите на бившия директор на НСС ген. Атанас Атанасов, но неговият наследник Иван Чобанов издаде нова заповед, според която Чорни остава "персона нон грата". Вътрешният министър Георги Петканов обяви, че основанията за прогонването на Чорни съществуват и днес, а те са че се опитал да влияе върху процесите в страната чрез внасяне на финансови средства със съмнителен произход.

Михаил Семьонович Чьорни, известен още като Майкъл Чорни и Михаил Шeрней е роден на 16 януари 1951 година в Ташкент. Гражданин е на Русия, САЩ и Израел.

Според публикации в печата, припомнени от агенция "Фокус", през май 1994 г. Чорни е задържан в Женева заедно с рускинята Ана Тупикова, с обвинение че са се опитали да влязат във Великобритания с фалшиви полски паспорти. Швейцария забранява тогава на Чорни и Тупикова да влизат в страната за период от 2 г. През 1996 г. Чорни отново е арестуван в Женева и разпитван за принадлежност към криминална организация. Достъпът до страната му е забранен за неограничено време.

От края на декември 2000 г. в САЩ е подаден иск за $ 2,7 млрд. срещу Майкъл Чорни . Фирмите Base Metal Trading S.A., Base Metal Trading Ltd. и Alucoal твърдят, че са им нанесените щети, оценеявани на $ 900 млн. Според американските закони в подобни случаи сумата на иска може да се утрои и така тя нараства до $ 2,7 млрд. Освен Майкъл Чорни ответник по делото е и шефът на "Руски алуминий" Олег Дерипаска.

По-късно, на 28 март 2001 г. информационните агенции разпространяват новината, че Майкъл Чорни, който се намира в Израел под домашен арест, е разпитван във връзка с покупката на 19,9% от акциите на израелската телефонна компания "Безек" от Гад Зееви. Междувременно НСБОП изпраща официално запитване до властите в Израел за аферата с Майкъл Чорни и собственика на авиокомпания "Балкан" Гад Зееви. Поставен е и въпросът разполагат ли израелските служби с данни за произхода на парите, с които Зееви е участвал в сделката за "Балкан". Тогава израелските власти забраняват на Чорни да напуска страната.

На 1 декември 2001 г. става ясно, че Майкъл Чорни ще бъде обвинен и в даване на стотици хиляди шекели подкуп на Олег Черноморец, член на общинския съвет в израелския град Ейлат. Заедно с него обвиняеми са Черноморец и личната секретарка на Чорни - Елена Сакир.

 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени