Канадската държавна компания за атомна енергия:
Български правителствени служители ни поискаха подкуп за АЕЦ Белене
29 април 2004

Канадската държавна компания Атомна енергия на Канада (AECL) твърди, че български правителствени служители поискали от нея подкуп от 40 до 80 милиона щатски долара, за да одобрят неин проект за доизграждане на АЕЦ Белене. AECL е изложила твърденията си в писмо до полицията и до своя вътрешен одит, съобщи в четвъртък канадският вестник "Глоуб енд мейл", който разполага с копие от документа.

Министърът на енергетиката Милко Ковачев отхвърли твъденията и ги определи като атака срещу доизграждането на АЕЦ Белене.

В писмото, цитирано от канадския вестник, се казва, че част от исканите пари могат да бъдат предадени на служителите чрез плащания на местни български подизпълнители, избрани да работят по проекта, а друга част - на агенти, работещи по финализирането на сделката. В писмото, което съдържа много подробности, се твърди, че то има за цел да предупреди ръководството на AECL за евентуални нарушения на канадските и българските закони.

AECL е част от международен консорциум, който проявява интерес към участие в доизграждането на българската АЕЦ в Белене на стойност 1,6 милиарда канадски долара, отбелязва вестникът. Изданието припомня, че България е спряла работа по проекта през 1990 г. поради финансови проблеми, но правителството на премиера Симеон Сакскобургготски иска да възобнови строежа.

Говорителят на AECL Ян Доуви каза, че неподписаното писмо било получено в края на миналата седмица и е предадено на полицията. Той отбеляза, че компанията приема сериозно случая.

"Това е несериозна информация"

Енергийният министър Милко Ковачев отрече обвиненията за искан подкуп и заяви, че определени хора се опитват да дискредитират канадската компания и процедурата по избор на изпълнител в България. Тази компания (AECL) има своите намерения и място на регионалния енергиен пазар и ние ще реализираме своите намерения, допълни министърът. Според него това е атака и срещу доизграждането на АЕЦ Белене.

Преди това пресцентърът на министерството заяви, че "българската страна има най-голям интерес да изясни случая и ако има опит за злоупотреба със служебно положение, то това ще бъде наказано", но без да посочва кой и как ще разследва случая.

"Наистина ще ме разсмеете, това е несериозна информация", беше коментарът на Тихомир Апостолов, ръководител на Консултативния съвет за продължаване на строителството на втората централа. Той допълва, че засега няма оплаквания за искани подкупи от страна на фирмите, които представиха оферти за АЕЦ Белене.

"Риск инжинеринг" даде негативен доклад за AECL

В доклада за Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за АЕЦ Белене, изготвен от "Риск инжинеринг", проектът на канадската компания се оценява като най-неизгоден за България. За "Риск инжинеринг" е известно, че има силни позиции в министерството на енергетиката, а бивши нейни служители са в ръководствата на енергийни дружества, включително и в борда на АЕЦ Козлодуй.

Смята се, че компанията получава много поръчки, голяма част от които не са в рамките на закона за обществените поръчки и затова не може да се прецени техния обем. "Риск инжинеринг" работи и като подизпълнител на доста от чуждестранните компании спечелили договори у нас. Експерти от бранша считат, че в много случаи чуждестранния партньор играе само ролята на прикритие за българската фирма.

Канадски парламентарист настоява за разследване

Глоуб енд мейл напомня, че около офертите на AECL за договори за ядрени централи в развиващи се страни често е имало противоречия. Твърди се, че компанията е плащала големи суми на агенти по маркетинга при предишни сделки в Аржентина, Китай и Южна Корея.

Говорителят Ян Доуви заяви, че компанията не е замесена в злоупотреби в България. Той каза, че българи, които проявили интерес към канадската ядрена технология, предложили на AECL да участва в проекта за Белене."Разглеждаме тази възможност, но още не сме изготвили оферта", добави Доуви.

Копие от писмото е изпратено и до депутата-демократ Джо Комартин, който възнамерява да го предаде на министъра по природните ресурси Рубин Джон Ефорт и главния одитор Шийла Фрейзър. "Като се има предвид практиката в тази индустрия в миналото, случаят трябва да се разследва", каза Комартин.

Канадската компания е смятана за "далечен" кандидат за договор, тъй като при построяването на централата в Белене първоначално е била използвана съветска ядрена технология, която е различна от модела, разработван от AECL.

Останалите компании, които участват заедно с AECL в конкурса за АЕЦ Белене, са Ansaldo Nucleare, която е част от италианска отбранителна и енергийна компания; голямата канадска инженерна фирма SNC Lavalin и американската инженерна компания Bechtel.

Канадският вестник се позовава на Трансперънси интернешънъл, която окачествява България като страна с високо ниво на корупция заради ниските държавни заплати и липсата на силни демократични традиции.

В София, енергийното министерство обяви чрез пресцентъра си, че цели провеждането на "равнопоставен, прозрачен и конкурентен процес между водещите в технологично отношение ядрени компании".

Министерството ще води преговори с канадската енергийна компания, както и с останалите кандидати, защото до този момент не е уведомено, че канадците се оттеглят.

Запитан дали твърденията на канадската фирма са свързани с оповестения с доклад за ОВОС, в който канадските реактори не получават добра оценка от екологична гледна точка, Тихомир Апостолов посочи, че този извод е прибързан. Той напомни, че Консултативният съвет има сериозни резерви както към тази екологичната разработка, както и към технико-икономическия анализ

www.mediapool.bg/site/business/2004/04/29/10_290404bu.shtml

 

 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Какво пише в старите вестници"