Скандал в БСП, 4-ма внасят в парламента искане за изтегляне от Иракwww.news.bg/article.php?cid=9&pid=0&aid=139509

Автор: Венелина Ангелова / дата: 21.04.2004 14:09


 

Масларова: Военните ни в Ирак се превърнаха в окупатори

Андрей Пантев След извънредно заседание на парламентарната група на Коалиция "За България" червеният депутат Любен Петров крещя в кулоарите на парламента на председателя си Сергей Станишев.
Случайно присъстващите медии там, успяха да чуят единствено репликата "Позволете ми да имам политическа чест".

Петров веднага беше отведен в кабинета на Корнезов, откъдето излезе след половин час видимо успокоен и отказа да обясни за какво става дума.

News.bg научи обаче, че скандалът е избухнал, след като е станало ясно, че четирима депутати от левицата - Любен Петров, Андрей Пантев, Александър Паунов и Огнян Сапарев, са заявили, че ще внасят в пленарна зала искане за изтегляне на контингента ни от Ирак.

Любен Петров Припомняме, че това са същите депутати, които единствени гласуваха против ратификацията на договора за членството ни в НАТО.

Андрей Пантев съобщи само, че в петък ще внесат проекторешение в деловодството на Народното събрание. Той отказа да обясни какво предлагат четиримата и призова медиите да бъдат търпеливи.
Пантев отказа да отговаря на други въпроси, но по думите му, сред депутатите липсва мъжество.

Червени депутати масово отказаха да отговарят на въпроси, свързани със заседанието.

По-късно говорителят на БСП Ангел Найденов пред Дарик радио, че ПГ на Коалиция За България не споделя аргументите на 4-мата депутати от левицата да внесат проекторешение за оттегляне на българския контингент от Ирак.
Няма промяна в досега изразяваната позиция от БСП по Ирак, каза още Найденов.

Той потвърди, че на заседанието 4-мата депутати о.з ген. Любен Петров, проф.Андрей Пантев, Огнян Сапарев и Александър Паунов са информирали колегите си за своето намерение и са се аргументирали.

По време на дискусията аргументите им за оттегляне на контингента от Ирак не намериха подкрепа в изрично решение на ПГ на Коалиция За България, допълни още говорителят на БСП.

По думите му фактът, че четиримата депутати имат различно виждане, е тяхно право.

Те са убедени, че отразяват известни обществени политически настроения и никой не може да им отнеме това право, каза Ангел Найденов.

От своя страна вместо коментар по въпроса, правителственият говорител Димитър Цонев изреди списък на страните от Източна Европа и ОНД, които участват в коалицията в Ирак.
Военнослужещите от Източна Европа са 4720 души. След тях 2500 от Полша, 150 от Чехия, 82 от Словакия, 300 от Унгария, 480 българи, 795 от Румъния, 102 от Литва, 142 от Латвия, 71 от Албания и 82 от Македония. От страните от ОНД са изпратени 2149 военнослужещи.
 Войната в Ирак

Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Какво пише в старите вестници"