news.bg / 05.07.2004


Първанов против парламентарни избори през август 2005

Снимка Президентът Георги Първанов ще проведе консултации с парламентарно представените политически сили, за да чуе техните позиции за датата на провеждането на следващите парламентарни избори. Това стана ясно след срещата на държавния глава с ръководството на парламентарната група “Новото време”.

Консултациите най-вероятно ще са през следващата парламентарна сесия, съобщи лидерът на парламентарната група Мирослав Севлиевски. При тях ще се търси консенсус за датата, която обаче не трябва да е през август, според становището на президента и нововремци.

Припомняме, че от партията на Софиянски – ССД, заявиха,че ще внесат искане за промяна на Конституцията в частта й за провеждането на парламентарни избори. Целта е именно те да не се проведат през август месец, когато е активният отпускарски период.

Президентът е подкрепил закона за референдумите, като е заявил, че е важно гражданите да могат да правят политика чрез референдуми.
Също така държавният глава и “Новото време” са били на едно мнение относно провеждането на референдум за членството в ЕС.
От Новото време са изразили мнение, че това трябва да стане между парламентарните и президентските избори, за да може кампанията да е чисто разяснителна.
Според Севлиевски добра дата за това е началото на 2006 година.

Президентът се е съгласил също и с въвеждането на мажоритарен елемент в избирателната система. Той обаче е изразил мнение, че ако се прави промяна в избирателните закони, тя трябва да е 6 месеца преди парламентарните избори.

Според Мирослав Севлиевски най-удачната дата за провеждането на вота е 15 юли. Преди това обаче трябва да бъде разпуснато 39-ото народно събрание, са категорични от “Новото време”.
 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"