Разпадна се парламентарният съюз ОДСАвтор: Венелина Ангелова / дата: 25.02.2004 11:33

http://www.news.bg/article.php?cid=7&pid=0&aid=136935

ПОСЛЕДНО: Екатерина Михайлова е избрана за председател на ПГ на ОДС, включваща 29-мата около Иван Костов. Самият бивш премиер и още шест души стават заместници на Екатерина. Тя декларира, че ще продължат заедно да реализира политиката на ОДС, както и че ще продължат да бъдат опозиция. Няма да променим отношението си по нито един ключов проблем, категорична бе тя.
ОЩЕ

13 народни представители влизат в състава на официално обявената днес парламентарна група на СДС. Председател на групата е Надежда Михайлова, а нейни заместници стават Христо Кирчев и Валентин Василев.

Междувременно от БЗНС - Народен съюз обявиха, че напускат ОДС, тъй като съюзът след формирането на ПГ на СДС престава да бъде втората парламентарна сила и ще формират собствена парламентарната група.

БЗНС НС в една парламентарна група с НИЕ

Според Борислав Китов членовете на новата група ще са над 10. Общо депутатите на БЗНС НС и Демократическата партия са 7, а за група им трябват 10 души. Китов обясни, че очаква към тях да се присъединят както независими народни представители, така и депутати от ОДС.

За нас ще е чест, ако Марио Тагарински и Иво Цанев се присъединят към нас, изтъкна той и добави, че са отправили официално предложение и към единствения народен представител от Българската социалдемократическа партия и лидер на партията Йордан Нихризов.

Няма да взимаме нито едната от двете страни, ще си взаимодействаме и с двете групи на Надежда и на Костов, категоричен бе Борислав Китов.

От своя страна Йордан Нихризов обясни, че ще изчака решение на партията, която представлява, към коя от групите да се присъедини.

Когато БЗНС-НС напусне парламентарния съюз на ОДС, той ще престане да съществува, продължава обаче да функционира парламентарната група на ОДС, като засега в нея са хората на Костов, Праматарски и Нихризов.

Очаква се по-късно днес да се разрешат разногласията, които възникват материалните предимства, които се полагат на една парламентарна група. Това са собствена стая, автомобил за председателя и секретарка.

Димитър Абаджиев заяви, че хората около Костов няма нужда да правят нова група, тъй като те остават в съществуващата парламентарна група на ОДС. Според него, Надежда Михайлова и нейните поддръжници са истинските отцепници, тъй като те са напуснали ОДС, регистрирайки парламентарна група на СДС.
Това са юридически казуси, въпросът ще се изясни, коментира Надежда Михайлова.
Според Валентин Василев от 1990 година стаята на сините е на СДС и не могат да ги изгонят оттам.
Йордан Соколов пък обясни, че стаята всъщност е на парламентарната група на ОДС и че те трябва да останат в нея.
 Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"