5.
УКРАШЕНИЯТА В ЕЗЕРНИЯ ГРАД

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25

Смущението от разпилените камъни на останките бързо отминава, когато видим предметите от бита на праисторическите хора... По най-старата улица са се разминавали хора, за чието достойнство и усет за красота съдим по достигналите до нас украшения.  Огърлиците и нанизите издават развит естетически вкус.
Животът в определена общност е цялостен - той е едновременно естетическа, нравствена, интелектуална, прагматична, верска, институционална, йерархична и т.н. система. Разбира се връзката между отделните подсистеми има статистически характер.
Короната на Царя като вещ е достатъчна, за да се опише с голямо приближение най-вероятния образ на неговото царство. На това разчита всяка съвременна фирма в проблемно финансово състояние, когато решава да освежи своя офис.
Жителите на Езерния град не са подбирали какво да намерим ние - хората, живеещи 7 хиляди и 500 години по-късно. На намереното трябва да се вярва като на сигурен индикатор за състоянието на тяхното общество.

Нашият екскурзовод в Езерния град  Тодор Динов уточнява:


1.

Огърлица от златни и халцеденови маниста от гроб № 211 от некропола в Дуранкулак (втората половина на V хил. пр.   Хр.) - късна каменномедна епоха, култура Варна.

2.

Наниз от златни и малахитови маниста от некропола в Дуранкулак (средата на V хил. пр. Хр.) - култура Варна

3.

Антропоморфен амулет (апликация) от гроб № 694 от некропола в Дуранкулак (средата на V хил. пр. Хр.) - култура Варна.

4.

Спирала от златна тел (вероятно накит за глава) от гроб № 165 от некропола в Дуранкулак (средата на V хил. пр. Хр.) - култура Варна.
 

Когато съпоставим тези украшения с дрехите, керамиката, култовите предмети, оръдията на труда, ще разберем, че става дума за култура със свой собствен стил. Културата Хаманджия и културата Варна.
За да имат общоприето разбиране за "красиво", което  последователно отстояват в разнородната си дейност, жителите на Езерния град трябва да са имали интензивен, добре структуриран социален живот. 

 

Начало на Езерния град


Copyright 1997-2018 ® “OMDA” Ltd. Всички права запазени