Гърците посегнаха на Орфей

 
 10 март 2005 | 05:17
Агенция "Фокус"

"Елате в родината на Орфей" е мотото на новата рекламна кампания на Гърция, с която тя ще атакува руския туристически пазар в края на март. Тази кампания събуди недоволството на българските туроператори, които също използват името на Орфей в туристическите си оферти.

От своя страна от години много български туроператори използват името на Орфей, за да рекламират страната ни. Орфей е тракийски герой, ясно и точно определен. Няма значение къде е живял. Отдавна е доказано, че той е живял на тази територия на Тракия, която е в рамките на днешна България. Това заяви историкът проф. Николай Овчаров по повод рекламната кампания на Гърция. По думите му Министерство на туризма и културата е институцията, която трябва все пак като официална институция да вземе отношение за използването на името на Орфей като “запазена марка” на Гърция. Митичният певец и лечител трябвало да стане лице на българския културен туризъм заедно с бог Дионис и Спартак, но кабинетът така и не написал стратегия за развитието му, заявиха Николай Овчаров и д-р Красимир Лещаков.


Рекламна кампания на Гърция използва името на Орфей

бТВ

"Елате в родината на Орфей" е мотото на новата рекламна кампания на Гърция, с която тя ще атакува руския туристически пазар в края на март.

Тази кампания събуди недоволството на българските туроператори, които също използват името на Орфей в туристическите си оферти.

От своя страна от години много български туроператори използват името на Орфей, за да рекламират страната ни. Известни са няколко пакета туристически услуги като например: “Пътешествие по стъпките на Орфей”, или “Пътуване в Родопите – планината на Орфей”. Историческите източници не са единодушни къде е живял Орфей; знае се само, че е живял в областта Тракия. Историческата област Тракия, която обхваща източната част на Балканския полуостров, през 1923 година е разделена между България, Гърция и Турция. Така Северна Тракия попада в територията на нашата страна, а Западна Тракия – в границите на Гърция. Според други източници Орфей е живял в Родопите, но отново не може да се каже със сигурност – в българската или в гръцката част на планината.

Гърция има голям опит в споровете за символи, имена или произход. През 2003, въпреки протеста на няколко страни, между които и Дания, ЕС разреши страната да използва специални права за защита на своето сирене “Фета”. Така след няколко години преговори, Атина си извоюва правото само сирене, произведено от овче или козе мляко, да се нарича “Фета”. И само в Гърция да може да се произвежда сирене под това име.


Орфей е тракиец от България, това е исторически факт, заяви проф. Николай Овчаров

бТВ

Орфей е тракийски герой, ясно и точно определен. Няма значение къде е живял. Отдавна е доказано, че той е живял на тази територия на Тракия, която е в рамките на днешна България. Това заяви историкът проф. Николай Овчаров по повод рекламната кампания на Гърция, в която като родина на легендарния тракийски певец се определя съседна Гърция. Известният историк припомни, че в родопските песни, в които често се намират доказателство за историческото ни минало и спорни факти, тъй като те са народна памет и в тях Орфей изрично се споменава като тракиец от България. “Няма защо да крием, че Гърция започна мащабна рекламна и PR кампания, още повече след посещението на министъра им на туризма миналата седмица в Холивуд. Може би гърците се уплашиха от това, което тази година се откри в земята на България, от Старосел”, подчерта проф. Овчаров. По думите му Министерство на туризма и културата е институцията, която трябва все пак като официална институция да вземе отношение за използването на името на Орфей като “запазена марка” на Гърция.


Г-да, Орфей е наш, бял, роден трак

„Орфей е наш, не гръцки", отсякоха в един глас съперниците за титлата „български Индиана Джоунс" - проф. Овчаров и д-р Китов. Най-после някои да опери патриотичен гребен, след като векове подбиваме дипломатично опашка пред комшиите. Щатската тв „Холмарк" показа на кино Орфей като „чер арапин". Утре Холивуд може да го изкара индианец. И както върви, ще го снима не в Родопите, а на вулкана Фуджияма.

в. "Труд" – стр. 3


Гърция ни краде Орфей

„Елате в страната на Орфей!", гласи рекламата, с която Гърция ще събира купища евро от туристи това лято. Хитовата фраза била обявена на форум за туризъм в Москва преди дни.

„Това е абсурдно и скандално. Проблемът е политически и икономически и държавниците трябва да реагират бързо. България трябва да защити културноисторическото си наследство". Това заяви проф. д-р Николай Овчаров на пресконференция вчера. Той пръв разбрал за рекламата, тип приложна наука, от репортер на британското Интернет издание на „Телеграф". Потърсили Овчаров, за коментар на туристическото послание и накрая написали, че България и Гърция се карат за митичния герой.

Според Овчаров и колегата му д-р Красимир Лещаков, доцент в Софийския университет, Орфей може да е всякакъв, а може и да не е съществувал изобщо, но България, а не Гърция е страната, която води в изследването на тракийската култура. И няма съмнение, че Орфей е живял в настоящата територия на страната ни. Още едно силно доказателство за присъствието на легендарния музикант по нашите земи ще дадат разкопките през идното лято край с. Татул. Екипът на Овчаров ще завърши археологическите проучвания на храма, за който се предполага, че е бил на Орфей.

„Въпрос на време е гърците да си присвоят първенството над тракийското наследство и не ние, а те да печелят от него. Властите трябва да действат”, предупреди и д-р Георги Китов преди седмица след научен семинар в Атина.

„Гръцкото министерство на туризма светкавично е подело мащабна рекламна кампания, която сигурно е реакция на обединяването на културата и туризма в едно ведомство у нас," предполага Овчаров. Управниците в южната ни съседка официално поканили всички киностудиа в Холивуд да използват археологическите паметници в Гърция за декор на филмите си. Печалбата от това е огромна. „След епоса „Троя" цената на земята в близост до митичния град-държава, който е в територията на Турция, скочила пет пъти", каза професорът.

в. "Труд" – стр. 7


Искат да си вземем Орфей от гърците

Призоваваме правителството да реагира срещу кампанията на Гърция за присвояването на Орфей. За това настояха историците Николай Овчаров и Красимир Лещаков вчера. Гръцкото министерство на туризма започна рекламна кампания "Елате в страната на митичния Орфей" и покани холивудските студиа да заснемат на терен историческите си продукции. Кампанията щяла да привлече милиони туристи в Северна Гърция, като ощети родните старини. След показването на "Троя" с Брад Пит цената на земята около древния град скочила 5 пъти, посочиха историците. Гръцката реклама, която тече от 10 дни, е посрещана с мълчание от властите у нас.

Митичният певец и лечител трябвало да стане лице на българския културен туризъм заедно с бог Дионис и Спартак, но кабинетът така и не написал стратегия за развитието му, заявиха двамата. Те представиха доказателства, че всички древни летописци смятали Орфей за тракиец, роден в Родопите. У нас са открити и единствените храмове в негова чест. "Орфей е общобалкански герой като Крали Марко и той не може да бъде присвояван", смята проф. Овчаров.

в. "24 часа" - стр. 35


Гърците си присвоиха Орфей, България нехае

Крайно време е държавата да вземе отношение по историческите кражби на съседните ни държави, алармираха вчера археолози. Поводът е туристическа рекламна кампания на Гърция, вървяща под мотото "Елате в страната на митологичния Орфей". Определянето на тракийския певец като грък предизвика спорове между учени от двете държави, за което Телеграф пръв информира. Според всевъзможни документи от древността Орфей е тракиец. Дори англо-саксонски, сръбски и руски исторически трудове определят певеца като син на тракиеца Еагър и музата Калиопа. Произходът му е забулен в мъгла, но се очертава тезата, че в края на бронзовата епоха е живял могъщ цар-бог с име Орфей. Царството му пък се търси в Югозападна Тракия, по Беломорието и в Източните Родопи. Затова той е общобалкански герой и един народ да претендира за наследството му е въпрос на кражба, твърдят археолозите Николай Овчаров и Красимир Лещанов. Според тях в случая с Гърция става въпрос за т. нар. "приложна археология", която е различна от академичната наука. Първата се използва главно за целите на културно-историческия туризъм и не е абсолютно научнообоснована. Целта й не е историческата истина, а печеленето на средства от туризъм. Южната ни съседка още преди година обявила на големите американски филмови продуценти, че могат да снимат историческите си филми по археологически обекти в Гърция. Като пример за ефекта от туристическата реклама Красимир Лещанов посочи холивудската продукция "Троя". Вследствие на филма с участието на Брад Пит цените на имотите в областта на Троя са скочили 5 пъти. Интересът към

земите бил главно от американски и немски граждани. Защо само Гърция да печели от името на тракийския цар, негодуват историците. Според тях България никога не е имала адекватна позиция по националните проблеми. Доказателство за това е, че и сега културното ни министерство мълчи, както и че не е създадена национална стратегия за развитие на културно-историческия туризъм. Време е и България да се включи във вече развития туризъм на Гърция и Турция, когато той е базиран на общо историческо наследство, е мнението на археолозите. Болезнен е и въпросът с незиградените пътища до археологическите богатства на страната ни. До храма на Орфей например път няма и желаещите да го посетят трябва да изминат 5 км пеш по черен път.

в. "Телеграф" - стр. 5


Разкопките на Перперикон изплашиха гърците

"Елате в страната на Орфей". Ако гледате СNN или ВВС, не може да не забележите рекламата за гръцки курорти. Върти се често от месец насам. Идеята й е, че Орфей е живял в Родопите. А част от Родопите са в Гърция. И с това истината в клипа свършва, отбеляза на пресконференция и прочулият се с разкопките при Перперикон и Татул проф. Никола Овчаров. Но понеже и народите като хората "берат ум" по различни начини, поканата на съседите може да се окаже полезна. Току-виж, сме превърнали в реалност култовата реплика, която така или иначе вече сме изрекли: "Туризмът не е само море, слънце и шопска салата." Въпреки че точно това упражнявахме години наред със съветските групи и "Балкантурист". Първи го разбраха и доказаха археолозите. И най-вече проф. Никола Овчаров и доц. Георги Китов. Далече преди да се разгори политическата криза, да се смени културният министър и да се появи новото Министерство на културата и туризма, учените, подгонени от неволята, откриха връзката между археолозите и туроператорите. Нарекоха я с древното име на финикийските знаци, обвързаха я със спонсорите и използваха медиите за полагаемия се шум, гръмки заглавия и сензационност. Така, без да сме го смятали по календара, беше заченато онова нещо, по което гърците отдавна си падат и печелят в евро - културният туризъм. Нормално е сега тъкмо проф. Никола Овчаров да ни подсети за нуждата от държавна стратегия за културния туризъм - обоснована с поглед поне за пет години напред. Кои десетина обекта ще развиваме приоритетно, къде ще копаем, колко от средствата ще се търсят от частни фирми и колко ще даде държавата. И като реставрираме обекта, да можем да стигнем до него, без задължително да спукаме гума. Преди 4 години, когато тръгна с екипа си към Перперикон, проф. Овчаров буквално сечеше гъсталака, за да се добере до върха. Сега в Източните и Средните Родопи се изсипват по 200 000 души. През сезона разкопките се следят на цели страници, заливат ни вълни от овации и приливи на национална гордост - за откриването на светилище на Дионисий в скалния тракийски град Перперикон край Кърджали (лятото на 2003-а), за светилището на Орфей край момчилградското село Татул, където е бил символичният или истинският гроб на Орфей (юни 2004-а), за пещерата Утробата в Татул, където се съвкупляват Слънцето и Земята.

Твърде вероятно е с рекламата си за Орфей гърците да реагират тъкмо на този шум и спонтанно направените стъпки в рекламата на културноисторическия туризъм у нас. Важното е оттук насетне обаче да не разчитаме само на случайността. Античните извори категорично доказват, че Орфей е фигура от тракийската история и култура. А и самите древногръцки автори го споменават в тази му идентичност. Друг е въпросът, че според гръцкия епос Орфей е грък. Като типичен герой от бронзовата епоха той е влязъл в митовете и легендите и е признат за един от "седемте мъдреци" на древния свят. И понеже митологията е като майчиното мляко - закърмва те за цял живот, всички народи на Балканите ще се вълнуваме пред въпроса чий е Орфей. Точно колкото ще сме готови да се хванем за гушите, ако се опитат да ни убедят, че не е наш Крали Марко. Или сърбите и бошняците- че не е техен Великана. А фактите са - сърбин по рождение, пожелал в края на живота си да стане български крал, Крали Марко е възпят във фолклора на всички тези народи и храни гордостта на много балканджии.


Проф. Никола Овчаров: Храмове ще никнат като гъби

- Проф. Овчаров, оценявате ли новото министерство като крачка към стратегия за културния туризъм у нас?

- Точно това ни убягна в коментарите около промените, но то е важно. Увлякохме се да оплюем лицето Чилова. А самият факт на създаването на такова министерство може да се окаже много положителен. Съвсем друг е въпросът дали в края на мандата му е времето. Туристическият ефект, който постигнахме при разкопките в Перперикон и Татул, е заразителен. А това се случи между другото. Но той е четвърта страна на стратегията за културен туризъм, от която се нуждаем. Другите са - план и средства за разкопки, реставрация и инфраструктура до обекта. Поне 80 на сто от средствата би трябвало да осигури държавата.

- А как вие без стратегия намерихте пари за разкопките в Източните Родопи и ще ви стигнат ли те за новия сезон?

- За Перперикон в момента имаме 70 000 лв. Стана случайно, но само на пръв поглед. През 2001-ва се бях отчаял да търся пари. И тогава поисках от държавата. Доволен съм, че субсидията на Министерството на финансите се подновява всяка година.

- Мислите ли, че след последните сензации в археологическите открития ще е по-лесно да си запазим място върху световната културноисторическа карта?

- Нека илюзиите да не ни пречат повече, отколкото конкурентите. Великолепни са земите ни и тайните по тях. Но когато излезем на световния пазар, ще трябва да се съизмерваме с експлоатираната от години слава на египетските пирамиди, Мачу Пикчу, гробниците на маите и ацтеките, средновековието на Европа. Нужна ни е много пъргава, убедителна реклама на обектите ни.

- Кои ще са новите сензации на археологически сезон 2005? За тях ли се готвите с лечебното гладуване?

- Ами да. Понякога на Перперикон не ти издържат краката от ходене. Надявам се на 4 месеца разкопки. Първо ще започна с Татул и после с Перперикон - по два месеца. Заложихме много и на двете места. В Татул е първият наземен храм, откриван въобще някога в България. До него е големият мегалитен паметник. Смятаме, че това е гробът на Орфей - символичен или реален. И ако е така, мисля, че ще открия целия хереон - гробницата на умрелия и обожествен тракийски цар. Ще бъде първият по земите ни. До този момент знаем много за гробниците благодарение на доц. Китов. Често се шегуваме, че траките едва ли не са се раждали само за да умрат и да ги погребат. Не знаем достатъчно как и къде са живели. Почти нямаме разкрити градове. Ето Перперикон вече започва да попълва представите. До храма на Дионисий постепенно се разкрива голяма царска резиденция на тракийските племена бесите. И в целия този свещен град столица Перперикон кой знае колко още храмове ще изникнат.

- А очаквате ли нови доказателства в Татул, които да ни убедят, че тъкмо това е светилището на Дионисий?

- Очаквам много важни открития в ограденото свещено пространство на храма, където са полагали всички дарове. Вече открихме монети, фигури, сечива. Но още на третия ден спряхме работата, защото излезе самият храм. Имах 17 човека и се хвърлихме всички, за да можем да го изкопаем. Продължаваме и с пещерата Утроба. Всичко това е на около 20 км от Кърджали, по долината на Арда. Невероятна концентрация на мегалитни паметници.

- Имате ли прозрение, преди да направите поредно откритие?

- Дори и да е имало знаци в младостта, нужен ми беше 25-годишен стаж като археолог, за да ги осъзная и осъществя. То май с всичко е така. А в археологията е особено трудно, защото всичко става отзад напред. Знаем, че животът се е зародил в третото хилядолетие, каменно-медната епоха, минал е през бронзовата, после през тракийската, през Рим и средновековието. При разкопките е обратното. А мегалитните паметници (от гръцки "мегалос" - голям камък) са невероятно трудни за копаене. Всяка следваща епоха е изчиствала предишните културни нива и заличавала доказателствата. И все пак намерихме не малко доказателства -- и в Перперикон, и в Татул. Оказа се,че в Перперикон храмът някога е бил абсолютно гол. Преди 5-6 хил. години древните хора са излагали идолите си и после са ги прибирали в големи сеизмични пукнатини с 4-5 метра дълбочина, но широки само 40-50 см. Там съм наел да копаят деликатно дребни местни жени. Създадохме нещо като "фина археология". По-късно, в бронзовата ера, хората вече са можели да секат скалата. Тогава се оформя храмът на Дионисий - в Татул. Тракийската култура продължава да живее дори до приемането на християнството. Бесите са имали традиция да дълбаят в скалите храмовете си. Известно е, че са били най-големите миньори в търсенето на злато. Рудникът, открит в Източните Родопи, има проходимост 540 м без страничните галерии и е най-големият в Европа.

в. "Стандарт" - стр. 23


Учени искат стратегия за историческия туризъм

в България. Повод стана поредният спор с Гърция за Орфей. Южната ни съседка рекламира туризма си с мотото "Елате в страната на Орфей". Не може една страна да си присвоява този общобалкански герой, обяви археологът проф. Николай Овчаров вчера. Според всички древногръцки автори Орфей е тракиец. Откритото светилище на Орфей в с. Татул, Момчилградско, е съществувало от XV-XIV в. пр. Хр. до 5 в. сл. Хр. А досега не е разкрито светилище в Гърция, което да датира от периода XVII-XV в. пр. Хр., съобщи доц. Красимир Лещаков. Според него това отново по безспорен начин доказва, че Орфей е герой и на българи, и на гърци. След филма "Троя" парцелите в района на Троя са скочили 5 пъти. Орфей не е просто лице, той е марка и не може една страна да печели туристи, като си го присвоява, смята той.

в. "Сега" - стр. 6


Произходът на Орфей стана политически въпрос

Археологът проф. Николай Овчаров призова правителството да протестира срещу Гърция заради присвояването на митичния тракийски певец Орфей.

От няколко месеца Атина кани чуждестранни туристи в Гърция с посланието "Заповядайте в страната на Орфей".

Скандалът е политически въпрос, а от гледна точка на приложната археология е и кражба, защото Орфей е тракиец, заяви доц. Красимир Лещаков. Според Александра Кристопуло от Националния археологически музей на Гърция обаче нациите постоянно си присвоявали гръцките герои.

Случаят бе разказан и от британския вестник "Телеграф" под заглавие "Българите се гневят за Орфей и лъжците". Въпреки сигурните данни за тракийския произход на Орфей той трябва да се разглежда като общобалкански герой, затова най-добре е България и Гърция да направят една обща културно-туристическа кампания, предложи в заключение проф. Овчаров.

в. "Новинар" - стр. 2


Николай Овчаров: Гърция не може да краде Орфей

На туристическа борса в Москва преди 10 дни Гърция е обявила своето ново рекламно лого: "Елате в страната на Орфей", а това е чиста кражба, заявиха вчера известният археолог ст.н.с. Николай Овчаров от АИМ при БАН и доц. Красимир Лещаков от СУ, специалист по къснобронзовата епоха. Българската държава не реагира по никакъв начин на спекулацията, а трябва незабавно да се обяви срещу това поредно посегателство върху нашето културноисторическо наследство, коментираха учените.

Всички древногърцки автори описват Орфей като тракийски певец и цар, предлагат различни версии единствено за тракийското племе, чийто владетел е той, цитира Овчаров. През XVII-XI в.пр.Хр. Тракия е обща част от Средиземноморската икономическа зона, а тракийски светилища от това време са открити само в България, Анатолия, Кипър и Крит. Едва в IV в.пр.Хр. легендите за Орфей се елинизират, подчерта Овчаров. Според него разкопките край с. Татул до Перперикон все повече доказват хипотезата, че светилището там е на Орфей. Многото успехи на нашата тракийска археология в последните години са причина гърците да се активизират, като целта е да се увеличат печалбите от туризма, смятат двамата учени. Орфей и митовете за него са отпреди 3000 години и все още не е установено къде точно е роден, макар че повечето писмени източници сочат Родопите. Никоя държава не може да си присвоява спекулативно името му, той е балкански античен герой, България и Гърция трябва заедно да го експонират пред света, подчертаха Овчаров и Лещаков. За разкопките в Татул през идващото лято вече са осигурени 30 000 лева.

в. "Дума" - стр. 2