ИВАН СЛАВКОВ
Председател на Българския футболен съюз
 

Иван Славков, една от най-колоритните фигури в обществения живот на страната, е роден на 11 май 1940 г. в София. Завършил инженерство в родния си град, състезател от националния отбор по водна топка в продължение на пет години, този професионален журналист е съпруг и вдовец на Людмила, дъщерята на държавния глава от времето на тоталитаризма Тодор Живков.

Противно на очакванията, след преломната 1989 г. Славков не само не е свален от високите постове, които заема, но през 1995 г. дори е избран за председател на Българския футболен съюз. Нещо повече: той се справя безпроблемно с двата поредни опита да бъде отстранен чрез извънредни конгреси през 1996 и 1997 г. Обяснението всъщност е просто - навсякъде, където е работил, Славков е оставил предостатъчно приятели и твърде малко врагове. Освен личен чар Батето, както го наричат бившите му и настоящи подчинени и колеги, явно притежава и качества на ръководител и администратор.

А дори съкратеният списък на постовете, които е заемал, е наистина впечатляващ: кореспондент на тоталитарния официоз "Работническо дело" в Лондон, главен редактор на сп. "Българско фото", генерален директор на Българската телевизия, заместник-министър на културата, председател на Българския филателен съюз, председател на Клуба на младата художественотворческа интелигенция, заместник-председател на Българския съюз за физическа култура и спорт, президент на софийския футболен клуб "Левски" и т.н.

Иван Славков е председател на Българския олимпийски комитет от 1982 г. През 1985 г. е избран за член на Изпълнителния комитет на Асоциацията на европейските национални олимпийски комитети, а три години по-късно става и неин вицепрезидент. Той е член на Международния олимпийски комитет от 1987 г. Славков е известен с близките си връзки с редица висши бюрократи на най-важните спортни организации в света. Въпреки това той не успя да прокара кандидатурата на София за домакин на зимни олимпийски игри.

През 1997 г. Батето най-накрая се ожени за втори път, слагайки край на вдовстването си. Заедно със съпругата си Валентина той живее с майка си и сестра си в 4-стаен апартамент в центъра на София. От брака си с Людмила Живкова той има син Тодор. Славков е запален колекционер на картини, занимава се с фотография, обича водните спортове, тениса, ските, лова и подводния риболов. За изборите през 1994 г. той основа партията "Напред, България!", която не успя да влезе в парламента.
 
1998 г.


 
 
 
 

Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени.

Обратно