ФУТБОЛ: ФРАНЦИЯ '98

 

В ГРУПАТА НА РАВНОСТОЙНИТЕ

 
 

Жребият постави България в група  "Д" на световните финали. В същата група са Испания, Нигерия и Парагвай.
 
Водачът Испания е на световни финали за десети път, като най-голямото й постижение е четвъртото място през 1950 г. Освен това тя е с европейски златен медал от 1964-та и сребърен от 1984 г. Сред предимствата й са силното вътрешно първенство (където обаче има твърде много чужденци, включително българи) и колективната игра на отбора, в която опитът на Субисарета и Йеро се допълва от амбициите на Раул и Енрике. В България познават добре испанците, но мачовете с тях, предимно за олимпийски квалификации, са само 7, като везната на общия баланс е леко наклонена към испанците. Единственият официален мач между двата национални отбора (на европейското първенство в Англия през 1996 г.) завърши наравно, при това - след отмяната на редовен гол на Стоичков. Между впрочем, най-големият погром в историята на българския национален отбор е нанесен именно от испанците - 13:0 през 1933 г. в Мадрид.

С нигерийците българите имат една-единствена среща - злополучното 3:0 от мача в предварителната група на САЩ 94. Тогава Нигерия направи своя дебют на световните финали, оказвайки се една от изненадите на първенството с класирането си за втората фаза. Две години по-късно тя стана и олимпийски шампион. Със своята силова и темпова игра звездите Амокачи, Окоча и Амонике доближават стила на отбора до германо-холандския футбол.

Парагвай е известен не толкова с латиноамериканска техника, колкото с твърдата си игра по европейски маниер. Тимът отива на световни финали за пети път, като най-голямото му постижение е участието във втората фаза на Мексико '86. В момента играта на отбора е много стабилна и с нея той е на втора позиция в зона Южна Америка. Селекционерът Карпеджани разчита на таланта на Аристидис Рохас и Хосе Челаверт, който освен че е отличен вратар, е и опасен изпълнител на фалове и дузпи. Досега българи и парагвайци нямат среща помежду си.

Претенциите си за първите две места в групата оповестиха и четирите отбора. Силите им изглеждат толкова изравнени, че само моментната форма и мобилизация през юни във Франция могат да се окажат с решаващо значение.

Разочаровани от жребия, българите са удовлетворени поне от реда на мачовете си в групата:

  • С Парагвай - на 12.06 в Монпелие, стадион "Ла Мосон" (35 хил. места)
  • С Нигерия -  на 19.06 в Париж, стадион "Парк де Пренс" (48,7 хил. места)
  • С Испания -  на 24.06 в Ланс, стадион "Феликс Болеар" (42 хил. места).


 
 
 
 

Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени.

Обратно