БОГОЯВЛЕНИЕ (ЙОРДАНОВДЕН)
6 ЯНУАРИ

На 6 януари българите празнуват Богоявление или Йордановден. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Вечерта преди Йордановден е последната от трите "кадени" вечери. На масата отново присъства обреден хляб, но този път той не е от чисто пшеничено брашно, а смесено с просено брашно в чест на просото. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно. На трапезата има още джуркан боб, варено зеле или зелеви сарми, орехи, вино. Всички гозби са постни, въпреки че Коледните пости са приключили. Трапезата се прикадява от най-възрастния мъж в къщи. Според народното поверие през нощта срещу богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от бог това, което си пожелае. В миналото много хора не са спели в тази нощ, в очакване небето да се отвори. На Йордановден свършват и дванадесетте мръсни дни. От този ден до Сирни заговезни могат да се правят сватби. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба свещеникът хвърля кръста във вода - ако наблизо няма река, кръстът се хвърля в чешма с течаща вода. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и минусовите температури, типични за това време в България, и изваждат кръста от водата. С букет от босилек свещеникът напръсква присъстващите и всички се разотиват по домовете си за празничния обед.

На празничния обед повечето български домакини в миналото са приготвяли пита. Ако искате да се потопите в атмосферата на Йордановден, пригответе пита с купенчета.
 

ПИТА С КУПЕНЧЕТА
 

Необходими продукти 1 килограм брашно 
1 чаена лъжичка сол
Приготовление Смесете пресятото брашно със солта и хладка вода и замесете тесто. 

Месете около 20 минути - тогава в тестото ще се появят шупли. 

Отделете една трета от тестото и от нея направете пет или седем малки питки. 

Наредете ги върху питата така, че в средата да е една от тях, но разтеглена, за да изглежда по-голяма. Това са т.нар. "купенчета". 

Изпечете питата в силна фурна. 

Преди да я сложите на масата, трябва да я завиете в памучна кърпа, за да не изсъхне кората й. 

 

Като основно ястие можете да приготвите зелеви сарми с булгур.
 

ЗЕЛЕВИ САРМИ С БУЛГУР
 

Необходими продукти
  • 12-14 листа от кисела зелка 
  • 2 чаени чаши булгур
  • 3 кафяни чашки олио 
  • 1\2 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 глава кромид лук
  • 1 супена лъжица сушена чубрица 
Приготовление Това ястие е доста ароматно и би харесало на почитателите на различни подправки. Но тези подправки често пъти дразнят по-чувствителните стомаси и хората, които не са привикнали към ароматните гозби трябва да бъдат особено внимателни. 

За да приготвите това ястие, първо трябва да залеете булгура с вода и да го сварите на умерен огън. 

Когато започне да омеква, налейте олиото и прибавете нарязания на ситно кромид лук. Подправете с чубрицата и червения пипер. Варете още десетина минути. 

След това оставете сместа да изстине и с нея залейте сармите. На дъното на тенджерата сложете един пласт кисело зеле,  нарязано на дребно,  и върху него наредете сармите. 
Залейте ги с равни части зелев сок и вода. 

Варете на слаб огън, докато зелевите листа омекнат. 

Ако нямате кисело зеле или живеете в страна, където климатът не позволява приготвянето на кисело зеле, използвайте листата на прясна зелка. Разбира се, вкусът няма да е същият, но ще постигнете добър резултат, ако спазвате точно по-горните указания. 

 

Като десерт за Йордановден можете да приготвите жито по старозагорски. Това е една рецепта, която се изпълнява не само в град Стара Загора, но и в цялата област около него. Този десерт е едновременно хранителен, вкусен и подходящ за зимния сезон.
 

ЖИТО ПО СТАРОЗАГОРСКИ
 

Необходимите продукти
  • 2 чаени чаши жито
  • 1 чаена чаша смлени орехови ядки
  • 1 кафяна чашка стафиди
  • 1 супена лъжица галета
  •  захар
Приготовление Начинът на приготвяне е много лесен и десертът става готов много бързо. 
Залейте житото с шест чаени чаши хладка вода и го сварете на умерен огън докато омекне. 

След това свалете тенджерката от огъня, завийте я с прегъната на две хавлиена кърпа и я оставете така докато житото "Нацъфти". 
Когато изстине, трябва да го посолите. Тогава прибавете и галетата, ореховите ядки, стафидите и ароматни подправки по желание. Най-подходящи в този случай са настърганата лимонена кора и канелата. Разбъркайте добре. 

При поднасянето на вареното жито поръсете със захар на вкус по желание. 


  

КОНСУЛТИРАНИ ИЗТОЧНИЦИ:
1. ВЕРА ГРОЗЕВА, ПРАВОСЛАВНИ ТРАДИЦИИ И БЪЛГАРСКИ СТАРОДАВНИ ВЯРВАНИЯ, ИК "ИВАН ВАЗОВ", СОФИЯ 1997
2. СБОРНИК БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ, ЗЕМИЗДАТ, СОФИЯ, 1984
3. МОДЕРНА КУХНЯ, НЕВЯНА КЪНЧЕВА, АДА АТАНАСОВА, ИК "КОЛХИДА"

Архив

 

Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home