ВЛАСОВДЕН

На 11 февруари се чества празникът Власовден. Той е посветен на здравето на впрегатните волове, кравите и овцете.
Църковният християнски празник е наречен на свещеномъченик Власи Севастийски, посечен заради Христа в 312 г., покровител на домашните животни.
Според народното вярване името на празника произхожда от болестта влас и раната при зарастването й, засягаща червата и стомаха на животните.
Рано сутринта на този ден жените разнасят по съседите си топли пити, намазани с мед или рачел (сварени в гроздов сок плодове). При раздаването се имитират движенията на животните - мучене, ритане, бодене с рога. От тези действия произлиза и името на този празник в някои области на страната - Муковден. От приготвените хлябове се слага в храната на животните или се поставят след прекадяване в обора на рогата им, преди да се заведат на водопой.
С деня на празника са свързани и някои забрани. Не се меси хляб, за да не се "власява" брашното, не се впрягат воловете, избягва се работата и строго се спазва празникът от овчарите, за да не са "власати" - с груба козина, раждащите се агнета.


Традиционната храна за празника включва:
Шарена пита
Баница
Кашник
 
ШАРЕНА ПИТА
ПРОДУКТИ:
  • 500 г брашно
  • 200 г вода
  • лъжица сол
  • орехови ядки
  • скилидки чесън

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
 От брашното, солта и водата се замесва тесто, от което се оформя пита. Върху нея се нареждат орехови ядки и скилидки чесън и всичко се пече. Яде се с мед.
 
 

БАНИЦА
ПРОДУКТИ:
  • 500 г брашно
  • 350 г масло
  • 250 г вода
  • 100 г сухо грозде (стафиди)
  • 1 жълтък
  • 5 г настъргана лимонова кора

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В брашното се прави кладенче, в което се слагата леко разтопеното масло, 200 г от водата и лимоновата кора, като от тези продукти се замесва тесто.Към края на месенето се напръсква с останалата вода и се прибавят стафидите. Тестото престоява половин час, после от него се разточват няколко дебели кори, които се слагат една върху друга и се пекат, като най-горната кора (преди печенето)  се намазва с разбития жълтък и се поръсва със захар.
 
 

КАШНИК
ПРОДУКТИ:
  • 1 кг брашно
  • 250 г прясно мляко
  • 5 яйца
  • 5 г сол
  • 300 г масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От брашното, хладкото прясно мляко, солта и разбитите яйца се меси тесто, от него се оформя пита, която се пече в кръгла тава. Топла, се намазва с предварително разтопеното масло.
 

Използвана литература:
Радева, Л., А. Кирилова. Българска празнична трапеза. Обичаи и традиционни готварски рецепти. София, Май, 1991.

Архив


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home