ПЕТКОВДЕН
14 ОКТОМВРИ

Чорба от телешко шкембе  | Гювеч с овче месо

На 14 октомври по църковен календар се чества денят на преподобната Параскева – Петка.

По стара традиция на този празник се коли като курбан селският бик. В някои райони на България се коли и черна овца. Хората се събират на селския площад, като всеки един носи хляб и бъклица червено вино. Всяко семейство отнася от курбана в дома си, а празничният обяд започва, след като свещеникът прикади трапезата.

Освен курбан-чорбата, жените приготвят и основно ястие от месото на телето или овцата. Курбан-чорбата представлява супа с месо, зеленчуци и подправки, която всяка домакиня приготвя по собствена рецепта и вкус.




Но по-голям интерес може би представлява чорбата от телешко шкембе, която се приготвя в Софийска област.
   

ЧОРБА ОТ ТЕЛЕШКО ШКЕМБЕ
Необходими продукти
  • 1 телешко шкембе
  • за застройка – на 100 г шкембе 1 супена лъжица прясно или кисело мляко
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер на прах
  • 1 скилидка чесън.

Начин на приготвяне:
Изчистете добре шкембето, като го изстържете с остър нож и го измиете под силно течаща вода. За да се запазят хранителните качества на шкембето, трябва да го потопите във вряща вода без да го режете. Оставете го да ври докато омекне напълно. Прецедете бульона. В него сложете нарязаното на малки парченца шкембе. Прибавете застройката от мляко и подправете със сол и червен пипер на вкус. Сервирайте чорбата гореща, като предложите отделно счукания чесън смесен с оцет и сол. Допълнителна подправка към чорбата е смления черен пипер.
Не предлагайте шкембе чорба на хора с чувствителни стомаси, дори и да са големи чревоугодници. Подправките в тази чорба са много силни и трудно усвоими от стомаха.




Като основно ястие за Петковден можете да приготвите гювеч с овче месо. Гювечът е български специалитет с много и различни зеленчуци, който се приготвя на фурна и е подходящо ястие за всеки вкус и сезон.
 

ГЮВЕЧ С ОВЧЕ МЕСО
Необходими продукти
  • 1 кг овче месо
  • 2 глави кромид лук
  • 1 чаена чаша мазнина
  • 400 г картофи
  • 300 г тиквички
  • 400 г зелен фасул
  • 200 г патладжани
  • 250 г чушки
  • 200 г бамя
  • 1 връзка магданоз
  • 2 чаени лъжички червен пипер
  • сол на вкус
  • черен пипер.

Начин на приготвяне:
Нарежете овчето месо на парчета. Посолете го и го поръсете с черен пипер. Сложете го да ври с нарязания кромид лук в малко вода. След като се изпари водата, прибавете мазнината. Задушете месото докато омекне, след което го прехвърлете в пръстен съд. Прибавете обелените и нарязани на колелца картофи, нарязаните на филийки тиквички, предварително нарязан и задушен зеления фасул, нарязаните на кубчета патладжани, чушките, нарязани на ситно, и бамята. Поръсете всички продукти със ситно нарязан магданоз, червен пипер, сол и разбъркайте добре. Печете гювеча в умерена фурна. По желание можете да го залеете с 4 добре разбити яйца преди да го извадите от фурната. В този случай заливката се пече докато се зачерви. Гювечът се поднася в пръстения съд, в който е печен.


Използвана литература:
1. "Народна трапеза", Димитър Мантов, ИК "Светулка" 1998
2. "Съвременна домашна кухня", П. Чолчева, Ц. Калайджиева, ДИ "Техника", 1975

Архив

 

Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home