КОКОША ЧЕРКВА
10 ОКТОМВРИ (ПЪРВАТА СЪБОТА ПРЕДИ ПЕТКОВДЕН)
 

Този празник е бил честван тържествено в българското село. На площада се наклаждал огън под голям казан, в който се варял курбана, а всяка домакиня носела кокошка, лук, масло и други продукти за яхния. На този празник селските пъдари приготвят яхнията. Жените осигуряват хляба, виното, месала за постилане и приборите. Обедът започва едва след като свещеникът прикади яденето. Преди това всяка стопанка раздава парче хляб в чест на бога-дух.


Яхнията от кокошка е типичното за този български празник ястие. То може да се приготви по различни рецепти, но най-вкусно става с булгур. Предлагаме ви оригинална стара рецепта за приготвяне на кокошка с булгур.
 
 

КОКОШКА С БУЛГУР
Необходими продукти
  • 1 кокошка
  • 1 чаена чаша булгур
  • 2 глави кромид лук
  • 1 кафяна чашка разтопена свинска мас
  • 1 кафяна чашка олио
  • 3 червени домата
  • 10 зърна черен пипер
  • сол
  • 1 чаена лъжичка червен пипер

Начин на приготвяне:
Нарежете кокошката на порции и ги задушете в мазнина и малко вода. След около 15 минути прибавете нарязания на ситно кромид лук. Изчакайте лукът да порозовее и подправете с червения пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре и прибавете гореща вода, която да покрие продуктите. Похлупете ястието и го оставете на умерен огън да се задуши. Когато месото започне да омеква, прибавете булгура и черния пипер. Оставете отново продуктите да се задушават на умерен огън. След четвърт час прибавете предварително обелените и настъргани домати. Задушете до пълно омекване на месото. Сервирайте ястието докато е горещо.

Най-подходящото питие за това ястие е червеното вино. Виното трябва да е със стайна температура, когато го сервирате. Така неповторимият му вкус се усеща най-добре.

За десерт можете да предложите сушени или захаросани плодове.


Използвана литература:
"Народна трапеза", Димитър Мантов, ИК "Светулка" 1998.

 

Архив


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home