КЕБАПЧЕТА

Продукти  /за 9-10 порции/:

1 кг месо (тлъсто овнешко/овче и крехко говеждо/телешко или свинско и говеждо/телешко в съотношение 1:1)

1 чаена лъжичка сол

черен пипер

1 водна чаша вода

малко бахар и кимион (ако месото е от старо животно)

Начин на приготвяне:

Месото се почиства от ципи и сухожилия, нарязва се на кубчета и се полива с подсолената вода. След десетина минути се смила два пъти в месомелачка. Поставя се в емайлиран или порцеланов съд, заглажда се, покрива се с мокра кърпа и се оставя на студено (в хладилника) за 1 нощ. Отлежалото така месо се омесва с черен пипер (и по желание ситно нарязан лук, но класическите кебапчета са без лук) и отново се оставя да отлежи 3-4 часа. Оформят се 30 кебапчета ( "пръчки" с дължина около 12 см и дебелина 2 см). Кебапчетата се пекат на умерено загрята скара (намазана с лой или сланина, ако месото не е много тлъсто), като се обръщат често чрез търкаляне в една посока. Опечените кебапчета трябва да са сочни, но не сурови/кървави.

Поднасят се с гарнитура от ситно нарязан лук, червени домати, кьопоолу, лютеница, яхния от зрял фасул и салата според сезона (туршия или зелена).

Архив


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home