ИВАНОВДЕН
7 януари

Според църковния календар този ден се празнува в чест на свети Йоан Кръстител, който е кръстил Христос. Празнуват и всички, които носят името на светеца. По стар български обичай още в тъмни зори - преди да е изгряло слънцето, млади жени донасяли вода от река или кладенец. В голям съд, наречен чебър, къпели децата за здраве. Булките и младоженците, които са се оженили през зимата до Ивановден, също бивали къпани в чебъра. След това момците тръгвали по къщите и къпели всички момчета и мъже, които носят името Иван. Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и на побратимството. На Ивановден се ходи на гости на кума, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо.

Ако сте кумували на някое семейство или носите името Иван, Иванка, Ива, Ивелина или Ивана, и очаквате да ви посетят на Ивановден, трябва да приготвите една наистина празнична трапеза, с което да уважите както гостите си, така и този христиански празник. Предлагаме ви няколко традиционни български ястия, които се приготвят в различни краища на България специално за Ивановден.

ПЪЛНЕНО БУТЧЕ е едно от най-често приготвяните ястия за Ивановден. На този ден не се пости и българите с удоволствие са приготвяли прясно свинско месо.

ПЪЛНЕНО БУТЧЕ

 

Необходими продукти
  • едно обезкостено свинско бутче (около 2 килограма)
  •  4 супени лъжици краве масло 
  • 1 кафяна чашка олио 
  • 1 глава кромид лук 
  • 2 моркова 
  • 2 твърдо сварени яйца, 1 чаена лъжица червен пипер 
  • 1 чаена лъжица стрита чубрица 
  • 1\2 чаена чаша смлян черен пипер
  • 2 кисели краставички 
Приготовление За да приготвите това ястие, трябва да бъдете търпеливи и да спазите точно указанията на рецептата. 

Начукайте обезкостеното бутче с мокър домакински дървен чук. 
С върха на остър нож направете в средата дълбок прорез, в който сложете плънка, приготвена по следния начин: 

Плънка:
В две супени лъжици разтопено краве масло запържете нарязания на ситно лук и нарязаните на кубчета моркови. 
Свалете съда от огъня. Когато сместа изстине, прибавете киселите краставички и сварените яйца - нарязани на кубчета, и подправете с червен пипер, черен пипер и чубрица на вкус. 

Сложете плънката и зашийте отвора с попарен бял конец. 

Поставете бутчето в тавичка, намазана с останалото краве масло и печете отначало в силна фурна. След около 20 минути намалете фурната. През десетина минути обливайте месото с по една кафяна чашка топла вода, смесена с олиото. След като месото се зачерви, обърнете го от другата страна. 

Накрая намажете бутчето с червен пипер, смесен с малко олио. 

 

Ако сте решили да посетите кумовете си или някой именик, най-добрата изненада, която можете да предложите, е домашно приготвена БАНИЦА. Тази рецепта се изпълнява в Пловдив и областта около него, която е известна с кулинарните си майстори и неповторими на вкус печива.

БАНИЦА 

  • Необходими продукти
  • 1 килограм брашно, мая за хляб колкото кибритена кутийка
  • 1 чаена лъжица сол 
  • 1\2 чаена лъжица захар
  • 1 1\2 чаена чаша натрошено сирене
  • 4 яйца 
  • 2 кафяни чашки разтопено краве масло 
  • 2 супени лъжици свинска мас 
Приготовление Най-напред размийте маята с малко хладка вода и прибавете захарта. Замесете гладко тесто от втасалата мая, брашното, 1 разбито яйце и солта. 

Добре омесеното тесто разделете на три части, които трябва да направите на топки. 
Намажете тестото с мас, покрийте го с кърпа и го оставете за половин час в топло помещение да втаса. От всяка топка разточете по една дебела кора с размерите на тавата, в която ще печете баницата. 
Пригответе плънка от останалите разбити три яйца и натрошеното сирене. 

Поставете първата кора в намаслената тава и я застелете с половината от плънката. Предварително трябва да сте я поръсили с разтопеното краве масло. 
Направете същото и с втората кора. 
Най-горната - третата кора, напоете обилно с мазнина. 

Печете баницата в умерена фурна. 
След като се изпече, непременно я покрийте с памучна кърпа, за да остане мека кората й. 

 

Като десерт към менюто на Ивановден можете да приготвите СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ. Предлагаме ви една универсална рецепта, която се изпълнява в много области на България през зимния сезон. Тогава на трапезата на българина присъстват ябълките, събрани през есента. Те могат да бъдат изсушени, консервирани в компот или конфитюр или пресни, запазени в тъмно и хладно помещение, каквото има във всеки български дом.

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ  

Необходими продукти
  • 6 яйца,
  • 1 чаена чаша захар, 
  • 2 чаени чаши брашно, 
  • 1 пакетче бакпулвер, 
  • 1 ванилия, 
  • 1\2 чаена лъжичка сода, 
  • 7-8 ябълки.
Приготовление Разбийте жълтъците на яйцата и захарта. 

Почистете, обелете и нарежете на кубчета ябълките. 
Към разбитата захар прибавете 2 супени лъжици вода. Прибавете също така брашното и ябълките. 

Печете в началото на силна фурна. След като тестото започне да се зачервява, намалете фурната. 

Разбийте белтъците на яйцата на сняг заедно с три супени лъжици кристална захар, настъргана лимонова кора и една щипка бакпулвер за аромат. С получения крем от белтъците намажете ябълковия сладкиш. Запечете за 1-2 минути в добре затоплената фурна и сервирайте сладкиша нарязан на ромбове. 


 
   

КОНСУЛТИРАНИ ИЗТОЧНИЦИ:
1. ДИМИТЪР МАНТОВ, НАРОДНА ТРАПЕЗА ОТ ДИМИТРОВДЕН ДО ГЕРГЬОВДЕН, ИК "СВЕТУЛКА - 44", СОФИЯ 1997
2. СБОРНИК БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ, ЗЕМИЗДАТ, СОФИЯ 1984

Архив

 

Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home