ГЕРГЬОВДЕН
6 МАЙ

АГНЕШКИ КЕБАП В МЛЯКО | АГНЕШКА КАПАМА ФИЛЕ СЪС СОС ОТ ГОРЧИЦА

Един от най-почитаните светии в България е Свети Георги Победоносец. Той е покровител на земеделските стопани. В деня преди Гергьовден селяните забиват в средата на нивите си раззеленил се клон от бук, за да шумят и изкласят житните класове и другите посеви да дадат добра реколта. На вратата на всяка къща се закачват букови клонки, разцъфтял глог, люляк или други цъфнали храсти. На Гергьовден домакините окичват чешмите и кладенците със зеленина и пускат в котлите с вода стрък коприва за здраве.

Гергьовден е също така празникът на скотовъдите. По традиция на този ден овчарите отвеждат в църковния двор агне с венче на рогцата. Свещеникът прочита празнична молитва за здраве на хората и животните, и за добра реколта от нивите. По традиция на празничната трапеза на Гергьовден във всеки български дом присъства печено агне или ястие от агнешко месо.

Предлагаме ви няколко рецепти, по които можете да приготвите оригинален празничен обед за семейството и приятелите ви.



 
АГНЕШКИ КЕБАП В МЛЯКО
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 500 г обезкостено агнешко месо
  • 250 г прясно мляко

Начин на приготовяне:



 
АГНЕШКА КАПАМА
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 400 г агнешко месо
  • вода, оцет, вино
  • брашно за овалване на месото
  • черен пипер на вкус
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • 1 щипка канела
  • 2 карамфилчета
  • магданоз

Начин на приготовяне:

    Накиснете месото в марината от вода, оцет, вино и подправки според вкуса ви: черен пипер, джоджен, магданоз, дафинов лист. След като месото преседи в тази смес поне два часа, трябва да го изцедите и да го нарежете на малки хапки. Оваляйте парченцата месо в брашното и ги изпържете в горещо олио. Прибавете сол, черен пипер, 1 супена лъжица доматено пюре, канела и карамфил. Прибавете също така две чаени чаши вода и оставете ястието да ври, докато остане само мазнината. Сервирайте със салата от сварени картофи. Поръсете капамата с нарязан на ситно пресен магданоз непосредствено преди сервиране.



 
ФИЛЕ СЪС СОС ОТ ГОРЧИЦА
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1/2 кг агнешко месо
  • 2 супени лъжици горчица
  • черен пипер
  • брашно

Начин на приготовяне:

    Нарежете месото на порции, посолете ги и ги поръсете със смлян черен пипер. Леко ги запържете в масло, а след това ги поставете в намаслена тавичка да се опекат във фурната. Извадете ги и ги покрийте с фолио, за да се запазят топли. Разбъркайте мазнината от пърженето с малко бульон, 1 супена лъжица брашно и сол. Прибавете две супени лъжици горчица и щипка черен пипер. Разбъркайте добре така получения сос. Поднесете агнешките филета заляти със соса и поставени върху “канапе” от препечени или препържени филийки бял хляб без кората. Като гарнитура поднесете салата от марули, репички и лук.


Ястията, които ви предлагаме, са от националната българска кухня. Както виждате, за тях е нужно не повече от половин килограм агнешко месо. Ако обаче сте решили да отпразнувате този голям християнски празник сред приятели в голяма компания, и сте предвидили цяло агне, добре е да знаете какво можете да приготвите от него. От различните части на агнето можете да приготвите различни ястия и с това да смаете гостите си. Ето няколко интересни идеи:

  От краката на агнето можете да приготвите супа, яхния или пача.
  Главичката може да бъде сварена или изпечена – от нея се получава невероятен бульон.
  Предницата на агнете можете да напълните с плънка от ориз, дреболии, спанак, магданоз, киселец и лапад.
  От бъбречетата можете да приготвите яхния със спанак и ориз.
  От бута можете да приготвите кайма за кюфтета или пък да го изпечете с гарнитура от картофи.
 

Архив

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home