ПИТИ И ОБРЕДНИ ХЛЯБОВЕ В БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ

Къпана пита |Пита с мед | Питки със сирене | Плетена пита



 
 
КЪПАНА ПИТА
Необходими продукти
  • 500 г брашно
  • 10 г мая
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • 2 яйца, 1 чаена лъжица 
  • захар
  • 1 супена лъжица олио
  • сол на вкус. 
    Начин на приготвяне:

Разтворете маята в малко хладка вода и я оставете да втаса.
Разбъркайте брашното, млякото, белтъка, олиото, захарта и солта и прибавете маята. Трябва да получите меко тесто, което да оформите на топка.
Завържете тестото в тензух и го пуснете в кофа с хладка вода. Извадете го от тестото, когато започне да изплува на повърхността на водата.
Разстелете го в намазана с масло тава. Надупчете тестото с вилица и го намажете с жълтъка.
Печете питата в умерена фурна. След като я извадите, трябва да я покриете с влажна кърпа, за да остане мека.
 



 
 
ПИТА С МЕД
Необходими продукти
  • 1 кг брашно
  • 1 супена лъжица сол
  • мед. 
    Начин на приготвяне:

От брашното, солта и хладка вода замесете гладко и еластично тесто. Разстелете го на тънък пласт с дебелина 2-3 см в намазана с масло тава. Надупчете тестото с вилица и го сложете да се пече в предварително загрята фурна.
След като питата се изпече, намажете обилно с мед.
 



 
 
ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ
Необходими продукти
  • 1 кг брашно
  • 3 чаени чаши натрошено сирене
  • 500 г кисело мляко
  • 3 яйца
  • 100 г масло
  • 1 чаена лъжица сода за хляб. 
    Начин на приготвяне:

Към брашното прибавете яйцата, сиренето и киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата.
Замесете тесто и го разделете на 15 топчета. От всяко топче направете питка с дупка в средата и сложете по една бучка масло в нея. Подредете питките в намазана с олио тава и ги изпечете в умерена фурна.
 



 
 
ПЛЕТЕНА ПИТА
Необходими продукти
  • 1 кг брашно
  • 3 яйца
  • 1 супена лъжица захар
  • 60 г масло
  • 1 супена лъжица мая
  • сол на вкус
    Начин на приготвяне:

Сипете брашното в тава и към него прибавете размита в малко вода мая, яйцата (без единия жълтък, с който по-късно ще намажете питата), вода и малко сол.
Замесете тесто и го разделете на три равни части. Разточете три кори, намажете ги с маслото и ги навийте на рула. Сплетете трите рула на плитка и ги навийте на кръг в предварително намазана с масло тава.
Оставете питката на топло да бухне. След това я намажете отгоре с останалия жълтък и я изпечете в умерена фурна.
 

Архив

 

Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home