ОТ ДЕВЕТИ ДО ДЕСЕТИ

V. ЗЕМЕДЕЛИЕТО

 

 

4. Храните

Най-важната задача на хранителната промишленост, неразривно свързана със земеделието, е да осигурява продукти в прясно и преработено състояние, за да поддържа живота на човека. Стремежът е постоянно един и същ - консумирането им да достигне такова ниво, което да съответства на научнообоснованите норми за рационално и пълноценно хранене. Само така може да се осигурява здравословно, всестранно и хармонично развитие на хората.

Хранителните продукти се разпределят главно на четири основни групи: въглехидрати, белтъци, мазнини, витамини и микроелементи. От практиката и от изследванията е установено, че за рационалното хранене на хората е необходимо в дневните дажби да се съдържат 105 грама белтъци, 99 грама мазнини, 415 грама въглехидрати, така че калорийността от тях да възлиза дневно на 3858 калории.

Зеленчуците са постоянно употребявана храна, незаменима от други хранителни продукти заради богатото съдържание на витамини и особено на витамин С. Те са и най-евтините хранителни продукти след житните и особено в сравнение с животинските. Голям процент вещества с киселинен характер остават в организма от месото, хляба, мазнините и яйцата. Зеленчуците имат голямо значение за неутрализирането на киселинните остатъци, понеже в тях преобладават вещества с алкален характер. Освен това те доставят на човешкия организъм по-лесно усвоими минерални соли и преди всичко соли на калция и желязото. Сравнително богати на желязо са спанакът, зелето, салатата и зеленият фасул. Някои зеленчуци като лук, чесън, праз, хрян, ряпа и други съдържат вещества (фитонциди), които убиват редица болестотворни причинители. Важна роля в храненето имат и плодовете в тяхното голямо разнообразие.

Хранителната промишленост в България до 1948 г. е дребна, примитивна, занаятчийска, изостанала с повече от половин век от напредналите страни и ниско рентабилна. След тази дата държавата поема ръководството й в национален мащаб.

Първоначално хранителната промишленост се представлява от три държавно-индустриални обединения (ДИО) консервно, захарно и хранително към Министерството на индустрията. През 1950 г. се създават няколко отраслови министерства на промишлеността, включително и Министерство на доставките и на хранителната промишленост. Тогава освен трите ДИО, се създават и обединения зърнени храни, винпром, тютюнева промишленост, млечна промишленост, месна промишленост, рибна промишленост. Времето до 1956 г. е ползотворен и успешен период за хранителната промишленост.

През 1956 г. се образува Министерство на леката и хранителната промишленост. След две години предприятията се прехвърлят към Окръжните народни съвети (ОНС) в създадени към тях управления на промишлеността на територията на окръга. Това грешно решение ликвидира специализацията, създава хаос и отклонява много пари в неправилна посока. Неуспехът довежда до ново формиране на отрасловите министерства. От 1969 г. хранителната промишленост е към Министерството на земеделието.

Започва успешният период на производството на земеделски суровини за хранителната промишленост и на непрекъснатото увеличаване на потреблението на основни хранителни стоки на човек от населението. През 1989 г. продукцията на пшеница се изчислява на 5425 хил. тона, на ечемик 1573 т, на царевица на зърно 2265 т, на слънчоглед 1662 т, на картофи 553 т, на грозде 743 т, на плодове 1811 т, на чисто месо 821 т, на птиче месо 189 т, на свинско месо 135 т, на мляко на 2438 милиона литра, на яйца на 27 260 милиона броя.

Тези показатели се вписват в положителното валутно салдо на износ-вноса на земеделската продукция и рамкират нарастването на потреблението.

Към края на разглеждания период на човек от населението се изчисляват 141 кг хляб, тестени изделия 2 кг, ориз 3,7 кг, растителни и животински мазнини 23,4, мляко 193 л, сирене 9,1 кг, кашкавал 2,9 кг, захар 34 кг, зеленчуци 117 кг, плодове 84,8 кг, картофи 14,2 кг, вина - 5,9 л, бира 66,7 л, безалхоколни напитки 72 л, и т.н.

Тези годишни показатели, които се стабилизират след 1980 г. с тенденция за гарантирано увеличение, са едни от най-добрите в Европа и в света.

 

СЪДЪРЖАНИЕ
                                                                                                                                                                                                                                                                        

Copyright 1998-2012  OMDA Ltd. Всички права запазени