Хроника на събития в европа и света

 

юни - декември 1990 г.

/из архив ОМДА /

 

 


 

1 януари 1990 г. –  Ирландия поема председателството на ЕО.

5 март 1990 г. – Първият официален представител на България към ЕО Атанас Гинев връчва акредитивните си писма. Той е извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Брюксел.

8 май 1990 г. – В Брюксел се подписва Споразумение за търговия и икономическо сътрудничество между България и Европейската общност. От българска страна документът е подписан от министър-председателя Андрей Луканов.

29 май 1990 г. – В Париж се подписва споразумение за основаването на Европейската банка за възстановяване и развитие - ЕБВР.

 

 

 

Хроника на събитията – юни 1990 г.

------------------------------------------------------------------

 

5-29 юни 1990 г., Копенхаген – Конференция за човешките права на 35-те страни, подписали заключителния акт от Хелзинки. На нея се одобряват своеобразни стандарти, потвърждаващи основните права и свободи на отделния човек в обществото. Препоръчват се мерки за премахване на смъртната присъда, за алтернативна военна служба, свободно движение на гражданите. Българската преса прогнозира, че документът от Копенхаген ще даде ярко отражение върху националните законодателства, вкл. и върху българското.

Българската делегация за първи път открито се противопоставя на нападките на югославските представители по “македонския въпрос”. В делегацията участва представител на опозицията – депутатът от СДС във ВНС Румен Воденичаров, посрещнат с аплодисменти на конференцията.

 

8 юни 1990 г. – посещение на Маргарет Тачър в Москва. На срещата си с Горбачов тя заявява, че членството на обединена Германия в НАТО няма да представлява заплаха за сигурността на СССР. Разискват се движението за независимост на балтийските републики, преговорите за съкращаване на конвенционалните оръжия, обединението на Германия и плановете за нова Европейска конференция за сигурност и сътрудничество.

 

11 юни 1990 г. – Инвестиционната банка на ЕО одобрява първите заеми за Полша и Унгария на обща стойност 1 млрд. и 200 млн. долара. Банковата групировка заявява, че единствено Полша и Унгария са поели по пътя на пазарната икономика. /“Демокрация”, 12.06.90 г./

 

Горбачов предлага обединена Германия да може да членува едновременно и в НАТО, и във Варшавския договор до изготвянето на споразумение за нова система за сигурност и двата военни съюза бъдат преобразувани. Джордж Буш и Хелмут Кол отхвърлят това предложение.

 

13 юни 1990 г., Белград - няколко десетки хиляди души демонстрират по улиците на Белград с искането до края на годината да бъдат проведени свободни многопартийни избори. Полицията брутално разпръсква демонстрантите, отправили се към телевизията с искане да бъдат отразени събитията.

 

14 юни 1990 г., Букурещ – изборите, спечелени с голямо мнозинство от Фронта за национално спасение на Йон Илиеску, предизвикват отново вълна от жестокости. Полицията разпръсква с палки стачкуващите студенти. Вечерта Илиеску призовава да се защити законната власт, вследствие на което 3 хиляди миньори пристигат в Букурещ и започват разправа с демонстрантите, опустошават сградите на двете опозиционни партии – селската и либералната. Илиеску им благодари. Въоръжени с железа, те патрулират заедно с войниците из града.

 

15 юни 1990 г. – Край украинския град Харков е открит масов гроб с трупове на полски офицери, съветски военнопленници. Там са били заровени и близо 1800 съветски граждани, убити от НКВД. /”Демокрация”, 15.06.1990 г./

 

17 юни 1990 г., Букурещ – жестокостите от последните дни в румънската столица поставят правителството пред множество критики както в страната, така и в чужбина. При потъпкването на антиправителствените протести са загинали 6-има, над 400 са ранени, повече от 600 души са арестувани. Правителството на Илиеску обявява, че ще нареди разследване на бруталното поведение на миньорите срещу демонстрантите.

 

Берлин - за първи път парламентаристи от Източна и Западна Германия отбелязват заедно Деня на германското единство.

 

19 юни 1990 г.  – Люксембург – подписва се второто Шенгенско споразумение. 

Берлин - след арестите в Източна Германия на членове на фракцията “Червена армия”, западногерманското правителство разглежда възможността за завеждане на дело срещу Ерих Хонекер, обвинен в подкрепа на терористичната организация.

 

24 юни 1990 г. - десетки хиляди румънци са проникнали на съветска територия в района на граничен пункт Албита. Демонстрантите преминали безпрепятствено граничната охрана от двете страни и започнали общи митинги със съветските молдовци, дошли от цялата република. /”Демокрация”, 25.06.1990 г./

 

25-26 юни 1990 г., Дъблин - Среща на върха на страните от ЕО. По време на срещата представителите на Съвета на Европа изразяват желанието си в най-скоро време, до месец, България да получи статут на наблюдател в организацията.

 

27 юни 1990 г., Дъблин – Приключва срещата на страните от Европейската общност. Главният интерес е насочен към евентуалната финансова подкрепа за политиката на преустройство на президента на СССР М. Горбачов. Тачър отново изразява особеното си мнение по този въпрос. Помощта за СССР ще бъде тема на разговор по време на предстоящата среща на високо равнище на 7-те най-големи индустриални държави в Хюстън.

 

28 юни 1990 г., Виена – на преговорите между НАТО и Варшавския договор бе постигнато споразумение за голямо съкращаване на конвенционалните оръжия в Европа. Според споразумението всяка страна (НАТО и Варшавският договор) ще разполага с не повече от 20 хил. танка и 30 хил. други бронирани транспортни средства.

 

Берлин – министърът на външните работи на СССР Шеварнадзе заявява, че неговата страна е за решаване на “германския въпрос” до края на т.г. Съветският съюз изготвя проект за окончателно споразумение, който ще представи през ноември на Конференцията на 35-те държави-членки в Хелзинкския процес.

 

63-ма видни полски интелектуалци се дистанцират от ръководителя на профсъюза “Солидарност” Лех Валенса и предлагат да се разтури Варшавският граждански комитет поради недемократичните методи на ръководство на Валенса. В групата на 63-мата влизат Адам Михник, Яцек Курон, Бранислав Геремек, режисьорът Анджей Вайда и др. културни и политически дейци.

 

 

назад към окументи"


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.