Биографична справка за Румяна

Интервюирани лица

Щафетните гладни стачки

Демонстрации и жертви

Горещото лято на 1989 година

Конференцията в Париж

Голямата екскурзия

Следствено дело № 66 от 1989 г.

Екофорумът

Събранията в кино "Петър Берон"

Първите митинги

Независимите  сдружения след падането на Живков

"Демократично всекидневие"

Марлена Ливиу

Коментарът на Л. Александриева

 

 

 

 

Следствено дело № 66 от 1989 г.

 

 

Заявление на НДЗПЧ (чете Рут Леви)

Р. Узунова: Да, да , включих…

Рут Леви:

Заявление на НДЗПЧ

за нови нарушения на човешките права.

Властите в България стават все по-болезнено чувствителни към мнения, различни от официалните по въпроса за изселването на турското етническо малцинство.

След като се компрометираха с асимилаторската си политика пред цяла Европа и причиниха емиграцията на 300 000 български турци, след като бяха осъдени през последните седмици от Генералния секретар на НАТО, от страните на Европейската икономическа общност, от организацията Ислямска конференция и от Народният фронт на Съветски Азърбейджан, те продължават да наричат изселниците „туристи” и да подготвят показен съдебен процес срещу ръководителите на две от независимите сдружения в България: д-р К. Тренчев, о. Хр. Събев и техните съмишленици. Декларацията на Клуба за Гражданска инициатива в Русе, подписана от 37 български демократи, с която се обявява пълна солидарност със задържаните вече почти 3 месеца правозащитници, развълнува с горчивите си констатации много българи. Нейното излъчване от радиостанциите „Дойче Веле” и „Свободна Европа” беше причина за нови правонарушения от страна на изпълнителната власт. На 15 август вечерта, към 19 часа, един от авторите на Декларацията, Любомир Собаджиев от Русе, бе арестуван от цивилни служители на Държавна сигурност без заповед от прокурора за задържане под стража. Той прекарва цялата нощ в етапното отделение на Софийския централен затвор и на сутринта, без да му се дават обяснения, бива натоварен с белезници на ръцете на влака за Русе. Пристигнал в Русе, той бива подложен на 3-часов разпит и чак тогава – освободен. На 17 август Л. Собаджиев заминава с жена си и двете си деца за Варна на почивка. Във Варна през този ден милицията е нащрек, защото се обявява присъдата срещу други трима защитници на правата на етническите турци. Собаджиев отново е задържан в градината до Народния театър и, още преди почивката му да започне, е принуден най-брутално да се завърне в Русе заедно с цялото си семейство. По такъв начин, в случая с неудобния Л. Собаджиев, българските власти направиха поредна демонстрация на многовариантно нарушаване на гражданските права, гарантирани от Международния Пакт за гражданските и политическите права, ратифициран от НРБ още през 1970 г. Само за 3 дни те нарушиха негови 4 члена /чл.9, чл.19, чл. 21 и чл.12/, както и чл. 24 от Всеобщата декларация за правата на човека. Декларацията на Л. Собаджиев и петимата му съмишленици продължава да обикаля из България и да се преподписва от нови нейни почитатели. Интересно е какъв нов рекорд по правонарушения замислят да поставят българските власти с евентуалните мерки спрямо тях? Засега те имат уникалната възможност да подведат под текста на чл. 273 от Наказателния кодекс и да осъдят на няколко месеца затвор още няколко дузини съмишленици на Л. Собаджиев. В коментар пред члена на НДЗПЧ Р. Воденичаров отговорният секретар на официалния Комитет по правата на човека Юлий Бахнев заяви: „Чл. 273 от Наказателния кодекс е такъв, че човек просто трябва да го е страх да излиза на улицата.” НДЗПЧ в България, София, 21 август 1989 г.”

(По това време вече действа създаденият от Л. Собаджиев „Комитет 273”, и вероятно някои негови членове са автори на това Заявление. 24.08.1989 г.,  Ролка № 148)

 

 

 

Назад


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Обратно към електронните книги

 

към авторите