Биографична справка за Румяна

Интервюирани лица

Щафетните гладни стачки

Демонстрации и жертви

Горещото лято на 1989 година

Конференцията в Париж

Голямата екскурзия

Следствено дело № 66 от 1989 г.

Екофорумът

Събранията в кино "Петър Берон"

Първите митинги

Независимите  сдружения след падането на Живков

"Демократично всекидневие"

Марлена Ливиу

Коментарът на Л. Александриева

 

МИТИНГИТЕ

 

 

 

Съобщение на Васил Георгиев за митинг на ОФ във Варна, прераснал в нощен митинг на недоволстващото население

Васил Георгиев: Митингът, който стана и на неформални /…/ Фактически, днеска се учреди Младежки студентски съюз във Варна. Едновременно. И митингът, който беше, вие…, казах ви: във Варна пред съвета, …имате известна информация, нали?! След това се прехвърлихме на митинга, който беше организиран от Отечествения фронт. И продължихме там - с всички плакати, повечето ви са познати: “Демократи!”, „Избори веднага, сега!”, но имаше допълнително като “Стига зелен хайвер, искаме и ние червен хайвер!”. Интересното е, че митингът стана толкова импровизиран, така непренудено, че гражданите съвсем,… които никога не са стояли пред микрофон, се наредиха на опашка и с часове чакаха да вземат микрофона. И освен проблемите, които засягат цялата общественост, почнаха да говорят и за лични проблеми, които всеки от тях има и се е сблъскал през живота си, но които са актуални за всички други хора. Защото през различно време всеки се е сблъскал с тези бюрократични проблеми, които всекидневно срещаме. Фактически, така се реши: микрофонът да бъде достъпен на всички, до като има кой да говори - и затова митингът още не е свършил. Да, и което е за чест, управлението на кметството във Варна не прекъсна микрофоните, както стана в някои други градове - бяхте казали преди малко. Фактически микрофоните са свободни - да говорят, до като има хора да говорят.

Р. Узунова: А спомняте ли си някои интересни изказвания, някои интересни проблеми?

В. Георгиев: За местните проблеми, а също стана въпрос и за Девня, също стана въпрос за бившия секретар на партията, в Градския комитет, който имаше тука, преди няколко години, … който изчезна, нали, и се потули работата – журналист говори по този въпрос от в. “Народно дело”, който беше излязъл с една дописка: и как се потули цялата работа, и как го накарали въобще да прекрати тази тема…

Р. Узунова: Сега е 10 часа без 10 минути и митингът още продължава?

В. Георгиев: Да, още. Аз понеже живея наблизко, до 9 и половина бях там и… върнах се, и току-що пуснах радиото да ви слушам – 9.15 де, и понеже е близко, още се чуват говорителите, понеже силно… На главната улица са поставени високи тонколони и се чува тази /…/ все още.

Р. Узунова: И добре е озвучено, така ли?

В. Георгиев: Да.

Р. Узунова: Благодаря ви много.

(22.11.1989 г., ролка № 229)

 

Назад


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Обратно към електронните книги

 

към авторите