ТЪРКАЛЕТА

 

 

 

 

 

 

 

Статия, която не намери място в пресата, беше огласена в ОМДА.

  

 Според една от космогоничните народни представи Светът е на три пласта: Небето, Земята и Долната Земя. Навсякъде живеят хора, които се различават в бита си. Ония на Небето си връзват гащите на челото и през цепките се показва носа им, а ако искат да видят нещо- свалят гащи. На Земята се връзват през кръста. На Долната Земя гащите са вързани за колената и за да не им паднат са се навели та ги държат. Придвижват се като поскачат трупешката, очите им са симетрично на двата дяла на задника, а говорят през отверствието между тях.

Сетих се за тази космогония, когато четох мегаинтервюто на господин Михаил Константинов в уважаемия вестник "Монитор", който по напълно демократичен начин дава думата на хора всякакви - той е печатният български Хайд парк.

Много е добре, дето е поместена снимката на господин Константинов, откъдето разбрах, че този човек наистина съм го виждал и ми напомня нещо. Той твърди, че ме познавал добре. Възможно е освен с математика да се занимава професионално или като хоби с други дейности, но аз си признавам, че съм го виждал, но не го познавам. Разбрах от един съсед, че е говорил по БНТ в предаването на уважаемия Явор Дачков. Поискал съм с писмо до госпожа Лили Попова да ми се предостави възможност да видя въпросното предаване. Сигурно заради празниците засега нямам отговор.

В други предавания на господин Дачков, в други публикации на Михаил Константинов (той или негов съименик), както и при няколко други автори се съдържат две неверни, макар и удобни за тях, твърдения:

1. Първите членове на неформалните организации, както и основателите на СДС са били ченгета.

2. Много "лошо" развитие са претърпели основателите на СДС.

2. Изборите за 7-ото велико народно събрание са фалшифицирани и поради това нелигитимни.

 

Първо за ченгетата.

Рухването на комунизма, рухването на Стената в исторически план не може да бъде конспирация. Естествено е, че рухването е било предшествано от разбирателство между Великите сили, които носят отговорност за световния порядък и имат грижата за атомните куфарчета. Естествено е, че в съвременното общество при всички масови процеси активно се бутат в първите редици и сътрудниците на тайните служби. Като започнем от средата на изминалия век с протестите на Запад против войната във Виетнам и свършим с рухването на комунизма на Изток. Но е неоспорима параноя да се смята, че всички или повечето другомислещи в България (и където и да е другаде по Света) са били ченгета. Мнозинството във всяка значима обществена промяна или бунт е спонтанно, искрено и ценностно мотивирано. Това важи и за водачите.

Не съм имал достъп до документите на Държавна сигурност, засягащи основателите на СДС. Но аз съм участник в създаването на коалицията и в неформалните движения. Виждал съм тези хора дни и нощи в изключително напрегнати моменти. Виждал съм ги как се държат при вземането на съдбоносни решения. Те се държаха като големи българи и силни мъже. Те бяха романтици. Имаха своите слабости в квалификацията, възпитанието, начина на живот.... Но да са агенти, които изпълняват задачи, поставени от йерархия, която е чужда на СДС, къде би могъл да бъде мотивът им?! Комунизмът рухва, Държавна сигурност е разформирована, Лилов, вече водач на БКП, заявява, че БКП се разграничава от работата на политическата полиция, едно от най-шумните събития на 1989 година беше нахлуването на гражданите в архива на ЩАЗИ...

В тази обща ситуация някой иска да ме убеди, че агентите и доносниците на Държавна сигурност себеотрицателно са се хвърлили да защитават службата си?.. Не зная. Възможно е... Хора всякакви и на Горната, и на Нашата, и на Долната Земя.

Питайте, който и да е, психолог: по-вероятното поведение е пасивното или крайно агресивното. Политическият екстаз, в който очевидно бяха изпаднали месеци наред почти всички от основателите на СДС, е психично невъзможен. Такова поведение могат да имат хора, които поемат енергията на милионите, които са носени от историческия прилив, а не някакви доносници.

Аз зная. Вие, които търсите ръката на ДС при неформалите и създаването на СДС, сами не си вярвате. Но това е позицията, която ви оправдава вас. Десети ноември 1989 година ви заварва като социално зрели мижитурки. Вие трябва да намерите оправданието за своето поведение.

Вярно е, че сега в СДС няма нито един от учредителите на СДС. Вярно е, че сегашното ръководство на СДС се опитва всячески да се отрече от приноса на основателите, но аз съм далеч от мисълта, че сегашните лица в СДС никъде ги е нямало в първите дни. Няма значение какви са сегашните ни отношения. Мнозина от тях бяха от първите членове, сътрудници, доброволци на СДС още в пролетта на 1990:

- Йордан Соколов - председател на Клуба за демокрация на адвокатите, член на Централната избирателна комисия от страна СДС. По мои сведения работеше много добре за нашата обща кауза.

- Петър Стоянов - председател на Пловдивския клуб за демокрация. Човек с развито чувство за йерархия и съвестен в работата си.

- Иван Костов - безпартиен. Когато замести починалия доктор Здравко Савов, той пое едномандатния му район с рядко чувство за отговорност. Той беше един от най-работливите мажоритарни кандидати.

- Христо Куртев - един от изтъкнатите хора в софийската организация на СДС.

- Стефан Софиянски още през ранното лято на 1989 година регистрира фирма, а после е един от първите членове на Обединения демократичен център, организация, която е член на СДС.

За мнозина не зная, но си спомням, че Христо Бисеров беше от първите седесари в Хасково, Йордан Цонев работеше в избирателния щаб за ВНС в Бургас, Евгени Бакърджиев имаше своите софийски подвизи, Надежда Михайлова не замина за обучение в чужбина като емигрант...

И сега сред депутатите на ОНС, сред хора в изпълнителната власт, има от първите хора в СДС...Михаил Константинов, ако е сътрудничил на СДС през 1990 година, също е от първите. Него кой го е накарал да се бухне там?

Навремето исках досиетата да бъдат затворени за достъп за петдесет години и тогава да ги четат историци с трезви глави, но след многогодишните изпълнения на хората от Долната Земя мисля, че е по-добре наистина да бъдат отворени. Изкарайте досиетата. Всичките. Да се види за какво става дума. Дайте възможност на всеки обвинен да се защити, защото при правителството на Филип Димитров СДС имаше възможност да извади тези "мръсни предатели първооснователите", а не го направи. Защо?

Четвърта година сега управлявате, всичко е в ръцете ви. Трети закон приемате. Защо не ги изкарате?!.. Да не би да има ваши досиета и да ви е по-удобно да попръцквате и да се вайката: а-у-у как мирише от първооснователите!

Историята няма край и нито една генерация не изпълнява задачите на следващите. Това, че през 1990 година не сме направили ВСИЧКО, е ясно като бял ден. Но ние свършихме работата на 1990 година и приехме Конституция, с която ще влезем в Европейската общност.

 

2. Как са се били развили основателите на СДС след изборите за Велико народно събрание?

Основателите на СДС до един бяха чешити. Неколцина правеха изключение и те така силно не присъстваха, че и до днес се мотаят в сините редици.

Основателите бяха самостоятелни в мислите си, упорити, саможертвени (нямам предвид жертвоготовността да счупиш черчеветата на Народното събрание през 1997 година), смели, широко скроени, отговорни. Вярно е, че нямаха управленски опит и квалификация. Те бяха хора, безкрайно различни един от друг, обединени от велики ценности - свобода, толерантност, закон, истина. Те уважаваха десетте Божи заповеди, макар някои от тях да бяха атеисти.

Да се очаква, че тези хора ще маршируват през времето като взвод войници, е смешка. Те имат собствени мисли и следват себе си. Поведението им носи неудобства, но то не може да им се вменява като вина. Те не биха тръгнали иначе срещу държавния строй. Биха били от втората, третата, четвъртата вълна, докато се избистрят нещата.

Откакто се помня, винаги съм бил укоряван, съветван, привикван, че дори арестуван от властите. Средствата се менят, но властта винаги се държи като по-умната, макар че сетне все аз излизам правия, но файда от това няма.

Господинът Константинов се хаби да ми подхвърля двусмислици как съм се бил развил след изборите за Великото народно събрание. Развивал съм се като свободен гражданин. Той бил станал чиновник на синята партия. Хубаво, щом като това му харесва.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно