Европейски съюз
 
 

Европейската банка за възстановяване и развитие ще удължи срока по графика за закриване на старите реактори на АЕЦ Козлодуй. Сроковете са договорени през 1993 г. Между 125-150 млн ЕСU са предвидените от банката  инвестиции в България за 1998 г, повечето от които ще бъдат насочени към частния сектор. В момента банката няма конкретни намерения към определена българска банка, това зависи от инвеститора-дали желае участие на ЕБВР, която засега няма намерение да продава участието си в ОББ. Банката разглежда и вазможностите за отпускане на заем от 40 млн USD за БТК. Средствата са предназначени за приватизацията на компанията, след това могат и да се трансформират в участие.
в-к "Пари" бр.86/16.04.1998 г.                                рег. 16.04.1998 г.
 
 

Тази сутрин министър-председателят Иван Костов отпътува за Страсбург, където ще говори пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Един от дебатите ще е за ситуацията в България. Освен това ще бъде обсъден и проблемът Косово. Председателката на съвета Лени Фишер потвърди, че СЕ подкрепя българската инициатива за Косово.
в-к "Пари" бр 89/21.04.1998 г.                                рег 21.04.1998 г
 
 

Министърът на Търговията Валентин Василев съобщи в Монтана, че от януари нашите стоки за пазарите на ЕС се изнасят без никакви мита. ЕС вдигна напълно митата за промишлените стоки, докато ние ги намалихме.  От 48 до 50% от стоките за ЕС се внасят без мита, останалите с базово мито 60%. До края на годината предстои подписването на спогодба за свободна зона с Турция. Само 16 стоки се следят по силата на международни споразумения, като оръжия, стоки с двойна употреба, защитени животински и растителни видове. За миналата година търговското салдо е около 400 млн.долара, като най-голям е износът за Италия, Германия, Турция, а най-голям е вносът от Русия, но тя не е член на СТО и затова има големи трудности. 44% от износа на България е за страните от ЕС.
в-к "Пари" бр 89/21.04.1998 г.                                рег 21.04.1998 г
 
 

Приоритетите на програма Темпус за България за 1998 -2000 г. ще се осъществяват в три области - реформа във висшето образование, подготовка на университетите за участие в новите европейски програми Сократ и Еразмус и в подпомагане на процеса на европейска интеграция. В първата област трябва да се разработи система за самооценка и контрол върху качеството на университетското обучение, във втората - Темпус ще подпомага обучението на данъчни и финансови специалисти, публична администрация, европейски стандарт за контрол и качество и европейско право. От 1991 г. досега България е участвала в 177 съвместни проекта по програмата, като финансирането им е от 140 до 300 хил. екю. Продължителността на проектите е от две до три години.
в-к "Пари, бр. 90/22.04.1998 г.                                рег. 22.04.1998 г.
 
 

Дискусията, посветена на проблемите и перпективите на макроикономическата стабилизация, икономическия растеж и европейската интеграция, започва от утре в НДК, организиран от Форума за европейска политика. Съвместно с Кралския институт за международни отношения "Чатъм хаус" нашата организация работи по проект "Подготвителни стъпки за и последици от членството на България в ЕС", финансиран от ФАР.
в-к "Континент", бр. 90/22.04.1998 г.                       рег. 22.04.1998 г.
 
 

Посланикът на България в САЩ Ботушарова ще бъде българският съдия в новия Европейски съд по правата на човека, който ще заработи от 1 ноември. След вчерашното гласуване в ПАСЕ тя бе предпочетена пред Тодор Чипев, бивш министър на правосъдието и конституционен съдия и Кина Стоянова, съдия от ВС. Месечната заплата за поста е около $2 200.
в-к "Труд", бр. 106/22.04.1998 г.                            рег. 22.04.1998 г.
 
 

В Бистрица стартира семинарът, на който ще бъдат обучавани 22 българи на основните понятия за ЕС и неговата уредба. Форумът е финансиран от немското външно министерство. 2000 служители от държавната администрация ще усвояват как да преговарят с Европа и ще участват в работните групи по синхронизация на нашето законодателство с европейското. 800 закона трябва да бъдат променени за 5 г.
в-к "Стандарт", бр. 2001/23.04.1998 г.                   рег. 23.04.1998 г.
 
 

Според евродепутати Комисията по граждански свободи и вътрешните работи на Европарламента можем да излезем от негативния списък, който ограничава достъпа на граждани от 101 страни до ЕС. През юни Европарламентът щял да предложи да ни зачеркнат в списъка.
в-к "Демокрация", бр. 106/24.04.1998 г.                рег. 24.04.1998 г.
 
 

Българската страна неофициално е поискала експертно мнение за подготвяния нов закон за радио и телевизия в отдела за медиите към Управлението за правата на човека в Съвета на Европа.
в-к "Континент", бр.93/25.04.1998 г.                      рег. 25.04.1998 г.
 
 

В първия Европейски ден, който се провежда в града, участваха посланиците на Австрия и Белгия и представителите на посолствата на Швеция и Финландия в София. Тук бе и съветникът на делегацията на Европейската комисия в България Василис Марагус. На проведената кръгла маса "България и ЕС" зам.-посланикът на Великобритания Майкъл Тейтън посочи, че един от приоритетите на неговата страна като председателстващ съюза, е борбата с престъпността и пресичането на наркотрафика. Този приоритет ще се запази и след поемането на председателството от Австрия, допълни посланик Георг Потика. България с уникалното си географско разположение се вписва в тези приоритети, уточниха те.
в-к "Пари", бр.93/25.04.1998 г.                               рег. 25.04.1998 г
 
 

Конкретните стъпки за преобразуването на ДСК в банка обсъждаха на среща вчера председателят на касата Спас Димитров и експерти от техническата мисия на МВФ. Според Закона за преобразуване на ДСК в срок от 6 месеца трябва да се приеме новият устав на банката, да се определят капиталът й и новите органи на управление на институцията. В този период ще бъде приключено и разработването на стратегическия план за развитието на ДСК. Според Димитров това ще стане с активната помощ на представители на германските спестовни каси. Немските експерти ще дойдат в София в началото на май. Проектът се финансира от програма САРА на Европейския съюз, уточни г-н Димитров.
в-к "Демокрация", бр.107/25.04.1998 г.                  рег. 25.04.1998 г.
 
 

Двамата специални докладчици на Съвета за Европа за България - британският консерватор Дейвид Аткинсън и датският социалист Хенинг Гелерод, очакват от българското правителство отговор на въпроси, простиращи се от мотивите при съкращенията на държавната администрация и свободата на медиите до религиозните права и положението на етническите турци. През декември 1997 г. двамата депутати бяха в България и изготвиха предварителен доклад, който все още е неофициален и поверителен и ще добие окончателната си форма след нова визита в София през юни. Според запознати с текста от десетина страници в него се говори за прочистване на държавния апарат по причини, различни от икономическите и се изказват притеснения за контрола на финансово-икономическите групировки над "независимите медии".
Доколко актуални и адекватни на обстановката в България са тези заключения, ще стане ясно до края на април или в началото на май, когато в Страсбург очакват да пристигне официалният отговор на властите в София. Според Гелерод документът вече е готов и в момента се превежда в България. И Гелерод и Аткинсън се въздържаха вчера да коментират съдържанието на подготвения от тях текст за резултатите от т.нар. мониторинг - процедура, съгласно която Съветът на Европа проверява държавите-членки доколко спазват поетите пред организацията ангажименти. Докато не мине посещението им през юни, те отказват да посочат и какви препоръки биха отправили към България. На този етап Аткинсън призна единствено, че няма адекватна представа за състоянието на етническите турци и заяви, че след няколко седмици ще се поинтересува за статута и ролята на НСРТ. Гелерод заяви интерес към механизма на съкращаването на държавния апарат, който според него трябвало да включва възможност съкратените да преминат през преходен период, преди да напуснат постовете си.
След отговора на българското правителство и мисията на двамата депутати в България, докладът ще бъде разгледан на сесия на ПАСЕ, след което,, според Гелерод, съществува съвсем реална възможност с една изключително позитивна оценка да бъде прекратено наблюдаването на страната ни от Съвета на Европа.
в-к "Демокрация", бр.107/25.04.1998 г.                        рег. 25.04.1998 г.
 
 

Фонд "Социално развитие" към Съвета на Европа ще финансира български проекти за осигуряване на препитание и жилища за ромите. Това стана ясно след тридневен международен семинар по циганските въпроси. Общината вече е разработила и ще представи специална програма за узаконяване на циганския квартал "Хумата". Ако проектът бъде одобрен, крайдунавските роми ще получат 20 хиляди долара за изграждането на инфраструктурата в квартала. Парите, които се отпускат от Съвета на Европа, са безлихвен заем, който се гарантира и изплаща от държавата, заяви Джон Мъри, консултант по етническите въпроси. Румъния вече е получила 2 млн. екю, а в Унгария работят над 300 проекта, всеки за 5-6 млн. долара.
в-к "Демокрация", бр.109/27.04.1998 г.                        рег. 27.04.1998 г.
 
 

Европейският съюз може да е в състояние да покани до края на годината още централно- и източноевропейски страни да участват в първата вълна от разширяването на съюза и според австрийския външен министър Волфганг Шусел, България заслужава да е сред тях. Той подчерта, че икономическият напредък на България безспорно е значителен. "Бихме могли да включим и България, която загуби много време заради предишни грешки, но сега се опитва да навакса, докато Литва и Словакия трябва да се концентрират върху препоръките на ЕС.", подчерта министър Шусел. Според него ЕС не бива да се безпокои от  миграция на търсещи работа източноевропейци, защото по-бързия икономически растеж и повишаването на реалните доходи намаляват стимулите за емиграция. През следващите 7 години ЕС смята да отдели 70 млрд. Екю(77 млрд. долара) за подкрепа на икономическите реформи с оглед  на подготовката на държавите-кандидатки за членство и за по-нататъшно намаляване на мотивацията на гражданите от новите демокрации да търсят работа в западноевропейски държави.
в-к "Демокрация", бр.111/29.04.1998 г.                        рег. 29.04.1998 г.
 
 

Външната ни министърка се срещна с генералния секретар на Западноевропейския съюз /ЗЕС/ Жозе Кутилейру, който похвали активността на България относно решаването на проблема Косово.
Михайлова направи вчера изказване на заседанието на Съвета на ЗЕС в Брюксел, подчертавайки българския интерес към членство в НАТО и ЗЕС.
в-к "Демокрация", бр.111/29.04.1998 г.                        рег. 29.04.1998 г.
 
 

Министърът на външните работи Надежда Михайлова заяви минути след пристигането си от Брюксел, че е уточнен механизмът за интегрирането на България към евроатлантическите структури. Оценките на всички членове на ЗЕС за реформите в страната били високи. Посланиците от НАТО и ЗЕС са поискали да бъдат подробно запознати с нашата инициатива за мирно разрешаване на кризата в Косово.
в-к "Демокрация", бр. 112/30.04.1998 г.                        рег. 30.04.1998 г.
 
 

На 10 и 11 май министърът на външните работи Михайлова и военният министър Ананиев ще присъстват на среща на страните от ЗЕС, която ще се състои на гръцкия остров Родос. На нея ще бъдат всички военни и външни министри на страните-членки на ЗЕС.
в-к "Континент", бр. 97/30.04.1998 г.                            рег. 30.04.1998 г.
 
 

Комисарят на ЕС Марио Монти заяви, че този списък на 101 държави, чиито граждани се нуждаят от визи за влизане в страни от ЕС, не е окончателен и може да бъде променен. Но засега в него ще останат България и Румъния, поради опасенията от голям поток нелегални имигранти с крайна цел Западна Европа, подчерта Монти. Изискванията към двете страни са за ефикасност на превантивните мерки, за които се отпускат от Брюксел достатъчно средства, счита той.
в-к "Пари", бр. 97/30.04.1998 г.                                    рег. 30.04.1998 г.
 
 
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"