Русия - България
  Все още не били договорени новите цени на руския природен газ за България, съобщи пред в. "Труд" източник от Газпром. Нашата делегация в Москва води от понеделник преговори с "Газекспорт" по окончателните варианти за доставките и транзита на газ. Групата се завръща днес. Документите трябвало да бъдат готови до 30 април. Дългосрочните договори щели да важат до 2015 г.
в-к "Труд", бр. 101/16.04.1998 г.                            рег. 16.04.1998 г.
 
  Председателят на "Газпром" Рем Вяхирев със сигурност ще дойде в София на 30 април, съобщи изпълнителният директор на "Топенерджи" Сергей Пашин. Дотогава трябва да са изчистени всички подробности по договорите. Въпросът за цената, по която ще продава газът за България, не може да се коментира - така е при всички търговски преговори, заяви Пашин след завръщането си от Москва, където се проведоха преговорите с "Булгаргаз".
в-к "Пари", бр.87/17.04.1998 г.                               рег. 17.04.1998 г.
 
  Участниците в преговорите с Газпром вчера съобщиха, че е решен въпросът с доставките на руски газ за България. Уговорена е доставката на 3.1 млрд. куб. м. за тази година, други 1.5 млрд. куб. м. ще предложи Газпром чрез Топенерджи и около 1 млрд. куб. м. гориво се чакат чрез транзитни такси за 1998 г. Днес започват  окончателните преговори преди подписването на дългосрочните договори за транзит и доставки на руски природен газ. В София пристигат експертите на Газпром и Газекспорт за уточняване на последните подробности Ще бъде уреден и транзита за балканските страни до 2010 г. През тази година през България ще премине 9.1 млрд куб.м. гориво.
в-к "Пари" бр 89/21.04.1998 г.                                рег 21.04.1998 г
 
  Леонид Керестеджиянц заяви вчера в Албена на откриването на първата среща на градовете-побратими от България и Русия, че още не бил дошъл моментът руските фирми да инвестират у нас. Той обеща, че руската страна нямало на всяка цена да се стреми да повиши тарифите при определяне на квотите на доставки на газ за България. Руските фирми се интересували от винопроизводството в нашата страна, тъй като то било на високо ниво и екологично чисто. Идеята била виното да се бутилира в Русия, като така щели да бъдат избегнати сегашните високи мита. 18 руски общини дойдоха на срещата в Албена.
в-к "Континент", бр. 90/22.04.1998 г.                      рег. 22.04.1998 г.
 
  НЕК сключи със специализираната руска организация рамков договор за отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и по специално от първите 4 реактора. Русия беше спряла договора за обратното приемане на горивото през 1992 г. Цените били договорени, но още не било уточнено къде ще се складира горивото, тъй като според руската Дума то не може да остане на територията на страната завинаги.
в-к "Труд" бр 107/23.04.1998 г.                               рег 23.04.1998 г.
 
  Експертна група на "Газекспорт" пристигна вчера в София, също Юрий Комаров, шефът на "Газекспорт", за заключителните преговори по доставката и транзита на газ. До края на месеца договорите трябва да бъдат сключени. На 27 април пристига и Рем Вяхирев.
в-к "Демокрация" бр 105/23.04.1998 г                     рег 23.04.1998 г.
 
  Юрий Комаров твърди пред в. "Пари", че обективно България няма алтернатива в доставките на газ. Разговорите за туркменски газ може бързо да се изяснят, ако се направи сметка на разходите по доставянето му, твърди той и предрича, че ние никога няма да можем да платим политическата цена на газа - цената на руските конкуренти. Много хора искат да продават руски газ в България, казва Комаров, но Русия се бори също за позициите си. За западните фирми страната е привлекателна не като потребител на газ, а като геополитическо положение за основните транпортни коридори. Но реално през нея може да се транпортира само руски газ, заключава Юрий Комаров, докато за туркменския газ има и други варианти. Но затова трябва да съществуват нормални отношения и да  си в отбора на основните играчи, които определят отношенията на този пазар и Газпром положително е сред тези играчи, завършва генералният директор на Газекспорт.
в-к "Пари" бр 91/23.04.1998 г.                                рег 23.04.1998 г.
 
  Неофициални български източници съобщиха, че вероятната базова цена на газа ще бъде $83 за 1000 кубика газ. Официална информация обаче няма все още.
Изпълнителният директор на Булгаргаз Илия Иванов заяви при посрещането на Юрий Комаров, шеф на Газекспорт, на летище София, че ако е имало някакви грешки в цените на газа при последните преговори, г-н Комаров нямало да е тук. Все още преговаряме по цените и няма да казвам нищо, заяви и самият Юрий Комаров на летище София.
в-к "24 часа", бр. 108/24.04.1998 г.                         рег. 24.04.1998 г.
в-к "Пари", бр. 92/24.04.1998 г.                               рег. 24.04.1998 г.
 
  Представители на местния стопански елит учредиха вчера в Бургас бизнесклуба, в който участват около 90 шефове на крупни държавни и частни фирми. В устава на българо-руския клуб се казва, че основната цел е съдаването на лоялни и оживени бизнесотношения. 2 млрд.$ е стокооборотът между Русия и България за м.г., но ние отчитаме отрицателно търговско салдо за $ 1 млрд.
в-к "Пари", бр. 92/24.04.1998 г.                              рег. 24.04.1998 г.
 
  Бившият военен министър на Русия ген. Павел Грачов и зам.-шефът на фирмата "Россвооружения" адмирал Беловенцев бяха на частно посещение у нас миналата седмица. Те са имали разговори в МО за военно сътрудничество между двете страни и са посетили Пловдив - домакин на оръжейното изложение "Хемус `98". При министър Грачов Москва ни подари 100 танка Т-72 и 100 бронетранспортьора БМП-1.
в-к "Труд", бр.111/27.04.1998 г.                            рег. 27.04.1998 г.
 
   
Според вицепремиерът Евгений Бакърджиев разговорите с Рем Вяхирев са символ на новото мислене между България и Русия, то е и реално изражение на усилията да имаме поведение на европейски страни, които контактуват помежду си. Двата дванадесетгодишни договора за доставка и транзит на природен газ са вече факт. Подписан е меморандум за дългосрочно развитие и в началото на следващото тримесечие комисията по енергийните цени ще има възможност да коригира цената на газа. За разлика от предишните договори, плащането на транзитни такси беше спрямо действително транзитирано гориво през България, сега таксите ще се плащат според предварително заявените количества. В договорите са препотвърдени количествата, уточнени с Рем Вяхирев в Москва и се дава възможност за допълнително увеличение на тези количества след 2004 г. Стойността на транзитните такси е такава, че "Газпром" да може да я плаща. От друга страна те осигуряват възможност на "Булгаргаз" за ново строителство и достатъчно печалби за страната. Транзитните такси ще се плащат веднага от търговското дружество "Газекспорт", като по този начин България ще получава средства за изграждане на нужните тръбопроводи, увери Бакърджиев.
в-к ""Стандарт" бр 2006/28.04.1998 г.                    рег 28.04.1998 г.
в-к "Континент", бр. 95/28.04.1998 г.                      рег. 28.04.1998 г.
 
  Така заяви Рем Вяхирев след разговорите си с вицепремиера Евгений Бакърджиев. Той благодари на президента Петър Стоянов, който според него е дал тласък на българо-руските преговори и подчерта, че ако беше разговаряно по-рано, по-рано щеше да се постигне приемлива и за двете страни договореност. Според Вяхирев подписаните документи са изгодни и за двете страни и България ще разполага с енергоресурс за дълъг период от време. На въпрос, ще стане ли България енергиен център на Балканите след преструктурирането на Топенерджи, Рем Вяхирев отговаря, че в България трябва да има диспечерски център и от него да се разпределят количествата газ за Гърция, Турция Македония и Сърбия.  Количествата газ, които се предвиждат да се транзитират за Гърция, са до 3 млрд кубика годишно, но през март и април гръцката страна е дала още предложения за строеж на нови компресорни станции. Така потреблението там значително ще се увеличи.
в-к ""Стандарт" бр 2006/28.04.1998 г.                   рег 28.04.1998 г.
 
  След срещата си вчера с българския премиер Рем Вяхирев заяви, че Газпром няма интерес към участие в нефтопровода Бургас-Александруполис, тъй като проектът бил нерентабилен и липсата на гаранции, че нефтопроводът ще бъде натоварен. В Русия вече няма държавни компании, които да гарантират нужните количества от Новоросийск до Бургас, обясни Евгений Бакърджиев. Трасетата ще се определят от големи компании като "Шел", "Мобил" и др.
На срещата Костов каза, че изграждането на газопреносните системи с ниско налягане до крайния потребител ще става на конкурентна основа чрез търгове. Правителството и занапред ще определя таван на цените на газа за консуматорите. В бъдеще газовата система ще бъде съединена с тази на Централна Европа, поясни пък Вяхирев.
Премиерът Костов предаде пожелания за успех на новия премиер Кириенко.
в-к "Демокрация", бр.111/29.04.1998 г                 рег. 29.04.1998 г.
 
  Вицепремиерът Бакърджиев заяви, че договорените цени на руския газ ще бъдат около $82,5, при всички случаи по-ниски от септемврийската цена от $85. Търговската надценка на Булгаргаз ще бъде увеличена /6-8%/, тъй като сегашната от 4% не покривала разходите на компанията, допълни той. За вътрешния пазар Държавно-обществената комисия щяла да определи цената на газа от 1 юли.
Бакърджиев съобщи също, че му предстои посещение в Москва на 29 май, когато щяла да бъда подготвена визитата на премиера Костов в Москва.
в-к "Демокрация", бр.111/29.04.1998 г                 рег. 29.04.1998 г.
в-к "Сега", бр.96/29.04.1998 г                              рег. 29.04.1998 г.
 
  Предварително обявената среща между двамата не се състоя, поради това, че правителствени чиновници не съобщили навреме на президента Стоянов за срещата. Не било възможно да се отмени нито едно от предварително записаните задължения на президента. От руската делегация не коментираха разминаването.
в-к "Стандарт", бр.2007/29.04.1998 г                   рег. 29.04.1998 г.
 
  Причината била разпоредба на правителството на Руската федерация за икономии. Дипломатическите представителства в София, Русе и Варна се запазват, съобщиха от руското посолство.
в-к "Сега", бр.96/29.04.1998 г                             рег. 29.04.1998 г.
 
  Извън официалната програма вчера Вяхирев и водената от него делегация посетиха най-неочаквано офиса на Мултигруп, където се срещнаха с Илия Павлов, вицепрезидентите Николай Вълканов и Иван Колев, изп. директори на "Топенерджи" Сергей Пашин и Сашо Дончев. Вяхирев опроверга категорично версиите в печата, че след преструктурирането на Топенерджи, Мултигруп ще бъде извадена изцяло от газовия бизнес. Напротив групировката щяла да участва в разплащането на газа със стоки, твърди шефът на Газпром.
в-к "Пари", бр.96/29.04.1998 г                            рег. 29.04.1998 г.
 
  Премиерът Иван Костов заяви, че сме на път да финализираме още един тежък проблем в българо-руските отношения през следващата седмица. Става дума за дълга на Москва към София от 100 млн долара.
в-к "24 часа, бр. 113/29.04.1998 г.                     рег 29.04.1998 г.
 
  Лидерът на Евролевицата заяви, че депутатите от неговата партия ще настояват Бакърджиев да съобщи новите договорени цени на газа с Рем Вяхирев в София. Нормално е при падащи цени на нефта в световен мащаб, цените и на газа да бъдат по-ниски поне с $15-16. Ако не знаем цените на Газпром, никога няма да узнаем надбавките на монополиста Булгаргаз, твърди Томов.
в-к "Пари", бр. 97/30.04.1998 г.                         рег. 30.04.1998 г.
 
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"