Балкански страни - България
 
 

Македонският премиер Киро Глигоров имал интимна връзка със своята съветничка по културните въпроси Катерина Коцевска, съобщи сензационно в. "Денес". Съпругата му се консултирала с психолози и с известен адвокат, дали това не е резултат от атентата, който преживя премиера. Тя обмисляла даже развод, твърди вестникът.
в-к "Труд", бр. 102/16.04.1998 г.                              рег. 16.04.1998 г.
 
 

По време на посещението на гръцкия министър-председател Костас Симитис, гръцката страна даде уверения, че българските граждани ще могат да ползват облекчен визов режим. Избягването на двойното данъчно облагане ще стане възможно след като българският парламент ратифицира спогодбата, одобрена през 1994 г. и гръцките гости настояха това да стане в ускорени срокове.
в-к "Пари" бр.86/16.04.1998 г                                  рег. 16.04.1998 г.
 
 

Директорът на Народната библиотека и известен писател Кирил Топалов е новият ни посланик в Гърция. Президентът Петър Стоянов издаде вчера указ за назначаването му.
в-к "Демокрация" бр.100/16.04.1998 г                     рег. 16.04.1998 г.
 
 

Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на Сръбското съпротивително движение, представляващо сърбите там. Почти всички сърби от 18 села в района са напуснали домовете си, тъй като били заплашвани от бойците на Армията за освобождение на Косово /АОК/.
Американският президент изпрати писмо до албанския премиер Фатос Нано, в което го призова да се намери мирен изход от кризата, за да не се изостря ситуацията в целия район.
в-к "Демокрация" бр.100/16.04.1998 г                      рег. 16.04.1998 г.
 
 

Протести на напусналата македонския парламент Демократическа партия на албанците /ДПА/, започват от днес в Гостивар. Те щели да бъдат организирани всеки ден пред общински сгради и чужди посолства в Скопие и др. градове. Албанците искат да бъде признат университета им в Тетово, което Киро Глигоров окачестви като нереално искане.
в-к "Демокрация" бр.100/16.04.1998 г                      рег. 16.04.1998 г.
 
 

Пристигналата в Прищина сръбска делегация щяла да предложи на разбунтувалите се албанци създаването на парламент в областта, твърди проправителственият в. "Политика експрес".
На 29 април в Рим отново ще се събере контактната група за бивша Югославия, за да обсъди положението в Косово. Белград е обявил референдум на 23 април по въпроса трябва ли международната общественост да участва в преговорите между двете страни като посредник.
в-к "Труд" бр.103/17.04.1998 г                                 рег. 17.04.1998 г.
 
 

АФП предаде, че балканските военни експерти не са успели да се споразумеят къде да се намира генщабът на бъдещите общи умиротворителни сили. Румънците подкрепили избора на Гърция или Турция като членки на НАТО, а България предложи Пловдив. Скопие искало командването да бъде в Македония, а Турция - в Одрин. Участниците са решили следващата среща да бъде през май или юни. Силите за бързо реагиране бяха наречени "многонационални сили за мир в Югоизточна Европа", за да смекчат съпротивата на Македония срещу балканския корпус. Бригадата щяла да включва 2 000 войници, работен език щял да бъде английският.
в-к "24 часа" бр.103/17.04.1998 г                            рег. 17.04.1998 г.
 
 

Министърът на отбраната на САЩ Уилям Коен заявил, че военното присъствие на САЩ ще продължи и след края на мандата на мисията на ООН ЮНПРЕДЕП на 31 август т.г. Броят на американците дори можел да бъде увеличен поради обстановката в Косово. В САЩ македонският военен министър Китановски получил уверение, че ще има допълнителна военна помощ плюс вече договорената от $7,9 млн. за период от 6 г. Китановски заявил, че има резерви по отношение на създаването на балкански сили за бързо реагиране.
в-к "Дума" бр.87/17.04.1998 г                                 рег. 17.04.1998 г.
 
 

Македонският президент отрече публикациите за интимна извънбрачна връзка, като ги окачестви като провокационни и целящи да предизвикат оставката му предсрочно. Това би довело да предсрочни президентски избори година и половина преди края на мандата на Глигоров, който бе атакуван нееднократно. Зад атаката стоял шефът на парламента Стоян Андов.
в-к "Стандарт" бр.1997/17.04.1998 г                       рег. 17.04.1998 г.
 
 

Петър Стоянов и колегите му от Турция и Румъния обсъдиха на еднодневна среща отношенията между трите страни. Те подписаха тристранна междуправителствена спогодба за сътрудничество в борбата срещу организираната престъпност, тероризма, трафика на наркотици, хора и оръжие. В турския курорт Анталия, в който си дадоха среща президентите на трите страни, под документа сложиха подписи външните министри Исмаил Джем, Надежда Михайлова и Андрей Плешу. Той формира много по-активни отношения и връзки между трите страни и специализираните им органи в борбата срещу престъпността и според заявленията на тримата държавни глави ще бъде своеобразна платформа за бъдещо балканско сътрудничество в тази област. Споразумението предвижда активен обмен на всички видове информация и документи, директна връзка между компетентните власти и специализираните органи, създаване на подкомисии за връзка между граничните подразделения, размяната на най-различни специалисти, както и годишна среща на вътрешните министри на трите страни. Тримата президенти подписаха обща декларация за сътрудничество, в която се прави съвместно заявление за създаването на тристранна зона за свободна търговия. С това на практика стартираха преговорите по особено важен за бъдещето въпрос. В декларацията се засягат още въпросите на регионалното сътрудничество, желанието на България и Румъния за членство в НАТО, както и подкрепата от страна на Турция. По време на разговорите ключова тема е бил и проблемът Косово. Той е бил обсъден детайлно под знака на разбирането, че това не е проблем сам по себе си, а на целия регион. На съвместна пресконференция Константинеску е подкрепил идеята центърът на силите за бързо реагиране да бъде в Пловдив. Преди отпътуването си от Анталия президентът Стоянов подчерта, че ще отстоява искането на България за построяването на втори мост на река Дунав.
в-к "Пари", бр.87/17.04.1998 г.                                рег. 17.04.1998 г.
 
 

Югославската държавна агенция ТАНЮГ обвини германския външен министър Клаус Кинкел, че работи за разбиването на Югославия, подкрепяйки косовските албанци. В дълъг коментар ТАНЮГ обвинява Кинкел в груба намеса във вътрешните работи на СР Югославия. Агенцията отбелязва, че германският външен министър фаворизира и протежира косовските албанци, като подкрепя по принцип автономия за областта. Тази идея предполага даването на Косово на статут на федерална единица, каквито са Сърбия и Черна гора, пише ТАНЮГ. Очевидно е, че Кинкел и тези, които стоят зад неговата политика, искат да разбият Югославия на парчета. Това е причината за грубата и безпрецедентна намеса на Кинкел във вътрешните работи на Сърбия и Черна гора, заявява агенцията в коментара си.
в-к "Пари", бр.87/17.04.1998 г.                                рег. 17.04.1998 г.
 
 

Ако се стигне до нарушаване на териториалната цялост и независимостта на Македония, САЩ ще смятат това за заплаха на своите интереси, заяви вчера македонският министър на отбраната Лазар Китановски на пресконференция в Скопие, предаде БТА. Той обясни, че тази позиция на Вашингтон била изказана по време на разговора, който той имал с министъра на отбраната Уилям Коен. Американската страна е категорична, че независимо от формата, военното присъствие на САЩ в Македония ще продължи и след края на мандата на мисията на ООН (ЮНПРЕДЕП) на 31 август тази година, заяви шефът на македонското военно ведомство. Според него броят на американските войници тук засега ще остане на същото ниво, но не е изключено той да бъде увеличен в зависимост от развитието на ситуацията в района и най-вече в Косово.
Китановски съобщи, че наред с вече договорената ежегодна помощ от САЩ за македонската армия в размер на 7,9 млн. долара, в продължение на шест години допълнително ще бъдат предоставени безвъзмездно някои видове оръжия (бронетранспортьори, гаубици, камиони) от излишъците на американската армия в НАТО.
Македонският военнен министър заяви, че Скопие има резерви към създаването на балкански сили за бързо реагиране, защото не е била приета македонската идея формированието да не се използва на Балканите.
Вчера на официално двудневно посещение в Македония пристигна началникът на Съвета на началник щабовете на САЩ ген. Хенри Шелтън. Той ще разговаря с военния министър Китановски, с началник-щаба на македонската армия Трайче Кръстевски и ще бъде приет от президента Киро Глигоров. В рамките на визитата американската военна делегация ще присъства на общи учения на специалните части от армията на САЩ и Македония.
в-к "Континент", бр.87/17.04.1998 г.                        рег. 17.04.1998 г.
 
 

САЩ подготвят инициатива за признаване на самопровъзгласилата се Севернокипърска република (СКТР), посочва гръцкият посланик в САЩ Христос Захаракис в доклад до правителството, "изтекъл" в гръцкия печат, предаде БТА. Според информациите, признаването на СКТР трябвало да стане с оглед участието на кипърските турци в преговорите за членство на острова в ЕС. Лидерът на СКТР Рауф Денкташ постави това условие, за да бъдат възобновени преговорите с кипърските гърци за намиране на решение в Кипър.
Според атинския вестник "Калимера" най-дразнещото в изтеклата информация било, че САЩ вероятно лансират решение за Кипър от типа на Дейтънското споразумение. Информацията изтече в навечерието на посещението в Гърция на американския военен министър Уилям Коен.
Същевременно САЩ осъдиха новите заплахи от страна на Турция да разруши руските зенитни системи С-300, ако бъдат доставени в Кипър. Говорителят на Държавния департамент Джеймс Рубин призова Анкара да се въздържа от заплахи с военна намеса.
в-к "Континент", бр.87/17.04.1998 г.                       рег. 17.04.1998 г.
 
 

Лидерът на косовските албанци Ибрахим Ругова покани Белград да преговарят на неутрално място в присъствието на трета страна. Той окачестви обстановката в Косово като тежка и напрегната, нарече "сръбска провокация" граничния инцидент в четвъртък на югославско-албанската граница в района на Джаковица. Югославски граничари там са се опитали да предотвратят незаконно пресичане на границата на група въоръжени албански граждани.
в-к "Сега" бр.88/18.04.1998 г                                  рег. 18.04.1998 г.
 
 

Президентите на България, Турция и Румъния решиха до края на годината да започнат обща борба с тероризма и организираната престъпност на приключилата вчера среща в Анталия. Втори мост над река Дунав ще има, обеща румънският президент Константинеску на Петър Стоянов. Турция изяви готовност да финансира част от проекта.
Бяха подписани декларация за създаване на обща икономическа и търговска свободна зона, тристранна спогодба за борба с наркотрафика и организираната престъпност и тероризма. Турският в. "Джумхуриет" цитира източници на турското вътрешно министерство, според които спогодбата ще попречи на 80 високопоставени активисти на ПКК да установят своя база в Румъния.
Министър Надежда Михайлова договорила с румънския си колега Плешу скорошна официална визита в Румъния. Вестник "Миллиет" я нарече "министър като манекен", публикувайки нейна снимка.
в-к "Континент" бр.88/18.04.1998 г                         рег. 18.04.1998 г.
 
 

Американският министър на отбраната Уилям Коен настоя в Анкара Турция и Гърция да намалят напрежението около спора за о-в Кипър. Търканията между двете членки на НАТО нямало да повлияят на американските доставки на оръжие за тях, заяви той по повод намеренията на Гърция и Турция да организират търгове за доставка на оръжие, в които ще участват още Германия, Франция, Русия, Англия. САЩ настояват още кипърските гърци да не купуват руските зенитни системи С-300, които Турция заплаши да унищожи, ако бъдат разположени на острова, предаде Ройтерс.
в-к "Континент" бр.88/18.04.1998 г                         рег. 18.04.1998 г.
 
 

Изпълнителният вицепрезидент на Зираат банкасъ Емин Ердем споделя, че софийският клон на банката ще бъде открит до края на юли. Сега се търси подходящата сграда. Почти всичко е готово от гледна точка на някои от задължителните изисквания на БНБ. Софийският клон е първата стъпка. Засега не се планира откриване на клонове в други градове на страната. Зираат банкасъ е най-голямата банка в Република Турция и е изцяло държавна. Има клонове в Ню Йорк, Лондон, Франкфурт. Банката има и смесени банки (джойнт-венчър) в Общността на независимите държави. Едната е в Казахстан, а в Узбекистан функционира Узбекско-турската банка. Има една банка в Туркменистан, една в Азербейджан и една в Русия. Съвсем наскоро е открит клон на Зираат банкасъ в Босна. Зираат София банк ще бъде част от световната верига на Зираат и ще изиграе ролята на свързващо звено между България и Европа.
в-к "Пари" бр 89/21.04.1998 г                                 рег 21.04.1998 г
 
 

Турският президент Сюлейман Демирел заяви, че Турция очаква през 1998 г. 12 милиона туристи и приходи от 10 млрд долара. Равнището, което е постигнала сега страната, гарантира реализирането на целите й в туристическия сектор. За тази цел активно се изграждат нови летища, пристанища, болници и се обучават местните хора в туристически бизнес.
в-к "Пари" бр 89/21.04.1998 г                                 рег 21.04.1998 г
 
 

В разбитата от полицията печатница на нелегалната организация били открити папки, от които ставало ясно, че тя се финансира от чужбина. Документите били предадени на прокуратурата.
Междувременно 10 привърженици на ВМРО набиха в събота дякон Петър Покровски, който се опитал за защити от физическа разправа момче, заподозряно, че е агент на ОМО. По-късно в центъра на Сандански петима от тях били засечени в кола с висока проба на алкохол в кръвта.
На 19 април, когато се чества годишнина от смъртта на Яне Сандански край Роженския манастир, където е гробът му, полицията не пропусна нито един от членовете на македонистичната нелегална ОМО "Илинден". Венци са били поднесени от кметството, ВМРО, лично от посланика на Република Македония Никола Тодорчевски, като за първи път не е било снимано от македонската ТВ.
От полицията пък съобщиха, че посланикът се видял с лидери на нелегалната ОМО на софра същия ден в австрийския хотел на град Сандански.
в-к "Демокрация" бр 103/21.04.1998 г                    рег. 21.04.1998 г.
в-к "Труд" бр 105/21.04.1998 г                               рег. 21.04.1998 г.
 
 

Това съобщи представителят на Комитета за защита на човешките права в Косово Муса Бериша, като допълни, че населението било уплашено и се евакуирало от селата по границата. От областта Косово непрекъснато пристигат съобщения за инциденти - трима сърби са били ранени при завръщането си в с. Дечани след нападение на въоръжени албанци. ТАНЮГ пък съобщава за нападение над автобус, завръщащ се от Австрия, край Ново село. Югославският военен министър Павле Булатович обвини Албания в подкрепа на тероризма в Косово и отделянето му от държавата.
в-к "Континент" бр 1999/21.04.1998 г                     рег 21.04.1998 г.
 
 

Това заяви турският премиер Месут Йълмаз на пресконференция в Анкара. Той подчерта, че Турция увеличила усилията си за укрепване на връзките със САЩ, Русия, Китай и страните от балканския регион. Политиката на ЕС по отношение на Турция Йълмаз определи като дискриминационна.
От своя страна германският външен министър Клаус Кинкел призова Турция да не се отказва сама от ЕС. Бил Клинтън пък изпрати писмо до турския премиер, призовавайки го да направи стъпки за разрешаване на гръцко-турския проблем в Кипър, което щяло да улесни влизането на Турция в ЕС.
в-к "Континент" бр 1999/21.04.1998 г                     рег 21.04.1998 г.
 
 

В понеделник призори при ударна акция в пет турски провинции командоси арестуваха 20 водещи турски бизнесмени за ислямска дейност, предаде Ройтерс. Финансисти, текстилни магнати и шефове на туристически компании бяха подложени на разпит по полицейските участъци по обвинение, че подкрепят политическия ислям. Властите замразиха банковите сметки на застрахователната фирма "Дост сигорта" за над $4 млн. Компанията е уличена, че спонсорирала забранената Партия на благоденствието на Ербакан и нейната наследничка - Партията на добродетелта. Вчера Съдът на държавна сигурност нанесе пореден удар на ислямистите, като даде 10 години затвор на един от най-върлите последователи на Ербакан, кметът на Истанбул. Реджеп Ердоган бе осъден за разпалване на омраза.
в-к "Стандарт бр. 2000/22.04.1998 г.                     рег. 22.04.1998 г.
 
 

Преработеният вариант на програмата за икономическо сближаване с критериите на ЕС разчита на увеличаване на приходната част на бюджета с 15-20% или с около 1 трлн. драхми повече приходи от досегашния вариант. Програмата ще бъде представена пред Европейската комисия на 15 май.
в-к "Пари, бр. 90/22.04.1998 г.                              рег. 22.04.1998 г.
 
 

От вчера студентите в Сърбия започнаха да гласуват в референдума за международно посредничество при решаване на кризата в Косово. Официално той трябва да се проведе в четвъртък. 7 243 750 избиратели от списъците трябва да отговорят дали е нужна международна помощ за проблема в област Косово. За да бъде легитимен референдумът, трябва да участват над 50% от избирателите.
в-к "Пари, бр. 90/22.04.1998 г.                              рег. 22.04.1998 г.
 
 

Той пристигна да проучи евентуалните последици от кризата в Косово, по покана на Тирана, която искаше неотдавна наблюдатели по границата си с Косово.
в-к "Труд", бр. 106/22.04.1998 г.                           рег. 22.04.1998 г.
 
 

Населената предимно с унгарци област Войводина щяла да преговаря с Белград за автономия, заяви шефът на Реформистката партия Ратко Филипович пред в. "Наша борба". Според него бил формиран кабинет в сянка, който щял да преговаря с представители на СРЮ.
в-к "Труд" бр 107/23.04.1998 г                             рег 23.04.1998 г.
 
 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и депутат в Народното събрание заяви, че се налагала промяна в тона на София към Скопие. Повод за това е масираната атака във в. "Нова Македония" срещу разпространяваната в западната съседка на бюлетина "Вардар" и книгата на Иван Михайлов "За някои наши въпроси". Ще употребим цялото си политическо влияние за промяната на курса към Македония каза и членът на ИК на ВМРО Анатоли Величков. Каракачанов се закани, че когато управляващите в Македония си отидат от политическата сцена, тогава София ще преговаря с новите управници като с "нормални хора".
в-к "Труд" бр 107/23.04.1998 г                            рег 23.04.1998 г.
 
 

Сръбски полицейски и армейски части се струпвали в западната част на Косово край с. Бабалоц, съобщиха албански източници. Край селото били установени контролни пунктове, потвърдиха сръбски източници, дори един бил нападнат от въоръжени албанци. Албанският информационен център в Прищина съобщава, че сърбите се готвят да атакуват масирано селата в района на Дечани. Белградски вестници пък писаха, че АОК била мобилизирала и въоръжила няколко хиляди косовски албанци. Напрежението преди референдума се засилва. За 13-ти пореден път албанците в Косово излязоха на протестна мълчалива демонстрация в Прищина.
в-к "Демокрация" бр 105/23.04.1998 г                рег 23.04.1998 г.
 
 

Югославската армия се е сражавала в продължение на цялата нощ в четвъртък с около 200 въоръжени мъже, опитали се да влязат в Косово през Албания, съобщил пред Ройтерс източници, близки до сръбските сили за сигурност. Вчера отново албанците в Косово протестираха мълчаливо и бойкотираха референдума за отхвърляне посредничеството на международните сили в косовския конфликт.
в-к "Демокрация", бр. 106/24.04.1998 г.             рег. 24.04.1998 г.
 
 

Хиляди сърби са се явили пред урните вчера да гласуват дали в Косово трябва да бъдат допуснати международни посредници. Отговорът почти сигурно ще бъде не. Албанците пък в Косово бойкотират вота.
в-к "Труд", бр. 108/24.04.1998 г.                        рег. 24.04.1998 г.
 
 

Цяла Гърция бе в траур поради смъртта на бившия си президент Караманлис, който почина на 91 г. в болница от сърдечен инфаркт. Той е цяла епоха в новата история на Гърция и има огромна роля за модернизирането на страната, както и за прихода й от диктатура към демокрация през 1974 г.
в-к "Пари", бр. 92/24.04.1998 г.                         рег. 24.04.1998 г.
 
 

През октомври щяло да бъде формирано преходно правителство в Турция, а на 28 март 1999 г. щели да се състоят предсрочни парламентарни избори, съобщи Анадолската агенция. Изборите трябваше да се състоят през 2000 г. Премиерът Месут Йълмаз се е споразумял с ръководителя ня Народнорепубликанската партия Дениз Байкал за предсрочните избори.
в-к "Пари", бр. 92/24.04.1998 г.                         рег. 24.04.1998 г.
 
 

Според новия механизъм, предложен на екип от европейската тройка Люксембург-Великобритания-Австрия, двете страни /Косово и бивша Югославия/ трябва да изпратят в писмен вид своите предложения и готовност за компромис до Контактната група. В писмо до британския си колега Робин Кук министър Михайлова изпратила своето предложение. Също то ще бъде представено и на 29 април в Рим, където ще се събере контактната група за бивша Югославия.
в-к "Пари", бр. 92/24.04.1998 г.                         рег. 24.04.1998 г.
 
 

От вчера автомобилите с чуждестранна регистрация в СР Югославия трябва да купуват бензин с бонове или документ за продажба на валута, реши югославското правителство. Тази мярка се тълкува като подготовка за въвеждане на евентуални икономически санкции заради ситуацията в Косово. Боновете ще се продават на граничните пунктове и в специални бюра в по-големите градове, съобщи ТАНЮГ, цитирана от БТА.
Решение за икономически санкции срещу Югославия може да бъде взето на срещата на Контактната група на 29 април.
Белград обяви резултатите от референдума за участието на чужди посредници в преговорите между Белград и косовските албанци. Почти 95 на сто от участвалите в допитването 73 процента от гласоподавателите се обявиха срещу посредничеството, обяви Републиканската избирателна комисия на Сърбия.
Белград обвини Тирана в "подкрепа на тероризма". Поводът за протестната нота е опитът завчера на "терористична група" да влезе в Косово от Албания. Югоармията отблъснала диверсантите, при което убила 16 от тях. Тирана от своя страна обвини Белград, че хеликоптери и боен самолет са нарушили въздушното пространство на Албания.
Според агенция Ройтерс Тирана заяви, че над хиляда етнически албанци от Косово са напуснали домовете си и са побягнали към Северна Албания.
в-к "Континент", бр.93/25.04.1998 г.                 рег. 25.04.1998 г.
 
 

Очертаването на сръбско-македонската граница се превръща в общобалкански проблем, твърди вчера скопският вестник "Вечер" по повод приключилата в секретност и без резултат осма поредна експертна среща за граничната линия между двете страни. Вестникът припомня официалната позиция на Белград, според която границата е "административна" и ще отпадне, когато Македония се върне към федерацията. В предложения от Югославия за обсъждане вариант били демонстрирани открити териториални претенции за стратегическите места, докато Скопие било склонно на отстъпки само когато са засегнати интересите на отделни граждани, подчертава вестникът.
в-к "Демокрация", бр.107/25.04.1998 г.            рег. 25.04.1998 г.
 
 

Ако Западът не окаже натиск върху етническите албанци в Косово и Албания да престанат с терористичните си акции в сръбската област, югоармията заплаши, че ще започне война в Косово. Предупреждението бе направено в щаба на армията в Белград на среща с чуждестранни военни аташета. Международната общност трябва да попречи на Албания да обучава и прехвърля терористи в Косово, заявиха също сърбите.
САЩ щели да настояват за замразяване на югославските авоари в чужбина, за забрана на търговските връзки в Белград поради новото изостряне на кризата в Косово. Робърт Гелбард, американски пратеник за Балканите, щял да предложи санкциите на предстоящата среща в Рим на контактната група за страните от бивша Югославия.
Около 1000 бежанци от Косово - етнически албанци, са потърсили убежище в Северна Албания, съобщи Тирана по повод репресиите на сръбската армия над албанците в Косово.
в-к "Труд", бр. 110/26.04.1998 г.                      рег. 26.04.1998 г.
 
 

Новият посланик на република Македония у нас Никола Тодорчевски заяви вчера пред Дарик радио, че в Македония са оценили високо факта, че България е признала първа независимостта на Македония през 1992 г. Разговорите по езиковия спор ще продължат, убеден е посланикът, но не разкри докъде са стигнали те. С мотива, че не е запознат, той отказа също и да коментира новия закон за реституцията, приет от скопския парламент, според който не могат да си върнат имотите македонски граждани, които влизали в контакт с българските власти през 1941-1944 г., защото били "национални предатели". Посланикът не изключи възможността новият нормативен акт да бъде спрян. Срещата си с незаконната ОМО "Илинден" в гр. Сандански Тодорчевски коментира с думите "Записването в регистър не е основен критерий за контакт".
в-к "Демокрация", бр. 108/26.04.1998 г.           рег. 26.04.1998 г.
 
 

В скоро време ще бъде открит един от планираните нови гранични пунктове с Гърция, съобщи гръцкото търговско аташе в Пловдив Ангелос Ципелис. Той бе на работно посещение в Кърджали по покана на местни бизнесмени.
Разширява се съвместният бизнес между гръцки и български фирми от региона, каза още г-н Ципелис. През юли се очаква в Кърджали да бъде открито най-голямото предприятие с чуждо участие. В него се шият мъжка и дамска конфекция за вътрешния пазар и за износ. Фирмата е собственост на българо-гръцкото дружество "Булфранко", която до момента е вложила 500 хил. долара за ремонт на сградата.
в-к "Континент", бр.94/27.04.1998 г.                 рег. 27.04.1998 г.
 

ЕС отнема на Сърбия търговските преференции. Албания втвърдява позицията си по косовския проблем

Проблемът в Косово ще бъде една от основните теми на днешната редовна среща на външните министри на страните от ЕС. Очаква се те да приемат предложението на европейската комисия за отнемане на търговските преференции на Сърбия. Те ще обсъдят и механизма за прилагане на наложените вече оръжейни санкции и мораториума над търговските кредити.
Обстановката в Косово продължава да е неспокойна. Югославската армия е предотвратила опит на десет въоръжени албанци да влязат на югославска територия. Албанците стреляли срещу граничарите, които отговорили на огъня и заставили групата да се върне обратно на албанска територия. Армията задържа на мястото 20 сандъчета с боеприпаси.
Половин час след този инцидент граната улучи стая в хотел "Топлице" в Подуево, но няма жертви и ранени. В село Киево на пътя между Прищина и Печ бе нападнат полицейски пост - неизвестни лица го обстрелваха с ръчен гранатомет, при което бе ранен един полицай.
Албанският премиер Фатос Нано заяви, че въоръжените действия на косовските албанци са реакция на самозащита срещу насилието на сръбския режим. Както се очакваше първите действия на въоръжена съпротива започнаха. Сръбската официална пропаганда смята тези действия за терористични актове, но в действителност това е самозащита срещу сръбското патологично и традиционно насилие, заяви албанският премиер в реч по албанската телевизия. Думите на Нано показват втвърдяване на поведението, дасега умерено, на Тирана по отношение на конфликта в сръбската област. Операциите на сръбските сили в Косово доведоха до смъртта на над 100 души от края на февруари насам.
в-к "Пари", бр.94/27.04.1998 г.                          рег. 27.04.1998 г.
 
 

В интервю за в. "Welt am Sontag" германският външен министър Клаус Кинкел предупреждава за ново опасно развитие на събитията в Косово и не изключва вероятността от разпространяването на конфликта в съседните Албания и Македония. Първият дипломат на Бон смята за недопустимо повторението в Косово на босненския сценарий.
Клаус Кинкел подчертава, че Косово няма право да се превърне във втора Босна и настоява за по-широко присъствие там на представители на ОССЕ и наблюдатели от Европейския съюз, както и за разполагането на международни сили за контрол по границата на Албания с Косово. Клаус Кинкел заявява също, че трябва да бъде продължен мандатът на 700-те войници на ООН в Македония.
в-к "Пари", бр.94/27.04.1998 г.                          рег. 27.04.1998 г.
 
 

Миналата нощ избухна нова престрелка по югославско-албанската граница, при която войници от югоармията убили трима и ранили други четирима албанци, опитали се да преминат на югославска територия. Същевременно Демократичният съюз на Косово съобщи, че югославски войници са нападнали няколко села в Западно Косово и живеещите в тях албанци масово са побегнали към град Дечани. Вук Драшкович, един от лидерите на сръбската опозиция, обвини съседните страни, че подкрепят "терористите в Косово", на не уточни за кои страни става думя.
Британският външен министър Робин Кук пък предупреди вчера Слободан Милошевич, че международната общност няма да го остави  да прави каквото си иска в Косово и натискът срущу Белград ще продължи докато започнат преговори с албанците.
в-к "Демокрация" бр 110/28.04.1998 г.               рег 28.04.1998
 
 

САЩ са препоръчали на кипърското правителство да признае Рауф Денкташ за лидер и президент на Севернокипарската турска република, но предложението било отхвърлено, тъй като статутът на Денкташ може да бъде формулиран само като резултат от преговори по споразумение за разделения Кипър, а не като условие за тяхното започване.
Анкара обаче заяви, че смята международното признаване на СКТР за предисловие на мирни преговори за Кипър и като жест сне забраната за яхти и пътнически кораби, акостирали в гръцки кипърски пристанища да влизат в турски портове.
Дни преди пристигането на Ричард Холбрук в Кипър, Никозия намекна, че ако започнат сериозни преговори между двете общности, би преразгледала решението си да разположи руски ракети С-300 в гръцката част на острова.
в-к "Демокрация" бр 110/28.04.1998 г.               рег 28.04.1998
 
 

Сръбското правителство призова лидера на косовските албанци Ибрахим Ругова да участва в преките преговори за статута на бунтовната област.
Отговорността за намиране на политическо решение на кризата е както на сръбското правителство така и на Ругова, твърди вицепремиерът  Ратко Маркович в открити писма. Досега косовските албанци отказваха да участват в такива разговори с Белград без чужди посредници и настояваха преговорите да се водят на федерално ниво т.е. в рамките на СР Югославия, а не на Сърбия.
в-к ""Труд" бр 112/28.04.1998 г.                         рег 28.04.1998 г.
 
 

За м.г. той възлиза на 510.54 млн. долара, което е с 20% повече от 1996 г. Югославският внос в Македония е бил 221.17 млн. долара, което е само с 4% повече от 1996 г., а вносът оттам е за 289.37 млн.долара, с 36% повече. За т.г. се очаква също стокообменът да влезе в рамките между 600-650 млн. долара.
в-к "Пари", бр. 95/28.04.1998 г.                         рег. 28.04.1998 г.
 
 

Пратеникът на американския президент Холбрук ще пристигне на острова на първи май, съобщи кипърският правителствен говорител Христос Стилиянис, като допълни, че кипърското правителство не било информирно за предстоящо посещение на Мадлин Олбрайт, нито за писмата на Бил Клинтън до правителствата на Гърция и Турция.
в-к "Пари", бр. 95/28.04.1998 г.                         рег. 28.04.1998 г.
 
 

Компетентните турски органи разработвали нова система за строг контрол на трафика в Босфора и Дарданелите, което ще затвърди юрисдикцията на Турция в проливите, съобщи Гювен Еркая, гл. консултант на канцеларията на министър-председателя. Той участва скоро в конференция на тема "Турските проливи". Според него през 1936 г., когато е подписана спогодбата от Монтрьо, са се превозвали товари, различни от днешните. Трафикът е много натоварен в наши дни и корабите са с голяма дължина и тонаж, което причинявало непрекъснато инциденти в проливите, петролът пък бил опасен за населението в градовете. Новата система за контрол, която включва камери, електроника и компютърни системи, имала пълното одобрение на Русия.
в-к "Пари", бр. 95/28.04.1998 г.                       рег. 28.04.1998 г.
 
 

Румънското правителство пожела преговори за ново стенд-бай споразумение с МВФ, отказвайки се от трите транша, които престои да бъдат изплатени. Премиерът Раду Василе искал да сключи многогодишни споразумения с нови условия, като бюджетен дефицит от 3,6% от БВП и годишна инфлация от 45%.
През април 1997 г. страната сключи с МВФ стенд-бай споразумение за заем от 430 млн. долара, от който са получени само 86 млн. В края на февруари представителят на МВФ за Румъния Томсен си тръгна без да постигне споразумение с бившия премиер Виктор Чорбя.
в-к "Пари", бр. 95/28.04.1998 г.                      рег. 28.04.1998 г.
 
 

Представители на шест велики сили - САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Германия и Италия се събират днес в Рим, за да решат дали да наложат нови санкции на Сърбия или да оставят още време за започване на диалог. Вашингтон намекна, че ако европейците не приемат американските идеи за решаване на въпроса, САЩ ще действат отделно. Вчера се очакваше Белград да представи в Прищина новия си проект за статута на Косово, което включвало създаването на 28 косовски общини със смесено население, управлявани от двукамерен парламент с една камара за сърби и черногорци и една за другите народности.
Руският министър на външните работи Примаков заяви вчера, че в Албания имало данни за подготовка на терористи и затова южната граница на Сърбия трябвало да бъде укрепена и блокирана. Примаков добави, че Русия ще се противопостави на всеки опит да се даде независимост на Косово, както и на въвеждането на допълнителни санкции за Белград. Говорителят на руското външно министерство Владимир Рахманин посочи, че само Съветът за сигурност на ООН има право да налага ембарго. Допълнителни наказателни мерки срещу Белград не биха помогнали за започване на диалог, счита Русия.
Албанските лидери в Косово бойкотираха вчера и последната възможност за мирни преговори със сръбските власти преди заседанието на Контактната група днес. Норвежкият външен министър Кнут Волебек, чиято страна поема от януари 1999 г. председателството на ОССЕ, заяви, че пристига в Белград да притисне Милошевич за диалог с косовските албанци.
в-к "Демокрация", бр.111/29.04.1998 г             рег. 29.04.1998 г.
в-к "Континент", бр.96/29.04.1998 г                  рег. 29.04.1998 г.
 
 

На приема в понеделник по случай националния празник на СРЮ президентът Слободан Милошевич не е поканил президента на Черна гора Мило Джуканович и председателя на парламента Светозар Марович, предава БТА. Това се тълкува в Черна гора като доказателство, че югопрезидентът не признава равнопоставеността на двете страни-членки на федерацията.
в-к "Демокрация", бр.111/29.04.1998 г              рег. 29.04.1998 г.
 
 

Ройтерс предаде, че Русия възнамерява да достави поръчаните от Кипър ракети Ес-300 два месеца по-рано от планирания срок, т. е. през август. То ще стане въпреки изявлението на американския министър на отбраната Уилям Коен, който нарече това "грешка". Кипърският външен министър Йоанис Касулидис заяви, че настаняването на ракетите може да се отложи, ако започнат сериозни преговори между Гърция и Турция.
в-к "Труд", бр.113/29.04.1998 г                         рег. 29.04.1998 г.
 
 

На редовната си среща в Люксембург 14 от 15 външни министри гласуваха отпускането на 375 млн. екю помощ от ЕС за Турция, но делегацията на Атина категорично се противопостави на това решение.
в-к "Труд", бр.113/29.04.1998 г                         рег. 29.04.1998 г.
 
 

Суперсекретна пратка с бронетранспортьори БТР80 получи Македония, предаде БТА. Доставката пристигнала в Скопие през нощта с транспортен самолет от военната база "Акту" в Сибир. Товарът с неизвестен произход бил транспортиран във военно предприятие в  македонската столица. Руското посолство в Скопие заявило, че не знае за доставката.
в-к "24 часа, бр. 113/29.04.1998 г.                     рег 29.04.1998 г.
 
 

Външните министри на ЕС настояха да се наложи ново ембарго на СРЮ, ако Милошевич продължава досегашната си политика спрямо Косово. Оръжейните санкции вече са факт от понеделник. Икономическото ембарго също ще влезе в сила, ако Белград не започне "незабавни преговори" с косовските албанци. Руският външен министър Примаков настоява СРЮ да затвори границата си с Албания, за да спре "нахлуването" на албански терористи оттам. НАТО също може да се намеси в Косово, за да не се разпространят размириците и в други държави, заявиха от пакта.
в-к "24 часа, бр. 113/29.04.1998 г.                     рег 29.04.1998 г.
 
 

Политически директори от външните министерства на САЩ, Русия, Франция, Германия, Италия и Великобритания е трябвало да обсъдят пакет от стимули и възпиращи мерки срещу действията на Милошевич в Косово. Присъствали са представители на "тройката" в ОССЕ - Дания, Полша и Норвегия. Вероятността обаче да се въведат тежки икономически наказателни мерки срещу Белград е малка, защото преди срещата представителите на държавите не постигнаха съгласие. САЩ се опитаха да накарат останалите членки в Контактната група да заемат радикално становище, но не намериха подкрепа в европейските си съюзници.
Париж е за въвеждане на допълнителни санкции срещу Белград. Русия обаче не желае това. САЩ заплашиха, че ще се оттеглят и ще действат сами.
в-к "Континент", бр. 97/30.04.1998 г.                 рег. 30.04.1998 г.
 
 

Военният комитет на НАТО одобри план на операцията, която ще продължи мисията на ЕСФОР в Босна, изтичаща през юни 1998 г., съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Вчера е започнало разглеждането н третия поред план, откакто НАТО стъпи в Босна през 1995 г., на равнище посланици. Около 30 000 офицери и войници ще участват в моропазващата операция до общите избори на 12 и 13 септември.
в-к "Континент", бр. 97/30.04.1998 г.                рег. 30.04.1998 г.
 
 

Лидерът на кипърските турци заяви, че приема да участва в четиристранна конференция за решаване на кипърския въпрос с участието на Турция, Гърция, представители на двете кипърски общности, пред вестника на кипърските турци "Кибрис". Идеята бе лансирана от координатора на Държавния департамент Томас Милър по време на последната му визита в Турция и Гърция миналата седмица.
в-к "Континент", бр. 97/30.04.1998 г.                рег. 30.04.1998 г.
 
 

От военната групировка в област Косово призовават да се създаде освободителен фронт срещу врага Белград, като "нашето отечество Албания е длъжно да помогне на окупираната си част в борбата", твърдят косовските албанци. Те следели изкъсо движението на югоармията и имали намерение да я атакуват в подходящия момент. В апела се казва още и "за единните военни сили на Косово и други окупирани етнически територии", визирайки очевидно македонските албанци.
в-к "24 часа", бр. 114/30.04.1998 г.                  рег. 30.04.1998 г.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"