Капиталов пазар
 
  След рязкото покачване на цените на Елкабел пазарът отново се върна в изходната си точка от 20 500 лв./акция. Активността на играчите на официалния пазар беше слаба, в два от дните сделки не се сключиха.
На свободния пазар цените на "Стомана" Перник си останаха постоянни - 7 000 лв./акция досега, но от началото на седмицата те се котират на 7 500 лв./акция. Сключена бе сделка за 6000 акции при тази цена.От борсовия бюлетин изчезнаха сделки с "Булгартабак холдинг".
При дружествата настъпи несигурност на пазара след промените в Закона за приватизацията и Закона за ценните книжа. Приватизационните фондове преустановиха да продават пакети от акции на дружествата. Брокерите престанаха да извършват сделки на нито един от пазарите на ценни книжа у нас-борсовия или извънборсовия.
Фондовете - т. нар. източване на фондовете може да се осъществи по следната схема - ПФ Х продава пакет от акции на ПФ Y на минимална примерна цена на акция от 500 лв. Купувач на тези акции е близко лице до фонда, обикновено физическо. После то ги продава на извънборсовия пазар на цена, по-висока от реалната, договорена с краен клиент. Така на този етап лицето печели доста от голямата разлика между цените "продава" и "купува". Печалбата освен това е освободена от данък печалба върху курсовата разлика на ценните книжа.
в-к "Кеш" бр.15/17-23.04.1998 г                           рег. 17.04.1998 г.
 
  Съветът на директорите на БФБ-София АД реши да спре блоковата търговия с акции от 18 май, съобщи БТА. Той наказва с глоби инвестиционните посредници, които бавят изпълнението на сделки с акции, а след трето нарушение посредникът ще бъде отстраняван от борсовия под за три сесии.
От единственото предприятие, регистрирано на официалния пазар на борсата "Елкабел", са продадени 336 000 акции от всичките обявени за продажба 523 000. Книжата вървяха по 20 300-20 600 лв./акция. Книжата пък на "Нефтохим" стигнаха 29 000 лв. В началото на седмицата те бяха с 1000 лв. по-евтини. Акциите на "Стомана"-Перник се качиха до 7 500 лв./акция. Акциите на "Химко"-Враца стартираха при цена 45 000 лв./брой в понезелник, стигнаха до 46 367 лв., но в четвъртък паднаха до 42 000 лв./акция.
в-к "Сега" бр 89/21.04.1998 г                                рег 21.04.1998 г.
 
  Съветът за структурна реформа реши вчера през май на борсата да излязат миноритарни дялове от 30 предприятия. Вероятно това са фирми, които бяха включени в първата вълна, като "Нефтохим", "ДЗУ", три корабостроителници и "Петрол". Предстои и пускането на облигации на Варненската корабостроителница, БТК и НЕК. Ако емисиите са големи, част от тях ще отидат и на чужда борса. През следващите 3 години акции на НЕК също ще отидат на чужда борса, предвижда енергийната стратегия до 2010 г. Според стратегията предстои да влязат частни капитали в производството на ток. 63 ВЕЦ се дават за продан тази година и 22 вече са включени в пул, за който се търси посредник. За 2010 г са планирани нови 600 мегавата ядрена мощ, което означава седми блок на АЕЦ "Козлодуй" или първи блок АЕЦ "Белене".
в-к "24 часа" бр. 106/22.04.1998 г.                        рег. 22.04.1998 г.
 
  Това, за което предупреждаваха многократно експертите, се случи на практика вчера - търговията с акции спря. За това алармираха отново от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници. Причината е, че влязоха в сила промените в Закона за ценните книжа, според които акции могат да се търгуват само на борсата или на организирания извънборсов пазар, който у нас все още липсва. За месец е спряна и търговията с акции на бившите ПФ, тъй като те вече са публични дружества и трябва да се регистрират в Централния депозитар и Комисията по ценните книжа. Извън борсата може да се сключват сделки само между физически лица, потвърди и шефът на Комисията по ценните книжа Радослав Цончев. АП също ще продава акции от предприятия извън борсата, като прехвърлянето на новия собственик няма да става чрез джиросване, както досега, а чрез регистрация в Централния депозитар.
в-к "Труд", бр. 106/22.04.1998 г.                           рег. 22.04.1998 г.
 
  Комисията по фондовите книжа и фондовите борси е дала лиценз на три фирми - инвестиционни посредници. Това са дружествата "Брокер експрес", Булинвестмънт" и "Ивис". Комисията е одобрила емисия акции за 550 млн. лева за увеличаване капитала на Българската холдингова компания-бившия Българо-холандски приватизационен фонд. Все още не е одобрен проспекта за увеличение на капитала на "Българска фондова борса-София АД."
в-к "Демокрация" бр.104/22.04.1998 г.                 рег.22.04.1998 г.
 
  "Мултигруп" вече е собственик на над 50% от акциите на най-голямото предприятие за кабели и проводници у нас "Елкабел"-Бургас, съобщи БТА. Компанията е увеличила дяловото си участие в дружеството чрез търговия с ценни книжа.
"Елкабел" е единственото дружество, регистрирано на официалния пазар на фондовата борса. Досега са изтъргувани над две трети от акциите, пуснати на борсата. Още през януари акциите бързо увеличиха цената си значително над 20 000 лв., но след великденските празници интересът към тях спадна и в момента те се продават около 19 500 лв. За 5 юни е насрочено общо събрание на акционерите. Очаква се тогава да бъде сменено сегашното ръководство на дружеството. Съкращение на производството и персонал засега не се очакват, декларират от фирмата.
в-к "Сега", бр.93/25.04.1998 г.                             рег. 25.04.1998 г.
 
  Остатъчни пакети акции от 30 големи предприятия ще бъдат пуснати на фондовата борса от месец май-юни. Това съобщи шефът на УС на Софийска фондова борса Георги Прохаски по частно радио вчера. 60% от тези фабрики вече са продадени през първия етап на масовата приватизация. Списък на предприятия, които изцяло ще бъдат търгувани на борсата, щял да бъде готов до края на май, като това щели да бъдат здрави предприятия с ясна пазарна стратегия. АП щяла да търси стратегически инвеститори за закъсалите фирми.
в-к "Новинар", бр. 107/26.04.1998 г.                     рег. 26.04.1998 г.
 
  "Мултигруп" може да се окаже, че няма да управлява ефективно бургаския "Елкабел", въпреки, че държи 52%. Общото събрание миналата година промени устава, така че промени в съвета на директорите и откриване на задгранични клонове на предприятието могат да стават само с 3/4 от гласовете на общото събрание.
в-к "24 часа", бр.111/27.04.1998 г.                       рег. 27.04.1998 г.
 
  Акции от най-атрактивните цигарени фабрики се очаква да се появят днес на фондовата борса. На пазара се очаква да излязат и книжа от "Благоевград БТ", "Пловдив БТ", "Шумен БТ" и др. С амбициозната задача се е заел инвестиционният посредник "Елана", твърдят източниците. Наистина имаме такова намерение, но не гарантираме, че ще се появят книжа от всички фабрики, заявиха от дружеството.
Появата на тези акции на борсата означава, че те ще поскъпват, заяви Веселин Ралчев от "Дилингова финансова компания". Скокът на цените се очаква да бъде поне с 15%.
Около 1/4 от най-търгуваните български заводи вече са листвани на фондовата борса, съобщиха от "DF къмпани". Качване на цените се очаква за фармацевтичните предприятия. Заради добрите финансови резултати на "Химко" може да се очаква акциите му да минат над 50 000 лева. Атрактивни са и книжата на "Слънчев бряг" и "Златни пясъци" и те също могат да поскъпнат.
Невъзможността за борсова търговия с акции на "Антибиотик", "Варненска корабостроителница" и част от цигарените фабрики ограничава оборота на борсата, твърди Радослав Рачев от "Булброкърс". На нива около 14 000 лева ще се задържат цените на акциите от "Полимери", сочи неговата прогноза.
в-к "24 часа", бр.111/27.04.1998 г.                       рег. 27.04.1998 г.
 
  Четири вида сегменти ще има официалният пазар на фондовата борса, реши Съветът на директорите на тържището в петък. Ценните книжа ще се търгуват на сегменти "А", "В" и "С", а на четвъртия ще се продават облигации. На пазар "А" ще се регистрират фирми, които са с най-малко завършени пет финансови години и имат пазарна капитализация от два милиарда лева. Пазарна капитализация е броят на акциите в емисията, умножени по пазарната или емисионната им стойност. На сегмент "В", наречен още "паралелен пазар", ще се регистрират фирми с най-малко три завършени финансови години и които имат печалба през последната година. Тяхната пазарна капитализация трябва да е един милиард лева. На пазар "С", обявен от борсата като "временнен", ще се пускат фирми с една завършена финансова година и пазарна капитализация от 500 милиона лева. Фирмите, които искат да пускат корпоративни облигации, трябва да имат три завършени финансови години.
в-к "24 часа", бр.111/27.04.1998 г.                       рег. 27.04.1998 г.
 
  Инвестиционните посредници са недоволни от шефовете на собствената си асоциация, съобщиха брокери. Първо асоциацията изпратила факс до медиите против някои от промените в Закона за ценни книжа, а след това променила становището си. Поради това се очаквали промени в управителните органи на асоциацията.
в-к "24 часа", бр.111/27.04.1998 г.                       рег. 27.04.1998 г.
 
  "Росексимбанк" вече е вписана от Комисията по ценните книжа и фондовите борси в регистрите на инвестиционните посредници, съобщиха от КЦКФБ. Заедно с нея банките, регистрирани като посредници в комисията, стават 26, а небанковите финансови институции с разрешение за дейност като инвестиционни посредници са вече 32. Новите три легитимни посредника са "Булинвестмънт", "Брокерекспрес" и "Ивис". Затвор от три до пет години и конфискация до половината от имуществото очаква всички, които участват в търговията с ценни книжа без лиценз /ако за дейността им се изисква такъв/ според подготвяните промени в Закона за ценните книжа.
в-к "Пари", бр.94/27.04.1998 г.                             рег. 27.04.1998 г.

 

Търговията на БФБ-София през изминалата седмица мина под знака на промените в ЗЦКФБИД. Те предизвикаха огромен скок в броя сделки, които се сключиха на пода на свободния пазар. Бяха изтъргувани общо 104 485 акции, а оборотът на този сегмент за четирите борсови сесии възлезе на 849,522 млн. лв. Значително поскъпнаха акциите на "Софарма", като в петък достигнаха цена от 69 002 лв. В четвъртък се сключи сделка с 83 акции на "Булгартабак холдинг" на рекордната цена от 64 000 лв., последвана в петък от оживена търговия с книжата на дружеството на цени от 52 970 до 58 500 лева. Очерта се положителната тенденция към разширяване на кръга от дружества, към чиито акции се проявява интерес и с които се сключват сделки. Освен традиционно активната търговия с книжа на сините чипове, през миналата седмица на борсовия под се върнаха акциите на "Златни пясъци" и "Агрополихим". Въпреки големия брой сделки, договаряните обеми бяха малки - от 30 до 100 акции. Това показва, че все още се обслужват дребни местни клиенти. Според брокери повечето реализирани прехвърляния просто регистрират на борсата предварително договорените на извънборсовия пазар сделки.
За разлика от свободния сегмент официалният борсов пазар регистрира поредната слаба седмица. Единствено в четвъртък се сключваха сделки с акциите на "Елкабел" средно по 19 550 лв. едната. Цената им като че ли трайно се установява под 20 000 лева. Инвеститорите изчакват предстоящата сегментация на официалния пазар, за да се насочат и към него.
Извънборсовият индекс "Уорбърг София-30" започва да се задъхва след бързия си растеж. За периода 19-24 април той се покачил само с 1,04%, достигайки 165,995 пункта, казаха от лондонския офис на "SBC Warburg". При тесния индекс "Уорбърг София-10" нарастването е още по-скромно - с 0,17 % до 161,518 пункта. Четири от отраслите в кошницата отбелязват по-отчетлив ръст. Това са туризмът, машиностроенето, цветната металургия и фармацевтиката. Акциите на тютюневите предприятия са поевтинели за една седмица с 0,87%, като индексът им е вече 203,714 пункта.
в-к "Пари", бр.94/27.04.1998 г.                             рег. 27.04.1998 г.
 
  В интервю Иванка Петкова, изпълнителен директор на Института за икономическа политика  и зам. председател на фондовата борса, споделя, че решението да бъдат пуснати пакети от акции на големи предприятия, след като контролния пакет бъде продаден на стратегически инвеститори, е алтернативна възможност за институционалните или дребни инвеститори. Този механизъм ще увеличи техните възможности за участие в приватизацията. Ние можем да имаме развит стоков пазар, но нямаме развит финансов пазар на финансовите услуги и докато е така, дребните инвеститори трудно биха могли да управляват средствата си без алтернативни възможности. Друга гледна точка е преструктурирането на икономиката чрез намиране на цената, която би дал фондовият капиталов пазар. Тук има много рискове и те зависят от това дали се оперира с предприятия, които имат стратегически инвеститор или не, като става въпрос за една част от капиталите им примерно 20 25 на сто. Очаква се този метод да даде двоен положителен резултат. От една страна ускорявайки приватизационния процес чрез привличане на чуждестранни, ползващи се със стабилен рейтинг банки и от друга - стимулирайки пазара към по-голяма ликвидност. Това е един нов за България механизъм и не означава, че трябва да се прилага само на българския фондов пазар.Това може да става и навън, примерно в Лондон. Подобна и добре подготвена сделка би дала сигнал на чуждестранните инвеститори, че нещата с приватизацията са сериозни и че България се отваря към света. Че тя е в състояние да привлече портфейлни инвеститори, чието участие ще бъде доказателство за съизмеримостта на стандартите, твърди г-жа Петкова пред вестник "Демокрация".
в-к "Демокрация" бр 110/28.04.1998 г.                 рег 28.04.1998
 
  Шефът на Асоциацията на инвестиционните посредници Георги Петков съобщи, че до месец и половина ще внесат в Комисията по ценни книжа документи за лиценз за организиране на извънборсов пазар. Той ще се прави от асоциацията и "СЮБ-Капиталов пазар"
в-к "24 часа, бр. 113/29.04.1998 г.                       рег 29.04.1998
 
  Председателят на Комитета по енергетика Иван Шиляшки заяви на конференцията за либерализация на енергийния пазар в България, че част от акциите на Булгаргаз ще бъдат пуснати на фондовата борса или ще бъдат продадени на стратегически купувач. При всички случаи държавата ще запази контролния пакет от акции. До 2000 г. ще задоволяваме поне 7% от потреблението на газ в страната, каза още Шиляшки. Разчитало се на откритото от Тексако находище на в шелфа на Черно море край Галата.
в-к "Пари", бр. 97/30.04.1998 г.                            рег. 30.04.1998 г.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"