Лека индустрия
 

Утре АП ще определи новия собственик на завода за стъкло в Пловдив /51%/. Най-висока цена била предложена от работническо-мениджърското дружество, което пък е посочило за свой партньор и източник на средства гръцката "Капа Ми" и "Интернешънъл екуитис", дъщерна на "Стелар глобал". Партньорите ни веднага могат да платят цялата сума, твърди шефът на дружеството Никифор Недев. Гърците са основен дистрибутор на продукцията на нашия завод. На 13 януари 1992 г. Недев подписва частно споразумение с "Капа Ми" като директор на завода, което е изгодно само за гръцката фирма. Според договора само тя има право да продава продукцията на "Дружба" в Европа при комисиона 5% за гърците при всяка допълнителна сделка. Така заводът е губил по $1 млн. годишно. В същото време българските консервни предприятия чакат с дни пред вратите на завода за готова продукция. През 1994 г. в аферата се включва ирландската фирма "Варна глас", на която гърците прехвърлят тайно правата си на 2 юни. Така посредниците стават двама, пътят на комисионите се удължава. Според експерти ирландската фирма е била подставено лице в триъгълната търговия. Пловдивският завод губи още $2 млн.
Сега Никифор Недев е шеф и на дружеството, което иска да приватизира 51% от завода. Съмнителните му връзки с "Капа Ми" не трябва да бъдат подминавани от АП. Въпреки подкрепата на работниците, които вече два пъти възпрепятстват държавата, собственик на 75%, да отстрани Недев, твърди "Стандарт". Зад Недев застават не само работниците, но и депутати от левицата начело с Благовест Сендов. Подкрепят го от КНСБ. Изпълнителната власт твърди, че той имал доказани злоупотреби и трябва да бъде отстранен.
Пловдивският завод "Дружба" държи 70% от производството на стъклен амбалаж в страната. Той е почти монополист, а производството му е стратегическо за България, понеже влияе върху консервната, винарската промишленост, оттам - върху селското стопанство. Преди 2 г. кабинетът Виденов предложи 25% за приватизация, като акциите веднага се продадоха на рекордни цени. 18% станаха собственост на ПФ "Петрол", 7% - на индивидуални участници. ПФ "Петрол" продаде акциите си на либерийската фирма "Киплинг", която още не се е представила публично.
Сега кабинетът предлага 51% на цена най-малко $14,9млн. за основния пакет акции. Кандидат, освен работническо-мениджърското дружество, е гръцката фирма "Глас Инвест Холдинг", която е собственик на софийския стъкларски завод "Стинд" и петте фабрики, бутилиращи "Кока-Кола" у нас.
в-к "Стандарт", бр. 2001/23.04.1998 г.                     рег. 23.04.1998 г.
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"