Енергетика и нефтопреработвателна промишленост
 

Той щял да се състои на 21 април в София, съобщава говорителката на Газекспорт Олга Афанасиева. Страните се били приближили почти напълно до окончателните тесктове за доставките и транзита. Бил планиран рекорден пренос на газ за трети страни от 9,5 млрд. куб.м за т.г.
в-к "Труд" бр.103/17.04.1998 г                                рег. 17.04.1998 г.
 
 

Голямо находище на газ лежи на 50 км южно от Варна близо до ваканционното село Шкорпиловци, обявиха изненадващо вчера геолози. Наличието на синьо гориво било установено още в периода 1968-1971 г., когато руски специалисти проучвали района. При сондажи в падината Юрий Годин, на две мили от брега на съседното село Самотино, на дълбочинаот 1200 метра е било локализирано находище с капацитет от около 25 млрд. куб. м. Според трима от 9-те български инженери, участвали в операцията, тогава Москва и София постигнали споразумение за разработка на залежите. Предвидено било прокарването на газопровод до Девня за директно снабдяване на строящите се по това време химически заводи. По неясни причини проектът бил замразен месеци по-късно. Преди наложената от МС забрана обаче руски и български инженери са проектирали естакада край Шкорпиловци, която стои и до днес. Широкият 12 метра двулентов мост навлиза 100 метра навътре в морето и е съоръжен със солидни подемни конструкции. 42 носещи колони с диаметър от 1,5 метра са разположени върху бетонова площадка на дълбочина 20 метра под морското дъно. Макар и нестопанисван мостът може да издържи без повреда около 100 години, твърдят проектантите. След замразяването на проекта съоръжението било дадено на Института по океанология и сега се използва за изследване силата на морските вълни.
Участниците в проекта припомниха с учудване, че при сондажите на "Бритиш газ" и "Тексако" през 1992 г. Самотинското находище не било намерено. Според тях откритите през 1993 г. залежи край Галата са значително по-малко от намерените от руснаците на юг. През 1961 г. геолози от бившия СССР са фиксирали газово находище и на 1100 метра под село Ново Оряхово, Варненско, твърдят експерти в бранша.
в-к "Пари", бр.87/17.04.1998 г.                               рег. 17.04.1998 г.
 
 

Лондонското училище за бизнес, Агенцията за икономически анализи и прогнози и Нов български университет организират форума на 29 и 30 април в "Шератън", спонсориран от "Шел Ойл Продъктс". Ще бъдат представени информация, данни и опит в областта на либерализацията, политиката на конкуренция и регулиране на европейските държави и азиатските икономики. Поканени са около 60 експерти от Комитета по енергетика, Агенцията за приватизация, "Нефтохим", "Петрол" и членове на МС. Предвидени са дискусии и около газовите проблеми.
в-к "Сега" бр 89/21.04.1998 г.                                 рег 21.04.1998 г.
 
 

"Проучване на нефт и газ" ЕООД-Плевен, "Проучвателен и изчислителен геофизичен сервиз"-София и Геоком-ЕООД-София се сливат по решение на промишленото министерство, съобщи Горан Горанов, изп. директор на "Нефт и газ". Целта е намаляване на себестойността на сеизмичното проучване, което ще свали цената и на крайния продукт. За да изчистят задълженията на "Геоком" за неизплатени заплати, "Нефт и газ" ще тегли заем от Пощенска банка в размер на $6,5 млн. 6 от тях ще бъдат раздадени на работниците от "Геоком", а 500 000 ще се изразходват за технологично оборудване на проучвателната фирма в Либия. Кредитът ще се връща за 5 г. с 1 г. гратисен период.
в-к "Пари, бр. 90/22.04.1998 г.                                рег. 22.04.1998 г.
 
 

Стратегията е била одобрена вчера от Съвета за структурна реформа. Според нея токът и парното няма да поскъпват до края на годината. Съотношението между цените на битовия и промишления ток трябва постепенно да се промени, каза шефът на Комитета по енергетика Иван Шиляшки. Новата тарифна политика трябвало да се разработи през периода 1998-2001 г. До края на годината трябва да бъде приета програмата за преструктуриране на НЕК.
До края на хилядолетието и към 2005 г. на страната ще бъдат нужни общо около 1830 мегавата мощности. За целта ще бъдат изградени 3 и 4 блок на ПАВЕЦ "Чаира", ще се рехабилитират 160 мегавата и ще се изгради нова мощност от 900 мегавата в комплекса "Марица-Изток". До края на годината ще се приватизират 63 малки ВЕЦ, 22 от които са пуснати за пулова приватизация. През периода 2001-2010 г. ще се формират регионални цени на топлинната енергия. Към края на периода цените ще покриват пълните разходи по производствата. Субсидиите ще намаляват, но социално слабите ще бъдат подпомагани. До 2010 г. цените на местните въглища и брикети постепенно ще бъдат либерализирани, като държавното им регулиране ще се запази до 2001 г., дотогава постепенно ще се намаляват субсидиите за подземния въгледобив. Неефективните мощности в мините "Марбас", "Пирин", "Перник", Бобов дол" ще бъдат закрити.
в-к "Демокрация" бр 105/23.04.1998 г                      рег 23.04.1998 г.
 
 

Двете страни лобирали срещу нашата ядрена енергетика, за да могат да продават ток на Балканите, зявяват ядрени експерти. Франция била построила далекопроводи до италианското пристанище Бринидизи с намерение да прокара далекопроводи под Адриатическо море и да конкурира България. Румъния пък на няколко пъти поиска финансиране на строежа на 2 и 3 блок на централата си в Черна вода, а действащият там първи блок работи по френско-канадска технология.
В понеделник в София пристига шефът на отдел "Ядрена безопасност" на ЕБВР Ларс Ларсен, който ще преговаря с НЕК за удължаване на експлоатацията на четирите стари блока на АЕЦ до 2005 г.
От Европейското ядрено дружество заявиха подкрепата си за България за исканото удължаване живота на ядрените реактори. Това заяви вчера председателят на Българското ядрено дружество Тихомир Апостолов. На 8 и 9 юни той и колегите му организират семинар, на който са поканени всички големи производители на ядрено оборудване.
в-к "Сега", бр. 91/23.04.1998 г.                               рег. 23.04.1998 г.
 
 

Френската национална електрическа компания EDF и германската фирма "Сименс" ще правят независими анализи, за да установят доколко старите блокове на АЕЦ "Козлодуй" могат да работят безопасно след модеризацията им. Това предвижда подписаното споразумение между Националната електрическа компания (НЕК) и EDF. В близките дни ще бъде парафиран и подобен договор със "Сименс". Екпертизите на 4-те реактора се правят по искане на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели.
в-к "Континент", бр.93/25.04.1998 г.                       рег. 25.04.1998 г.
 
 

След ремонта на производство "Каталитичен крекинг" "Нефтохим" тръгва в началото на май. Около 10 млрд. лв. били вложени в модернизацията на рафинерията.
в-к "24 часа", бр. 109/25.04.1998 г.                        рег. 25.04.1998 г.
 
 

Вчера изтече срокът, в който предполагаемият нов собственик на нефтената рафинерия "Плама" "Интернешънъл екуитис инк" трябваше да преведе $2 млн. за ремонтни дейности преди пуска на инсталациите.  Парите не са преведени, съобщиха от "Плама". Вече поставяме под съмнение платежоспособността на компанията и намеренията й да купи в пакет фирмите на "Евроенерджи холдинг", казаха вчера от КТ "Подкрепа" в рафинерията.
Парите и срокът бяха обещани на тайна среща в офиса на "Прайс-Уотърхаус" на 8 април между Тим О'Нийл и представители на протестиращите работници. На разговорите е присъствал министърът на промишлеността Александър Божков, който уредил срещата с бъдещите собственици. Всички участници в срещата отказаха коментар по сделката преди приключването й.
в-к "24 часа", бр.109/25.04.1998 г.                         рег. 25.04.1998 г.
 
 

 
Доставчиците на суров петрол за май ще са "Росбулнефт", "Литекс комерс", "Марк Рич" и "Юкас-България", съобщиха вчера от "Нефтохим"-АД. Бордът на рафинерията е опредилил и още един доставчик на два танкера за обработка на петрол на ишлеме. Запознати смятат,че това е "Юкас". До 10 май ще завърши и ремонта на "Каталитичен реформинг" и производството в комбината ще бъде завишено до нормалните за сезона 17-18 хил. тона в денонощие.
в-к "Демокрация" бр 110/28.04.1998 г.                   рег 28.04.1998
 
   
Това е мнението на  Ларс Ларсен от Европейската банка за възстановяваване и развитие. Според подписания през 1993 г. докумен между банката и България първите четири реактора трябва да бъдат затворени след изпълнение на определена инвестиционна програма, но сега ситуацията е коренно променена. Целта на сегашния разговор е да се пречупи документът от 1993 през презмата на постигнатото през 1998 г., твърди Ларсен.
в-к "Стандарт", бр.2006/28.04.1998 г.                   рег. 28.04.1998 г.
 
   
Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" инж. Иван Иванов е даден на прокуратурата. Той е в основата на престъпна комбинация с българо-украинската фирма "Енергия", посредством която атомната централа е ощетена с 260 000 долара и 111 млн. лв. Ревизирани са всички договори с въпросната фирма - доставчик на специфични консумативи за централата. Една част от доставяните електронни касети са подавани на двойно по-високи цени, докато други фирми са предлагали тези касети на много по-изгодни цени. Освен това централата е плащала и митническите такси, което не е нейно задължение, а на фирмата вносител. Оказало се, че не всички фактури са минавали през митницата. В престъплението активна роля играели двама бизнесбосове от фирма "Енергия", но имената им засега се пазят в тайна. Също така са замесени и още двама началници от АЕЦ, чиито имена не се споменават
в-к "Демокрация", бр.111/29.04.1998 г                 рег. 29.04.1998 г.
 
 

Вицепрезидентът на ЕБВР Йохим Янке заяви, че мненията на ЕБВР и Комитета по енергетика относно АЕЦ засега се разминават и преговорите щели да продължат. Донорите на фонда за ядрена безопасност искали час по-скоро да се закрият атомните реактори, допълни той. Съгласно споразумението за закриването им, до края на годината трябвало да се изпълнят някои условия, които не били още изпълнени, като например построяване на 3 и 4 блок на ПАВЕЦ "Чаира", модернизиране на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ и др.
в-к "Демокрация", бр.111/29.04.1998 г                 рег. 29.04.1998 г.
 
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"