ВПК
  За това са се договорили финансовият министър Радев и ръководството на дружеството. Плащането на 780 млн. лв. данък печалба на "Оптикоелектрон" ще се разсрочва до края на годината. Така се давало шанс на завода да се справи с последствията от протестните действия на работниците.
в-к "Сега", бр. 86/16.04.1998 г.                                 рег. 16.04.1998 г.
 
  Новият директор Асен Николов бил подготвил заповеди за уволнение на 150 работници по чл. 328 от КТ, според който новоназначен шеф има право да сформира свой екип. Директорът обаче отрича това и твърди, че ще освободи само тези, които сами са подали молби за напускане. Чрез местното радио се търсели нови работници, успоредно с предвижданите уволнения. Група депутати от Демократичната левица ще внесат жалба по случая срещу министър Радев в Софийски съд в понеделник.
в-к "Труд", бр. 108/24.04.1998 г.                                рег. 24.04.1998 г.
 
  В интервю пред вестника Иван Чолаков казва, че неподчинението в завода е предизвикано от действията на министерството на финансите срещу печелившата концепция на бившето ръководство, оглавявано от него. Чолаков твърди, че е стигнал 91% реализация на западните пазари с формулата доверие в хората, които сега му се отплащали със същото.
Според него министър Муравей Радев е допуснал явна административна грешка, но не може да признае това, защото ще бъде прецедент и ще трябва да заложи авторитета си. Чолаков е посъветвал хората да започнат работа, но според него социалното напрежение в Панагюрище предстои, защото при загуба на пазари и уволнения на хора от "Оптикоелектрон", градът ще се напълни с безработни.
Бившият директор вярва, че ще се върне обратно в завода и счита, че там обстановката е непоносима, подозрителна, поради действията на сегашния директор. Хората около него не са професионалисти, твърди Чолаков. Наблюдавайки какво става с ОМЗ-София и "Лазерни и оптични технологии"-София, които не работят или вървят към бърза самоликвидация, Иван Чолаков мисли, че и за "Оптикоелектрон" има същата схема.
в-к "24 часа", бр. 108/24.04.1998 г.                            рег. 24.04.1998 г.
 
  В Маями бяха отправени официални обвинения срещу двама литовци, които се опитваха да продадат на колумбийски наркобарони 40 зенитни преносими ракети от моделите "Игла" и "Стрела", предаде АП. Погребежкий и Даричев бяха арестувани през 1997 г. в Маями. Според твърдения стоката трябвало да пристигне от България в Маями на път за Пуерто Рико. Такава пратка никога не е имало. Ако ги признаят за виновни, литовците могат да лежат между 3 и 5 години зад решетките.
в-к "Труд", бр.109/25.04.1998 г.                                 рег. 25.04.1998 г.-
 
  Центърът за социални практики учредява неправителствена организация за контрол върху българските продажби на спецпродукция, съобщи старши политологът Иво Маев в Добрич вчера. Тезата на БСП, че нашият ВПК е златна кокошка, била несъстоятелна. Нямаме адекватна информация и за пазарите на спецпродукция, твърди Маев. Според чужди издания България търгува с ЮАР, откъдето продавали наше оръжие за Сирия, обявена в забранителния списък на държавите терористи.
в-к "Стандарт", бр.2005/27.04.1998 г.                        рег. 27.04.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"