Следствие
 

Сините депутати Димитър Абаджиев и Иван Димов заявиха, че през есента ще внесат нови промени в Закона за съдебната власт в пакет с изменения в наказателно процесуалния кодекс, като идеята им е следствието да премине в съдебната власт. Промените са съобразени с изискванията на конституцията и европейските закони, които България е ратифицирала. Бъдещите съдия-следователи ще се назначават от състава на съда, те ще разследват тежките наказателни дела, а с по-леките ще се занимава полицейското дознание. Към апелативните съдилища няма да има съдия следователи, след като съберат 10 годишен стаж те ще бъдат издигани в ранг на съдии от Върховния съд и заплатите им чувствително ще скачат. Двамата депутати ще внесат и предложение за изменения в правителствения законопроект за съдебната власт. Тяхното предложение е съдиите от ВКС да бъдат командировани по 1 година в Инспектората на правното министерство, където ще правят ревизии на магистратите и делата. Така ще се ограничи възможността за въздействие на изпълнителната власт върху съдебната.
в-к "24 часа" бр 104/18.04.1998 г                               рег 18.04.1998 г
 
 

Разследващи производството на открития амфетамин в Опицвет приключват следствието със становище, съвпадащо с това на НСБОП, че обвиняемите трябва да отговарят пред съда по тежкия текст от НК - чл. 354 "а", визиращ наркотици и предвиждащ най-малко 5 години затвор. Това мнение на следствието влиза в противоречие със становището на прокуратурата, изразено от главния прокурор Иван Татарчев, според когото силнодействащите или отровните вещества, към които спадал и амфетаминът, се санкционирали по чл. 354, предвиждащ до 2 години затвор или символичната глоба до 6 хил. лв. Днес или утре предстои инфарктно съвещание на прокуратура и следствие, на което следователите били решени да отстояват твърдо становището си, че обвинението не трябва да се преквалифицира по лекия текст, твърдят запознати.
Проблемът за вида на престъплението възникна веднага след акцията на НСБОП на 18 декември м.г., при която в нелегалната лаборатория в Опицвет бяха намерени големи количества амфетамин - база, а в началото на март т.г. в Банкя пък бе открита нова таблетъчна машина, инсталирана за работа.
Вместо да ускорят разследването, магистратите ожесточиха споровете си и в резултат само един от обвиняемите - Кристиян Младенов, остана в следствената килия. Въпреки, че Законът за лекарствените средства недвусмислено обявява за наркотици и упойващите, и псохотропните препарати, а в постановлението на МС от 26 януари т.г., с която се актуализират цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, фигурира и амфетаминът.
в-к "Демокрация", бр. 109/27.04.1998 г.                  рег. 27.04.1998 г.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"