Президент на Република България
 
   
Така смята президента Петър Стоянов и повтаря, че единственият начин реформата да успее е да се осигури подкрепата ако не на всички, то поне на повече политически сили. И, второ: всички цифри, проценти и статистики, с които с основание се гордее правителството са само половината от реформата, но другата половина е в психологическата нагласа на обществото. Може би затова в българското общество се забелязва скептицизъм, а в същото време правителството изразява самодоволство от своята работа, което налага управляващите непрекъснато да споделят с народа си защо предприемат едно или друго действие. Защото тези действия са болезнени и имат висока социална цена и в българската политика трябва да присъства и така наречения терапевтичен ефект. Това означава министър-председателят и отделните министри не да чакат журналистите да ги хвалят за едно или друго, а сами да излизат по-често пред обществото и да обясняват конкретните стъпки, които ще предприемат. Трябва да обясняват какво е положението на страната в момента, отговаря ли то на очакванията и ако не, на какво се дължи това. Само така хората ще повярват и ще могат да понесат тази тежка социална цена. Това непосредствено общуване с хората има терапевтичен ефект, твърди Стоянов.
В отговор на нападките на д-р Ж.Желев, че президентът отстъпва пред "синьото политбюро" и предава позициите на президентската институция, Петър Стоянов заявява, че трябва да се уважава правото на позиция на другия и неговата е различна от тази на политиката на парцелиране, той е готов да замени всички свои правомащия срещу успеха на България. Петър Стоянов споделя, че не се чувства засегнат и от недосещането на управляващата политическата сила за неговите позиции в Съвета за сигурност към МС. Проявява толерантност, защото не би си позволил да се стигне до война между институциите. Това вече го преживяхме с всичките му последици, напомня президентът.
в-к "Труд" бр.102/16.04.1998 г                             рег. 16.04.1998 г.
 
 

Ще помилвам журналисти, които са изразили свое убеждение, позиция, критикували са граждани и властващи, твърди в интервю за в. "24 часа" вицепрезидентът Кавалджиев. Аз съм за свободата на словото и вярвам в мисълта на Юго, че свободата на печата е майка на всички свободи, но не искам журналистите да се чувстват над закона, продължава той. Да не служат на разни мафиотски групировки и да стават проводници на чуждо мнение, по убеждение те трябва да разбулват истината, да критикуват. Само с оръжието на истината трябва да воюваме срещу злото, срещу нарушенията на законността, съветва Кавалджиев. Според него във вътрешната политика журналистите могат да пишат всичко, но що се отнася до външната политика на България, отношенията с Русия, САЩ, Германия - те трябва да си мерят приказките и да бъдат много внимателни. Защото това са държави, от които България очаква много и не бива да критикува държавните им глави, особено техния личен живот, счита вицепрезидентът.
в-к "24 часа" бр.102/16.04.1998 г                         рег. 16.04.1998 г.
 
 

В подписката до президента и Народното събрание, в която 32 хил. души настояват за създаването на Старозагорска област с център Стара Загора, дванадесети поред стоял подписът на вицепрезидента Кавалджиев. След него бил този на Константин Тренчев. Идната седмица Кавалджиев ще посети града и ще му бъдат връчена подписката.
в-к "Пари", бр. 90/22.04.1998 г.                            рег. 22.04.1998 г.
 
 

Двамата щели за участват в тържествената заря, посветена на 122-рата годишнина от Априлското въстание. Поканен бил и председателят на Народното събрание Йордан Соколов. Държавният глава щял да изнесе слово на 2 май на Оборище.
в-к "Стандарт", бр. 2002/24.04.1998 г.                 рег. 24.04.1998 г.
 
 

На 28 април Петър Стоянов щял да се срещне с лидерите на КНСБ, КТ "Подкрепа", Обединение "Промяна". От КНСБ щели да запознаят президента с условията си да подкрепят новото споразумение с МВФ.
в-к "Труд", бр. 108/24.04.1998 г.                          рег. 24.04.1998 г.
 
 

Комунистите владеят изцяло страната, а техните синове и внуци са в посолствата, министерствата, полицията и спецслужбите и саботират реформата, заяви вчера вицепрезидентът Тодор Кавалджиев на конгреса на Съюза на репресираните в Стара Загора.
Според него при връщането на земите бившите кадри на БКП вземали за себе си най-плодородните терени, а за жертвите на тоталитаризма оставали чукарите. "За съжаление днес страната се управлява от млади демократи", които нямат вашето минало", каза Тодор Кавалджиев на репресираните. Сегашните управници не знаели, а още по-жалко било, че някои от тях дори не искали да чуят за "битката с голи ръце" срещу комунистическата диктатура. Те се учели да управляват "пътьом" и затова допускали много грешки.
Сегашният шанс за българската демокрация е последен, заяви вицепрезидентът. "Няколко шанса проиграхме, вече друг няма да има", каза Кавалджиев. С 54 гласа "за" Националният съвет на Съюза на репресираните избра досегашния секретар Иван Неврокопски за лидер на организацията.
в-к "Труд", бр.111/27.04.1998 г.                            рег. 27.04.1998 г.
 
 

Президентът Петър Стоянов ще се срещне в четвъртък с изявени представители на асоциациите на частния, средния и дребния бизнес. Това съобщи председателят на Българската асоциация за партньорство (БАС) Чавдар Селвелиев по време на учредяването на регионалната структура на организацията в Разград.
Досега частният бизнес у нас бе понятие без съдържание, каза Селвелиев. Инициативите на правителството, личната ангажираност на председателя на Икономическата комисия в НС, проявеното от президента Стоянов внимание към нашите проблеми, доказват, че властта подкрепя частното предприемачество и е готова да му подаде ръка, подчерта г-н Селвелиев.
в-к "Демокрация", бр.109/27.04.1998 г.                 рег. 27.04.1998 г.
 
 

Президентът Петър Стоянов настоя да се промени текста в Закона за влоговете, според който държавната глава назначава шефа на спецфонда за събиране на парите от банките. С тази забележка той пусна за обнародване Закона за влоговете, който е условие за отпускане на поредния транш от МВФ. От прессекретариата обясниха че конституционните функции на държавния глава изключват възможността той да поема ангажименти в сферата на търговските банки.
в-к "Стандарт", бр.2006/28.04.1998 г.                    рег. 28.04.1998 г.
 
 

Политиците да участват в по-малко бордове, призова вчера президентът Петър Стоянов. Там трябва да са хора със знания и опит, които могат да помагат, а не да гледат на бордовете като на средство за дохранване на политиците, изтъкна той, подчертавайки, че въпросът има и морална страна. Дупница и Благоевград бяха спирките в обиколката вчера на президента в Югозападна България. Когато хората стягат коланите, мястото на политиците е сред тях, каза Стоянов.
в-к "Демокрация", бр. 112/30.04.1998 г.                  рег. 30.04.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"