Партии и политически живот
 

В събота и неделя в Търново щял да се състои политически семинар на ДПС, отложен преди заради Курбан-Байрама. Там щели да се обсъждат отношенията СДС-ДПС, тъй като в момента имало брожения от местните структури, че ДПС не участва в управлението на държавата, а продължавало да бъде страна в ОДС.
в-к "24 часа" бр.102/16.04.1998 г                         рег. 16.04.1998 г.
в-к "Дума" бр.87/17.04.1998 г                              рег. 17.04.1998 г.
 
 

Говорителят на формацията Георги Тахов заяви, че членовете на ФЦБ били недоволни от това, че нямат депутат, политически съветници и секретар в НС, били използвани от своите партньори в ОНС. На 25 април се събирал Федеративният съвет на ФЦБ за да вземе решение по проблема. Можело да се стигне до напускане на ОНС, каза Тахов.
в-к "Стандарт", бр. 1998/18.04.1998 г.                 рег. 18.04.1998 г.
 
 

"Отвъд политическия театър" се нарича книгата на младия експремиер на БСП Виденов, която в близките дни ще се появи на пазара. В нея той разказва за това как е бил избран за премиер и лидер на БСП, как е съставил правителството си, какви са причините за краха на банковата система и др. подробности за управлението си.
в-к "Труд" бр 105/21.04.1998 г.                             рег 21.04.1998 г.
 
 

Във Велико Търново, лидерът на ДПС Ахмед Доган изнесе лекция на тема "ДПС-политическа практика, идеология и бъдеще". ДПС категорично се определя като либерална партия и приема либералната идеология за своя, каза Доган. Според него до месец се очаква да се появи нов политически субект, където освен ДПС ще се включат "Нов избор" на Луджев, Свободна радикална партия на Бояджиев и Либералния форум на д-р Желев. Формацията ще издигне общи кандидати за местните избори през 1999 г. След средата на юни, във Велико Търново със съдействието на Фондация "Фридрих Науман" ще се състои първия семинар за обучение на кадрите от новата формация. Въпреки образуването на нова либерална формация ДПС няма да напуска ОНС и депутатите на ДПС ще внесат в Народното събрание специална декларация за Конвенция за националните малцинства.
в-к "Пари" бр 89/21.04.1998 г                               рег 21.04.1998 г
 
 

Отец Гелеменов отпечата първата патида антиправителствени позиви, с които смята да залее страната. Те ще се раздават на ръка по улиците, ще се разпръскват със самолети и хеликоптери на селскостопанската авиация. Бунтовният отец обяви свещена война на Иван Костов и неговите министри заради мизерията на народа.
в-к "24 часа" бр 105/21.04.1998 г.                         рег 21.04.1998 г
 
 

След партийния семинар на ДПС в Търново се разбра, че Доган искал среща с премиера по повод Рамковата конвенция за малцинствата, която предстои да бъде ратифицирана от парламента. Позицията на ДПС е, че тя трябва да бъде ратифицирана безусловно и без интерпретираща декларация. Вината за лошите отношения между СДС и ДПС била у сините, твърдят от движението на Доган.
в-к "Стандарт" бр 1999/21.04.1998 г.                    рег 21.04.1998 г.
 
 

Оттеглянето им от реформаторското мнозинство е просто признание за отслабените им позиции във властта. Възприетата позиция на СДС да заобикаля нормите на конституцията без да я променя, налага нов тип отношения с ОНС и евролевите - те просто вече не са нужни на сините, които разполагат с удобно мнозинство в парламента. Двете политически сили се опитаха да вдигнат акциите си, спекулирайки с преговорите за газа, но разрешението на проблема ги лиши и от тази перспектива. Остава им да се надяват на охлаждане на отношенията между София от една страна и Москва и Анкара, от друга. Иначе ги очаква летаргичен политически сън, поне до местните избори следващата година, прогнозира в. "Континент".
в-к "Континент" бр 1999/21.04.1998 г                     рег 21.04.1998 г.
 
 

Сините в Смолянско поискали лично Костов да присъства на съвещанието на регионалното СДС. Преди време общинските организации поискаха отстраняването на зам.-областния управител и шеф на СДС в Смолян Стоян Иванов, защото толерирал свое протеже за шефския пост.. Заради раздорите Смолян е единственият в страната, който още не е структурирал регионален съвет.
в-к "24 часа" бр. 106/22.04.1998 г.                        рег. 22.04.1998 г.
 
 

За първите три месеца на годината 4319 софиянци са напуснали БСП. Във всичките 24 района на столичната организация има отлив ог членската маса. Най-масово напускане е отчетено в община "Възраждане", където са върнали партийните си билети 488 души. В момента тече предизборната кампания за шеф на софийската организация на БСП, който ще бъде избран на 25 април. За мястото се съревновават сегашният шеф Никола Койчев, Георги Божинов, Румен Овчаров, Дончо Атанасов и Владимир Топенчаров.
в-к "Стандарт бр. 2000/22.04.1998 г.                    рег. 22.04.1998 г.
 
 

Сумата от един процент от месечните доходи да бъде давана за членски внос в СДС е вариантът, над който умуват в ръководството на синята партия. Преди една година на заседание на 9-та Национална конференция бе решено членският внос да бъде 40 лева на месец. Най-големи противници на процентния налог бяха сините реститути, чийто вноски придобиваха огромни размери на базата на наемите, получавани от върнатата собственост. На последното си заседание преди две седмици Националният съвет на СДС взе решение да регламентира членския внос за своя електорат. Според устава Националният съвет има право да определи месечната лепта. Пак според него син член, който не си е платил членския внос три месеца трябва да бъде изключен.
в-к "Дума" бр. 90/22.04.1998 г.                              рег. 22.04.1998 г.
 
 

В дискусията, организирана от 15 местни организации, участниците заявиха, че БСДП се нуждае от нов председател, който ще бъде в състояние да обедини социалдемократическите формации с некомунистически произход. Те призовават за провеждането на изванреден конгрес на партията. Новото ръководство според тях трябва да се поеме от млади и енергични хора. Обръщението им е изпратено до ИБ на БСДП. Това е документ на интелектуална недостатъчност, заяви пред "Дума" лидерът на БСДП д-р Дертлиев. При комунизма имахме мизерия на европейско ниво, а 10 години след промяната имаме мизерия на екваториално ниво, казва  той.
в-к "Дума" бр. 90/22.04.1998 г.                              рег. 22.04.1998 г.
 
 

В интервю пред в. "Дума" председателят на Отечествения съюз Гиньо Ганев заявява, че един закон за политическите партии, които ще намали сегашния им брой, ще се отрази благоприятно на на процеса за търсенето и изграждането на широки политически коалиции. Самият той се определя като неканонизиран мъченик на идеята за широка коалиция, която е синоним на политиката на националното съгласие. Когато една държава, като нашата е в труден преход, е необходимо да се съберат усилията на повече и различни социални слоеве и среди, за да се вземат и прилагат решения по общогражданските и общонационалните проблеми. Не може да се прави демокрация от и за половината народ. Когато демокрацията се прави за всички, тогава тя носи обща полза. Коалицията, която иска Гиньо Ганев, не трябва да бъде партийно доминирана от един или друг, участниците в нея не трябва непременно да мислят еднакво, но трябва да мислят и действат в една посока. Става дума за най-широка лява и лявоцентристка коалиция на политическите партии и заедно с това на обществени организации.
в-к "Дума" бр. 90/22.04.1998 г.                              рег. 22.04.1998 г.
 
 

Към организирания от фондация "Конрад Аденауер" семинар в италианския град Каденабия, където се обсъждат формите на сътрудничество между управляващи и другите политически сили, днес ще се присъедини премиерът Костов. На семинара присъстват председателят на НС Соколов, вицепремиерите Бакърджиев и Методиев, шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова, Анастасия Мозер, Стефан Савов и Александър Праматарски.
Утре Иван Костов и Христо Бисеров ще отпътуват за Залцбург, където ще участват в 18-тата конференция на ръководителите на партиите-членки на Европейския демократичен съюз.
в-к "Пари, бр. 90/22.04.1998 г.                               рег. 22.04.1998 г.
 
 

Членовете на ОБТ вероятно ще надхвърлят членска маса от 10 000 души през октомври, когато щяло да завърши преструктурирането на партията по места, заяви лидерът проф. Кръстьо Петков. Сега членовете били една трета от посоченото число. Според Петков ако предложението на Евролевицата влезе в сила, в България ще останат не повече от 6-7 партии - СДС, БСП, Евролевицата, ОБТ, БСДП, създаващата се Либерална формация на Луджев, Желев, Доган.
в-к "Труд" бр 107/23.04.1998 г.                               рег 23.04.1998 г.
 
 

Иван Костов ще участва на срещата на ЕНП в Берлин от 4 до 8 май по покана лично на председателя на групата на ЕНП Вилфрид Мартинес. Разширяването на ЕС е една от основните теми на събитието, където премиерът Костов ще пледира за националните ни интереси и ще запознае европейския политически елит с хода на реформите у нас.
в-к "Демокрация" бр 105/23.04.1998 г                     рег 23.04.1998 г.
 
 

След като стана ясно, че сините сменят членските си карти и печати, новото е, че вече се искат давама поръчители за членство в СДС. Те трябва да гарантират благонадеждността на кандидата по примера на БКП, която искаше навремето трима поръчители за членство в нея.
в-к "Труд", бр. 108/24.04.1998 г.                              рег. 24.04.1998 г.
 
 

Шефът на БСП-организацията в столицата Никола Койчев заяви, че кабинетът Виденов не е изпълнил икономическата програма на БСП и заедно с провала в президентските избори, това е довело до сдаването на властта. Койчев бил против искането на Виденов за промяна в партийната програма.
Утре социалистите в София ще избират шеф между Койчев, Боян Киров, Орлин Динов и Лъчезар Костов. Столичните социалисти са намалели с 1/4.
в-к "Труд", бр. 108/24.04.1998 г.                             рег. 24.04.1998 г.
 
 

Лидерът й Александър Каракачанов одобрявал идеята за либерална формация между Желев, Луджев и Доган, ако обаче тя не се стреми да наложи идеологическите си схеми на ОНС. На предстоящите избори Зелената партия щяла да се опита да бъде сред 6-те най-влиятелни партии, съобщи Каракачанов.
в-к "Пари", бр. 92/24.04.1998 г.                               рег. 24.04.1998 г.
 
 

В нея се казва, че двете формации ще се явят на местните избори заедно, също на следващото гласуване за парламент и президент в рамките на коалицията ОДС. Съобщението беше разпространено от пресцентъра на Народното събрание. Делегациите се завръщат днес в София след едноседмичен престой в Италия.
в-к "Пари", бр. 92/24.04.1998 г.                          рег. 24.04.1998 г.
 
 

В декларация по БТА ДПС обяви, че "съюзът между 12 български политически формации за разделянето на Кърджали на български и турски е опит за анклавизиране на турското население".
На 27 април коалицията "Ние" на 12 партии, обявили против управлението на ДПС в общината, ще реши дали на следващата сесия ще поднови искането за референдум, или ще тръгне да събира подписка за него сред населението.
в-к "24 часа", бр. 109/25.04.1998 г.                    рег. 25.04.1998 г.
 
 

Млади привърженици на ДПС от цялата страна се събират в края на седмицата в София, за да учредят младежка организация на движението. Идеята била лансирана от семинара на ДПС елита във Велико Търново миналата седмица. Тази неделя работна група от младите последователи на Ахмед Доган трябва да подготви устав и да определи датата на учредителната конференция, съобщи лидерът на шуменския клуб "Мисъл" Дахил Мехмед. Досега клубът, който обединяваше предимно студенти от специалността "Турска филология", се славеше като интелектуалното крило на ДПС.
в-к "Труд", бр.109/25.04.1998 г.                         рег. 25.04.1998 г.
 
 

"Формулата ОДС е успешна във вида, в който се яви на парламентарните избори миналата година и в който сега е в парламента с всичките й части", заяви шефката на сините депутати Екатерина Михайлова. Тя, съпредседателите на Народен съюз Анастасия Мозер и Стефан Савов, вицепремиерите Бакърджиев и Методиев, както и депутати от коалицията се завърнаха от италианския град Каденабия, където присъстваха на семинар заедно с румънски политици.
"Направихме голяма крачка към задълбочаването на сътрудничеството", каза Савов. Лидерите на ОДС обясниха, че не са отишли в Каденабия да подписват споразумение, а за да обменят мисли покрай семинара. "Рано е и е несериозно да говорим сега за споразумение, защото разговорите ще продължават", допълни тя. Според нея СДС желае да се запази ОДС, без да дели или да вижда в коалицията нещо различно от това, което е в момента.
в-к "Сега", бр.93/25.04.1998 г.                          рег. 25.04.1998 г.
 
 

В Залцбург, Австрия вчера СДС би приет за пълноправен член на Европейския демократичен съюз (ЕДС) по време на ХVIII конференция на партийните лидери на съюза. В конференцията участваха председателят на СДС и министър-председател на България Иван Костов и главният секретар на съюза Христо Бисеров.
Лидерите на консервативните и християнски демократични партии от 30 европейски страни се събраха вчера, за да обсъдят пътищата за противодействие на изборния успех за техните лявоцентристки съперници на континента, съобщи Ройтерс. Срещата на партийните лидери от ЕДС, председателствана от бившият австрийски външен министър Алоис Мок, събра политици от 43 партии, представляващи 90 милиона избиратели.
ЕДС е основан на 24 април 1978 г. край Залцбург, родния град на Моцарт. Точно 20 г. по-късно Иван Костов постави подписа си под Декларацията от Клесхайм - основополагащ документ на ЕДС. Така СДС се присъедини към международната неправителствена организация, обединяваща десноцентристки партии от цяла Европа. Сред приетите по-рано членове са ОХДЦ и Демократическата партия.
в-к "Демокрация", бр.107/25.04.1998 г.             рег. 25.04.1998 г.
 
 

На форума, на който присъства и лидерът на ДПС като гост, Доган и Луджев заявиха, че очакват Иван Костов да ги покани на среща по конкретни проблеми. "Ние не сме пионерска организация да рапортуваме пред "другаря Костов", каза лидерът на "Нов избор" Луджев. Ахмед Доган подчерта, че в ОНС не приемали казармения принцип, който Костов налагал, а именно - "Като говорите с мен, ще мълчите!" ДПС и "Нов избор" щели да проведат съвместни семинари за обучение на кадри в политиката. Това щяло да е първата стъпка към единение на 4-те формации - ДПС, Нов избор, РДП и Либерално-демократичната алтернатива на д-р Желев. Новият Либерално-демократичен съюз /ЛДС/ щял да бъде готов до края на юни, за да бъде приет на Либералния интернационал, съобщиха двамата лидери.
Според Димитър Луджев и Доган ЛДС ще дръпне напред участващите в него формации и ще се превърне в третата политическа сила в страната. Монархистите на Куртев били склонни да участват в него. Надявали се, че и Каракачанов ще се включи в новия съюз. ОНС нямало да се разпадне, коментира Ахмед Доган и допълни, че на д-р Желев ще бъде предложен постът почетен председател и патрон на ЛДС, като външнополитически представител .
в-к "24 часа", бр. 110/26.04.1998 г.                   рег. 26.04.1998 г.
в-к "Труд", бр. 110/26.04.1998 г.                        рег. 26.04.1998 г.
 
 

Шестата национална конференция на Зелената партия прерасна в Първи партиен конгрес, на който бе преизбран Александър Каракачанов за председател. Делегатите гласуваха промени в устава на организацията, които дават възможност за многостепенна структура на партията - партийна организация-общински съвет, регионален съвет-национални органи. Заместници на Каракачанов станаха депутатът Валентин Симов, Георги Воденичарски и Косьо Косев. Избран бе политически съвет. Зелените били готови да се явят и сами на местните избори през 1999 г.
в-к "Труд", бр. 110/26.04.1998 г.                        рег. 26.04.1998 г.
 
 

Като подготовка за местните избори догодина партията започна преброяване на членската си маса. Общинските организации са получили специални анкетни карти с графи за възрастта, пола, социалното положение и образователния ценз. Лидерът на партията Дертлиев призна, че имало спад в политическото присъствие на организацията. По предварителни данни членовете на БСДП сега били между 6 000 и 10 000 души в 182 организации.
в-к "Труд", бр. 110/26.04.1998 г.                       рег. 26.04.1998 г.
 
 

В речта си на отчетно-изборната конференция на Земеделския младежки съюз в Стара Загора вицепрезидентът заяви, че иска да стане мост за единството на БЗНС. В същото време обаче в другия край на града други млади земеделци бяха свикали своя конференция, на която гост беше депутатът от Народен съюз Моньо Христов.
Кавалджиев гостува и на алтернативния конгрес на Съюза на репресираните след 9 септември 1944 г. в Стара Загора и заяви, че само единството ще спаси съюза.
в-к "Демокрация", бр. 108/26.04.1998 г.            рег. 26.04.1998 г.
 
 

Ахмет Доган бе гост на Луджевия "Нов избор" в Пловдив, където заяви, че те са подарявали гласове в най-малко 50 общини, защото не са имали на кого да ги дадат. "Ако сме заедно с вас, това което има ДПС, може да се удвои в началото на 21-ви век", каза още в речта си Сокола. В доклада си Луджев обяви, че на местни избори е възможно заедно с ДПС да спечелят 20% от общинската власт. "Не е вярно твърдението на Иван Костов, че СДС няма алтернатива. Алтернативата, това сме ние - либерал-демократите.", обявиха Доган и Луджев. Те си поставят за цел да завземат единствената свободна политическа ниша и да основат бъдещия либерално-демократически блок до края на юли, макар че още не било ясно как юридически ще стане обединението между ДПС и "Нов избор".
Според Луджев Новият Либерален блок ще привлече и останалите партии в ОНС. Той посочи за пример монархистите, чиято платформа - Търновската конституция е изцяло в либерален дух. Отношението на Цар Симеон също нямало да бъде отрицателно. Той смята, че нищо не пречи на Александър Каракачанов да се присъедини, защото "последният либерален интернационал имал много силна екотенденция" На журналистически въпрос как ще коментира изявлението на Каракачанов, че турското население нищо не разбира от либерализъм, Ахмет Доган каза: "Турците не разбират и от зелена партия, но въпреки това самият Каракачанов е избран от такъв район."
в-к "Сега" бр. 94/27.04.1998 г.                          рег 27.04.1998 г.
 
 

Ще се оттегля от ръководството на БСП, ако на предстоящия конгрес надделее линията "Виденов-Премянов-Вацев", заяви соцводачът Първанов. Лидерът на БСП ще се избира през третия ден на конгреса - 3 май, решиха висшите социалисти на последния си пленум. Отхвърлено беше предложението, подкрепяно от Първанов, ръководството на БСП да се избира в началото на партийния форум или поне през втория ден. Нова програма на БСП няма да има, няма да има и редакция на сегашната. Конгресът ще излезе само с резолюция по проблемите на обществото, за кризата в партията и изхода от нея, за коалиционната политика. Досега имало 5 проекта за резолюция, според варианта "Виденов", кризата в партията е политическа, организационна и морална. Имало противоречия между трудовите маси и част от върхушката в БСП. Нужно е обединение за социалистическа модернизация на България срещу ударна дясна реставрация в страната, пише още в документа, предложен от Жан.
в-к "Сега" бр.94 /27.04.1998 г.                          рег. 27.04.1998 г.
 
 

Срещу предложението председателят на БСП да се избира преди утвърждаването на конгресните документи, възразил Александър Лилов и след възникналия спор пленумът отхвърлил предложението. Според Виденов кризата в БСП се дължи на "несъвместимостта на интересите на широките трудови маси на България и на една тясна неокапиталистическа прослойка - реален политически, икономически наследник на част от върхушката на БСП".
в-к "Труд", бр.111/27.04.1998 г.                        рег. 27.04.1998 г.
 
 

В последно време отново от различни места се подхваща темата за коалициите. Управляващите се опитват да стоплят отношенията си с Народен съюз. БСП предлага коалиция от "пет звезди". ДПС създава единна либерална формация, която се готви да участва на предстоящите общински избори. БСДП, сега партньор на ОДС, и ОБТ заявиха също, че ще участват заедно на местните избори. Може би тези коалиционни тежнения са израз на предчувствието за сътресения в лагера на управляващите или прегрупиране на силите в самата опозиция, се питат авторите.
Тази малко преждевременна коалиционна активност може да се разглежда сега като опит да се ерозира очерталото се статукво. Да се ерозира моделът, при който коалицията се изгражда около една партия, обсебила и подчинила останалите участници.
Всъщност СДС /ОДС/, както и довчерашният ляв полюс /БСП/, пропускат да забележат очерталата се промяна, продължават авторите. Не става дума за "политически декор" на прехода. Коалицията като маска, прикриваща разпределението на властта от едни към други. Политиката вече изисква ясен отговор на въпроса за идентичността. Трябва да е ясна личността на коалиционните партньори. Дори ако това е някакъв български, православен СДС-вариант на европейската християндемокрация или либерализъм, наложен върху традиционно левия ДПС-електорат.
Прагматизмът е възможен, нещо повече - той се опира на самоличността. Не за да я размие в един политически мишмаш, а за да очертае полето и границите на компромиса на конкретното равнище на една предизборна или управленска програма. Така стигаме до най-важното. Досегашният вид коалиции и бутафорните коалиционни игри, коалиционните маски на смътни интереси, които не могат да предложат реална, прагматична политика на избирателите, са отживели времето си и предстои да слязат от политическата сцена.
Алтернативата на сегашното управление е формирането на нова левица, която е скъсала със своите предшественици, се твърди по-нататък в статията. И на нова десница, скъсала с предишните политически манталитети. Всъщност и лявото, и дясното ще трябва да излязат от своето ембрионално, посттоталитарно състояние, когато каквото и да казват, винаги посягат към партията и държавата като вълшебна пръчка. В това пространство лявото и дясното престават да са полюси, а конкуриращи се и същевраменно отворени политически формации в гражданското общество.
Кои са неизвестните?, се питат авторите на анализа. Първото се нарича БСП. Ако БСП поеме ясния път на промяната, тогава тя ще се сближи с Евролевицата и ще се отдалечи от неокомунистическата, носталгично настроена левица. Напълно е възможно да се създаде левоцентристка коалиция. Ако обаче в БСП надделеят носталгичните, неокомунистически настроения, нейното участие в подобна коалиция, ще бъде невъзможно. Ако БСП се запази в сегашния си вид /нито риба, нито рак/, това участие също ще се окаже невъзможно.
Второто неизвестно е ОДС. Сега там рядко излизат на повърхността вътрешни проблеми и напрежения. Но наивно е да се мисли, че те не съществуват. Доколкото в СДС /ОДС/ ще се задълбочава еднородността, някои присъдружни партии и коалиционни партньори ще изпитват центробежен натиск и в някакъв момент ще се откъснат. Логично е да се очаква това от БСДП.
Бъдещата лявоцентристка коалиция ще се очертае от промените както вдясно, така и вляво, смятат авторите. Това ще бъде нова по характер коалиция. От нея ще отпадне естествено носталгично настроената левица /части от БСП/. Тя ще бъде алтернатива на неолибералната, консервативната, "християндемократическа" десница. Тук няма да има ядро и периферия, ръководна сила и сателите. Тази коалиция няма да е от отечественофронтовски тип.
Каква е ролята на Евролевицата в нейното създаване?
Евролевицата ще бъде катализатор на процесите на социалдемократическото обединение като път към една нова левица и една нова коалиция, в която никоя политическа сила няма да доминира над останалите. Тя няма да има нищо общо с досегашното двуполюсно противопоставяне на сини и червени. Защото не е възможно да се строят планове за обединение на еклектична основа, не е възможно да се обсъждат коалиционни споразумения без решаване на въпроса за идентичността, без идейното, политическото и организационното избистряне на левицата и центристкото пространство. Обединението на българската левица може да се осъществи само върху нова основа. Ние свързваме това обновление с ценностите и вижданията на съвременната социалдемокрация, с новите тенденции и черти в съдържанието на лявото днес, с политиката на европейските социалистически и социалдемократически партии, заключават авторите на анализа.
в-к "Сега", бр.94/27.04.1998 г.                           рег. 27.04.1998 г.
 
 

"...Искам ясно да бъда разбран. Ако конгресът не е успешен, ако не удовлетвори очакванията за един конструктивен и задълбочен диалог за състоянието на партията, ако не избере подходящо, активно ръководство, не изключвам част от членската маса на БСП, привърженици и симпатизанти на партията, да останат разочаровани от резултатите му. Тогава допускам да се породи у тях желание за активна дейност, но в друга политическа формация, която да покрива техните виждания. Това желание би следвало да се удовлетвори. Не допускам разцепление, но не изключвам появата на нова политическа формация от социалистически тип..."
В същото интервю Аспарухов се определя като "привърженик на лявата идея", който не се стреми и "не се вижда като лидер, а като човек, който има богат информационнен заряд и опит в анализа на политически факти и събития, както и в прогнозата".
в-к "Труд", бр.111/27.04.1998 г.                          рег. 27.04.1998 г.
 
 

ДПС да поиска спешно срещи с чужди посолства заради Кърджали, ще обсъжда утре депутатската група на Доган. Народният представител Ахмед Юсеин е подготвил проекторешение да се обясни на дипломатическите мисии, че хората на Доган управляват Кърджали добре.
в-к "Стандарт", бр.2005/27.04.1998 г.                 рег. 27.04.1998 г.
 
 

СДС и Народен съюз ще подпишат споразумение, макар и не в скоро време. Това съобщи вчера председателят на Демократичната партия Стефан Савов за предаването на Българското национално радио "Неделя 150".
Декларацията, която СДС и Народен съюз приеха в Каденабия, има голямо значение и е крачка към бъдещо споразумение, счита Савов. Той твърди, че формулата СДС-Народен съюз продължава да действа, на това мнение е и Анастасия Мозер. Коалицията Народен съюз е доволна от работата на министрите си, твърдят двамата лидери, атаките целят да вбият клин между НС и СДС.
в-к "Континент", бр.94/27.04.1998 г.                  рег. 27.04.1998 г.
 
 

Никола Койчев бе преизбран вчера за шеф на столичните социалисти. На балотажа той се състезава със заместника си Лъчезар Костов.
в-к "Демокрация", бр.109/27.04.1998 г.              рег. 27.04.1998 г.
 
 

34 те делегати от Плевенския регион за 43-тия конгрес на БСП ще подкрепят Георги Първанов за лидер. Сред тях е водачът на генералското движение, Димитър Иванов, бивш шеф на 6-то управление на ДС и кметовете на Плевен, Червен бряг и Долна Митрополия. Най-удобен засега е Първанов, обяви и Стефан Продев, също избран за делегат от Плевен.  Той съобщи, че ще излезе в пенсия, ако бъде свален от поста главен редактор и тъй като нямал амбиции в политиката вероятно щел да пише мемоари. Управлението на БСП не е неуспех, главната цел на соцпортията е "стоителството на социалистическо общество", пишело според Продев и генералите в депозираната от Жан Виденов проекторезолюция. Това е химера отсече главния редактор, но призна, че възрастните в БСП подкрепяли Виденов. Според депутата Георги Михайлов чак на конгреса мандатната комисия ще реши дали червените кметове ще бъдат делегати  или гости на конгреса.
в-к "Демокрация" бр 110/28.04.1998 г.               рег 28.04.1998
 
 

На промоцията на книгата си "Отвъд политическия театър" Жан Виденов призна, че разчитал книгата му да повлияе на конгреса и смята, че в това няма нищо неморално. Той се опасявал от това партийният форум да не бъде "празничен, формален, апаратен". Най-голяма опасност на него била да продължи липсата на политическа линия от последната година и половина. "Имам гарантирано бъдеще на политик - преди месец бях избран за член на районния партиен съвет в родния ми квартал в Пловдив"-каза Виденов, но добави, че книгата му е знак, че "българската политика е такава, та да вдигнеш ръце от нея с удоволствие"
в-к "Сега", бр.95/28.04.1998 г.                           рег. 28.04.1998 г.
 
 

Вчера Здравко Дунев, доцент по филосовска антропология при БАН съобщи, че Александър Лилов е взел категорично решение да се кандидатира за лидер на БСП. Той заяви, че е упълномощен от близки на Стратега да разпространи из медиите това решение. Според Дунев, Лилов много се колебал дали да се включи в надпреварата, но вчера бил много разярен от интервюто на Бриго Аспарухов, в което разузнавачът лансира, без да  назовава открито името на Младен Червеняков за лидер на нова БСП. Сътрудничката на Лилов от Стратегическия център твърдеше вчера, че Стратега не е упълномощявал никой да говори от негово име, но преди да беше говорила лично с него. По-късно тя не беше открита за коментар. "Мирише ми на провокация, това не е стилът на Сашо", каза неговият партиен приятел Петър Младенов.
в-к "Сега", бр.95/28.04.1998 г.                           рег. 28.04.1998 г.
 
 

Лидерите на софийската централа на БСДП и част от местните партийни организации са поискали свикването на извънреден конгрес на партията, за да бъде свален Петър Дертлиев. Корупцията е взела размерите на национално движение, заяви Дертлиев и обвини съпартийците си в парламента, че правят компромиси, за да запазят постовете си. Двамата депутати на БСДП в синята ПГ изцяло подкрепят политиката на мнозинството и смятат, че напускането на групата на ОДС ще бъде пагубно за страната и за БСДП.
в-к "Сега", бр.95/28.04.1998 г.                           рег. 28.04.1998 г.
 
 

Вчера лидерът на СДС и премиер Иван Костов заяви, че СДС отдавна е направил оценка на управлението на Виденов, което било "олигархическо" и опасно за държавата. Такъв тип управление имало и в други източноевропейски държави в различно време.
БСП трябва да оцени управлението на Виденов, ако иска да бъде политически партньор в една демократична държава, каза Костов и не трябва да бъде в плен на групировките. "Нашият кандидат на конгреса на БСП е Георги Първанов", си позволи да заяви той на шега или наистина.
в-к "Демокрация", бр.111/29.04.1998 г.            рег. 29.04.1998 г.
 
 

Йордан Нихризов - депутат от ОДС твърди, че е изненадан от изявленията на д-р Петър Дертлиев, че правителството води дясна политика и корупцията процъфтява. Това е лична позиция на Дертлиев, счита Нихризов, разнобоят станал пълен след изявлението на Дертлиев в "Дума", че корупцията е станала "народен спорт" под управлението на ОДС. Депутатът твърди, че върху него и колегата му Шишков се упражнявал натиск да напуснат групата на ОДС и да се обявят за независими депутати, което уж било искано от Социнтерна. Това е пълна лъжа, твърди Нихризов. Той приема, че мястото на БСДП е в ОДС. Зад всичко това, казва той, се крие мащабен заговор против борда, управлението на ОДС и правителството. Макар Дертлиев да не е автор на този заговор, неговите политически амбиции се използват като оръдие за постигане на тези цели, като отново по познатия сценарий трябва да се намали броя на депутатите, подкрепящи СДС. Внася се разкол между СДС и съюзниците му. Чака се новия Беров, новите "сини мравки", твърди Нихризов. Зад заговора стоят големи икономически интереси на тези, които източиха банките и държавните фирми, счита той. Депутатът бил видял резултатите от борда в Литва - инфлация от 1200% на 8%, заплати от 10-15$ на 190-200. Това е пътя, който трябва да следва и България, е неговото мнение.
в-к "Стандарт", бр.2007/29.04.1998 г.               рег. 29.04.1998 г.
 
 

За познанството си с Иван Костов Димитър Луджев разказва пред журналистката Светослава Тадаръкова:"На 16 декември 1990 г. бях събрал първия икономически екип на СДС, държах реч в духа на времето и тогава един гражданин дойде и ме попита"Аз бих искал да знам колко ще платите на моя екип за икономически анализ и какви гаранции за сигурност ми давате?" Но имаше някакви пререкания и той напусна. После знам, че работеше за Кръстьо Петков за добри пари по това време. После беше нещо като експерт в тогавашното Народно събрание и за първите избори Зелената партия го прокара в листите на СДС. Още в правителството на Димитър Попов се сблъскахме. В него и тогава беше заложена тенденцията за централизирана държава, за това всичко да се прави "отгоре". Той не случайно беше противник, и то открит противник, на бързата приватизация. Когато обсъждахме бюджета на Филип Димитровото правителство, той не искаше да стимулира частния бизнес, искаше да се намерят отнякъде пари и аз намерих накрая тези пари…Костов каза тогава:"Добре, бе хайде, нека твоят дребен бизнес живее!" Хубаво е, че той все пак понаучи нещо от тези, които го препоръчваха тогава - Венци Димитров, Румен Аврамов, Мариана Тодорова. После той ги отстрани. Вторият проблем около него е, че той се обгражда с второстепенни хора. Не обича около себе си силните, високо квалифицираните личности. Страхува се от тях. През 1992 г., когато бяхме доста близки, в пристъп на откровение той ми каза:"Има двама души, на които не мога да издържа погледа - на Тренчев и твоя…"
Според Луджев Костов е типичен балкански политик - умее да изчаква, да намери подходящия език за дадено време, да намери подходящия покровител. "Когато започна атаката срещу тримата министри от кабинета на Филип Димитров, успя да се прикрие. Бих казал директно-предаде ни. Каза, че той бил експерт, не бил политик. Постъпи по същия начин с Филип Димитров и неговото обкръжение. Чел съм, че политикът трябва да бъде жесток, да бъде готов да се освобождава от приятелите си, ако е необходимо. Мисля, че в името на своята кариера Иван Костов умее да го прави", твърди Луджев. "За съжаление той е саможив човек, не знам да има приятели. Второ, при него никога не е имало идейна емоция, бих казал. А идейните емоции свързват човека с други хора. При него всичко е било ясно - кариера и власт. И може би още нещо", продължава политикът, а на въпроса на Тадаръкова Пари? отговаря - "Възможно е, съдейки по някои истории, които знам през целия период на нашето познанство."
в-к "Сега", бр.96/29.04.1998 г.                    рег. 29.04.1998 г.
 
 

Според лидера на Евролевицата конгресът е непрогнозируем. Има няколко сценария, твърди той. Според първия статуквото ще се запази, сегашният председател също, всички крила ще присъстват в ръководството. Това би удължило агонията в БСП, счита Томов и допълва, че такива спорове за модернизирането на левицата е имало още в началото на 90-те години, когато БКП е имала 1 млн. членове. Тогава поне 300-400 000 са мислили модерно и ако тогава се е било осъществило разцеплението, сега щеше да има една силна модерна европейска левица, заявява Томов. Сега БСП имала 200 000 члена и постепенно се изсушавала, твърди той. Според другия сценарий - социалдемократите трябва да се отделят от неокомунистите, но това не било реалистично на този етап. По-скоро щяло да се върви към заглаждане на конфликтите и основният проблем ще бъде кой да стои начело, прогнозира лидерът на Евролевицата.
в-к "Труд", бр.113/29.04.1998 г.                   рег. 29.04.1998 г.
 
 

Това казва Николай Добрев по повод книгата на Жан Виденов "Разбирам, че в едни мемоари има хипербула. Разбирам, че някои факти могат да се селектират, съдържанието на други да се видозмени, но в книгата на Жан Виденов лъжите са просто безсрамни, казва Николай Добрев
в-к "24 часа, бр. 113/29.04.1998 г.               рег 29.04.1998 г.
 

СДС е получил през 1997 г. 568 00 лв от членски внос и 921 150 000 от спонсори и дарения, пише в отчета, подписан от Христо Бисеров. За миналата година сините са похарчили около 283 млн. лв., печалбата им е 638 млн. лв. На щат са били 31 души със заплати от 12 816 000 лв. Други 50 човека са работили на граждански договори и са взели 31 397 000 лв.
в-к "Демокрация", бр. 112/30.04.1998 г.        рег. 30.04.1998 г.
 
 

50 местни клуба на СДС Пловдив са поискали смяна на ръководството на общинската организация на сините, съобщи агенция Балкан. Вероятно за лидер ще бъде издигнат сегашният зам.-председател Гьока Хаджипетров, известен с критиките си към кмета Спас Гърневски. Миналият октомври Гърневски направи неуспешен опит да свали Гьока с обвинения в интригантство и използване на съмнителни средства за предизборната кампания на СДС.
в-к "Демокрация", бр. 112/30.04.1998 г.       рег. 30.04.1998 г.
 
 

От Движението за развитие и единство на БСП поискаха оставката на местния председател на БСП Милко Багдасаров, тъй като ДЕР-Кърджали вече било снело политическото си доверие от него. Поради отстъвието на двама съветници от БСП миналата седмица в местния парламент, бе провален референдума в Кърджали.
в-к "Континент", бр. 97/30.04.1998 г.           рег. 30.04.1998 г.
 
 

Шефът на Координационния съвет на СДС в Сливен Жоро Марев бил осъждан на младини за кражби на лично имущество и на държавно, като в единия случай бил проникнал с взлом, обявиха вчера сини депутати. М.г. депутатката Кети Граматикова го издигнала в синята йерархия. Тя влезе в НС на мястото на Марио Тагарински и е известна с неудачните си кадрови предложения в Сливенския регион.
Депутатите от СДС едва сега разкрили далаверите на Марев, защото той се наричал Жоро, а в съдебните дела фигурирал като Георги. Създал в Сливан своя фирма "Кредо инвест" АД с капитал 100 млн.лв., като акционери в нея били синът на един от секретарите на ОК на БКП, ексдепутатът от БСП и бивш районен прокурор на Сливен Стоян Стоянов.
в-к "24 часа", бр. 114/30.04.1998 г.              рег. 30.04.1998 г.
 

Разрешение за извършване на разрешителна дейност искат от ВМРО с внесения от Красимир Каракачанов и Анатолий Величков, депутати на ВМРО, проектозакон в НС. Предлага се създаването на публичен регистър на партиите към министерство на правосъдието, като то дава или отказва разрешително за регистрация на партиите. Най-малко 500 души ще могат да учредяват партия, а по време на избирателна кампания те могат да получават до 1 млн.лв. дарение от физическо лице и до 10 млн.лв. от юридически лица. Държавата не може да отпуска повече от 50 млн.лв. годишна субсидия за партиите. Партиите да се финансират от дарения, членски внос, завещания, приходи от издателска дейност или наеми, се казва в законопроекта.
в-к "Пари", бр. 97/30.04.1998 г.                    рег. 30.04.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"