Народно събрание
 

Според Димитър Луджев, съпредседател на ОНС, в новия вариант на концепцията за Национална сигурност са взети предвид почти всички забележки, направени от представителите на ОНС, но остават нерешени проблемите за българските интереси и политика в различни посоки и азимути, например Русия, Близкия изток и други невралгични зони. Неуреден остава и проблема за реалния контрол на Народното събрание и на президента върху някои силови структури - разузнавателни, контраразузнавателни и т.н., които остават под пълен контрол на изпълнителната власт, твърди Луджев.
в-к "Пари" бр.86/16.04.1998 г.                                  рег. 16.04.1998 г.
 
 

В неделя за участие в българо-румънска среща на парламентаристи християн-демократи заминават депутати от СДС и Народен съюз. Фондация "Конрад Аденауер" организира в Италия съвместен семинар, където ще се дискутират коалиционното сътрудничество в правителството и парламента, евроатлантическите структури и възможностите за разширяването им. От СДС ще участват Христо Бисеров, Илия Петров, Йордан Соколов, Евгений Бакърджиев, Екатерина Михайлова и др. Иван Костов също има намерение да замине в Каденабия. Според него СДС и Народен съюз ще водят преговори за общо явяване на предстоящите местни избори. Демократическата партия ще изпрати Стефан Савов, Веселин Методиев, а от БЗНС-Народен съюз ще бъдат Анастасия Мозер, Моньо Христов и Стефан Личев.
в-к "Демокрация" бр.100/16.04.1998 г.                      рег. 16.04.1998 г.
 
 

Пред в. "Демокрация" г-н Бисеров твърди, че никой не се е опитвал да отнеме правомощията на държавния глава и това е било измислен проблем, на който достоен край поставил самият президент. Всички негови предложения са били приети, продължава Бисеров, като това, че президентът, председателят на НС и премиерът са върховни заявители на информация, означава, че те имат върховенство по отношение на заявяваната информация. Всеки един от тримата получава еднаква по обем и съдържание информация. Според Христо Бисеров парламентарното мнозинство и излъченият от него кабинет са показали голяма смелост, намирайки решение на въпроса за националната сигурност чрез концепцията за национална сигурност. От нейното изпълнение зависи до голяма степен бъдещето на България, счита той.
Концепцията определя стратегията в политиката на страната, идентифицира опасностите пред нея, тя представлява един наистина европейски документ, е мнението на председателя на Комисията по национална сигурност. Лично той много харесвал текстовете, които визират ресурсите на България, защото тяхното разпределяне касае пряко националната сигурност.
в-к "Демокрация" бр.100/16.04.1998 г.                     рег. 16.04.1998 г.
 
 

Вчера, след бурни дебати в парламента, бе ратифицирана спогодбата Германия-България за консолидиране на външния ни дълг. Тя урежда дълга ни от 507 млн. преводни рубли да бъде преизчислен на 344 млн. DEM с годишна лихва от 3,4%. С разсрочването плащанията ще започнат от 31 март 2001 г. и ще са на 8 равни полугодишни вноски. Председателят на Бюджетно-финансовата комисия Йордан Цонев заяви, че това е възможно най-доборото за немалкия ни дълг към бившата ГДР, който сега ще връщаме за 20 г.
в-к "Демокрация" бр.100/16.04.1998 г.                    рег. 16.04.1998 г.
 
 

Александър Томов заяви, че Иван Костов бил загубил битката и трябвало да си признае това. Съветът за сигурност към премиера ще бъде със статут на помощен орган, не на институция, радва се Томов и твърди, че ако Евролевицата не била сезирала КС, концепцията нямало да бъде променена. Премиерът отстъпил, понеже знаел, че КС ще обяви за противоконтитуционни спорните текстове. Лидерът на Евролевицата се чувствал морален победител. Думите му подкрепиха Елена Поптодорова и Николай Камов.
Хората на Томов обаче нямало да оттеглят искането си за тълкуване от КС на правомощията на президента по отношение на въоръжените сили. Самият той заяви, че в БНТ водели политика на манипулация на общественото мнение и умишлено не допускали негови изказвания.
в-к "24 часа" бр.102/16.04.1998 г.                           рег. 16.04.1998 г.
 
 

Според законопроекта, внесен вчера в НС, цялото имущество на фараоните, в това число семейни ценности и прехвърлени имоти на роднини и приятели, трябва да се разпродаде, за да се върнат парите на измамените вложители. Събраните по този начин пари ще отиват в специален фонд към Министерството на финансите, като връщането ще започне от началото на 1999 г. Право на обезщетение ще имат всички български граждани, които са дали пари на влог или за доверително управление на нелицензирани да извършват банкова дейност граждани или фирми. Сумите трябвало да бъдат индексирани с инфлацията. Хората трябва да подават молба до окръжния прокурор по местоживеене, месец след приемане на закона. Ако се окаже, че събраните във фонда пари не достигат, държавата да отпусне безлихвен кредит до 50% от общото задължение към пострадалите, предлага Каракачанов.
в-к "Стандарт" бр.1997/17.04.1998 г.                       рег. 17.04.1998 г.
 
 

Шефът на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев показа пред журналисти документи от данъчните власти, с които удостовери, че е платил на 13 април т.г. над 11 млн. лв. данък за хонорари като консултант на "Шел" и "Макдоналдс". Йордан Цонев представи документи, че напуснал фирмите "Б-сервиз холдинг" и "Одесос холдинг", за да разсеел разпространените в медиите спекулации от бившия СДС-депутат Красимир Момчев. В представените документи се видя обаче, че след пререгистрацията въпросните фирми си остават на същия адрес. Все още няма решение на Бургаския окръжен съд за пререгистрация на фирмата "Мегапонт", за която Цонев твърди, че я е напуснал 5 дни след изборите.
в-к "Пари", бр.87/17.04.1998 г.                                 рег. 17.04.1998 г.
 
 

Концепцията за национална сигурност бе приета вчера след повече от 6 часа парламентарен дебат с гласовете на СДС, Евролевицата, ОНС, Народен съюз и двама независими депутати. Народните представители от демократичната левица бяха против, един независим се въздържа.
Всички предложения, направени в хода на дискусията в залата, бяха отхвърлени. Концепцията не дава достатъчно гаранции за националната ни сигурност, мотивира отрицателния си вот левицата. Това ще бъде един наистина национален документ, ако бъде приет с гласовете ако не на всички, поне на повечето депутати в българския парламент, коментира президентът Петър Стоянов преди да отпътува за Анталия.
Отлагане на гласуването поиска в началото на заседанието депутатът от ПГДЛ Александър Лилов. Той заяви, че БСП е готова да се включи активно в работата по концепцията, но намира, че приемането й сега е прибързано. От ПГДЛ поискаха в документа да се включат отношенията ни с Русия, САЩ, Великобритания, Германия, Франция и други държави. Според Георги Първанов в концепцията отсъства българската държава и има бели петна по проблемите на социалната осигуреност, демографската криза, етническите взаимоотношения.
Включването на отношенията на България с Русия, държавите от Черноморския регион и Близкия изток поиска Димитър Луджев от ОНС. Той заяви, че малките парламентарни групи трябва да имат гарантиран достъп до специнформацията на Съвета за сигурност към МС. Най-доброто в концепцията е ясно заявеният цивилизован избор на България, смята лидерът на Евролевицата Александър Томов. Той определи като опасност възможността премиерският съвет за сигурност да се превърне в министерство на сигурността. Още по времето на кабинета Виденов имаше идея за създаване на разузнавателна общност, напомни на депутатите Богомил Бонев. Според него събираната от Съвета за сигурност към премиера информация ще гарантира правилните политически решения на управляващите. Органът ще има координиращи функции, категоричен е Бонев. Според него съставът от министри и шефове на спецслужби няма да допусне подмяна на политическата воля - опасност, която би съществувала при един експертен съвет. Според Иван Костов гласуването е показало, че реформаторското мнозинство е живо, а на тези, на които принадлежи миналото, остават в изолация.
в-к "Континант", бр.87/17.04.1998 г.                         рег. 17.04.1998 г.
 
 

По повод една година от управлението на СДС, депутатите от 16-и и 17-и избирателни райони на град и окръг Пловдив, влезли със синята листа в НС, се извиниха на всички избиратели, на които не са обърнали внимание и за всички, допуснати от тях грешки поради неопитност. Те били твърдо решени да изпълнят докрай изборната си програма, както и програмата "България-2001" на синьото правителство.
в-к "Континент", бр. 90/22.04.1998 г.                         рег. 22.04.1998 г.
 
 

Йордан Соколов ще председателства в Копенхаген от 6 до 11 юли годишната сесия на Парламентарната асмблея на ОССЕ, където парламентаристи от Европа, САЩ, Канада ще обсъдят общата отбранителна система на Стария континент, мерки за блокиране на незаконния трафик на оръжие и омиротворителни мисии в конфликтните региони на Европа.
в-к "Континент", бр.94/27.04.1998 г.                          рег. 27.04.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"