Съд
 

Изборът на Анчев за шеф на Висшия адвокатски съвет /ВАС/ бил незаконосъобразен, реши Върховният касационен съд вчера. Трима адвокати оспориха избора му от 7 и 8 март т.г. заради скандални нарушения на закона. Според Закона за адвокатурата г-н Анчев, който имал два мандата вече като член на ВАС, нямал възможност да бъде избиран трети път. През 1992 г. той е бил гл. секретар на ВАС, през 1995 г. става резервен член. Нарушена била процедурата при провеждане на изборите и трябвало да се направи нов избор.
в-к "Труд", бр. 101/16.04.1998 г.                         рег. 16.04.1998 г.
 
 

Депутати от ПГДЛ са сезирали КС за текстове от Закона за народната просвета. Пет са атакуваните текстове от закона. Обслужващите системата на образованието звена да не бъдат само държавни, настояват от БСП. Те се обявяват против освобождаването от данъци, такси и мита само на държавните и общинските детски градини, училища и обслужващи звена, а не и на частните.
Социалистите искат тълкуване на член 37 от закона, с който се определят изискванията за директори на училища. Директори могат да бъдат само висшисти, които не са осъждани за лишаване от свобода и за лишаване от право на упражняване на професия. Недопустимо е един гражданин за лека телесна повреда, обида или клевета да бъде лишен от упражняване на учителската си професия, е позицията на БСП.
в-к "Континент", бр.87/17.04.1998 г.                   рег. 17.04.1998 г.
 
 

Секретариатът на Симеон II изпрати до БТА факс, в който се съобщава за задоволството на царското семейство от решението на КС да разгледа дали Законът за обявяване на държавна собственост на имотите му е противоконституционен. За всеки един от тях се съхранявали нотариални актове, пише в съобщението. Това бил дворецът "Врана", вилата в Царска Бистрица /Боровец/, ловните хижи в Саръ Гьол, Овнарско, Ситняково, чифликът в Кричим, една къща в с. Баня, Карловско.
в-к "Демокрация" бр 105/23.04.1998 г.                рег 23.04.1998 г.
 
 

Висшият съдебен съвет подкрепи пред Конституционния съд становището си в подкрепа на военната колегия на Върховния касационен съд. Решението е било взето със 17 на 8 гласа. Шефът на съда Румен Янков поиска махането на военната колегия, а МС предложи КС да разтълкува предвидена ли е структурата в основния закон. КС поиска становища от страните, като от ВСС само 6 съдии и окръжната прокурорка Росица Терзова подкрепиха Янков. Той отвори война на военната колегия поради лични отношения с шефа й ген. Николай Чирипов.
в-к "Сега", бр. 91/23.04.1998 г.                           рег. 23.04.1998 г.
 
 

Според решението на КС Военната прокуратура и колегия към Върховния касационен съд не са задължителни, не са предвидени в Конституцията и може да бъдат премахнати. Това поиска председателят на съда Румен Янков. Главната прокуратура и НСлС могат да бъдат ликвидирани със същите мотиви, твърдят магистрати.
в-к "Континент", бр. 97/30.04.1998 г.                  рег. 30.04.1998 г.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"