МВР и специални служби
 

До 10 април т.г. били подадени 18 078 молби за отваряне на досиетата на бившата ДС. Изцяло проверени били 2509, като в 724 от тях били открити данни за събиране на информация. Научни работници проявили интерес към 800 теми за периода 1923-1944 г.
в-к "Сега", бр. 86/16.04.1998 г.                          рег. 16.04.1998 г.
 
 

Комисия от МВР пристигнала в Петрич, за да разследва дейността на цялото РПУ по повод скандала с двама офицери, които пребиха свой колега в сградата на ведомството.
От години наред в Петрич се говори за полицейска мафия, многократно са наказвани и уволнявани служители на РПУ-то. Офицерите-побойници от последния случай са уволнени и предадени на Военна прокуратура. Комисията щяла да разследва още връзките на служители с подземния свят.
в-к "Труд", бр. 101/16.04.1998 г.                        рег. 16.04.1998 г.
 

Богомил Бонев се готвел да назначи за секретар на МВР съкурсанта си от Симеоново и настоящ директор на НСБОП Кирил Радев на мястото на полк. Георги Георгиев, който наблюдаваше работата на антимафиотските служби. За шеф на службата пък се готвел сегашния зам.-директор подп. Вячислав Георгиев. Досегашните секретари Георги Георгиев и ген. Люцкан Люцканов са в платен отпуск и до края на почивката си ще подадат оставка. С поста си се разделя и началникът на Гранични войски полк. Георги Тетереков.
в-к "Пари" бр.86/16.04.1998 г.                           рег. 16.04.1998 г.
 
 

Гостуващият у нас гръцки премиер Костас Симитис подкрепи България да стане регионален център за борба с трафика на наркотици на Балканите. Румъния и Гърция пък ще трябва да си поделят борбата с тероризма и оръжейния трафик.
МВР ще пише проекта за работата на центъра, обясни Иван Костов. Българите щели да влизат в Гърция с гръцки национални визи, а не с шенгенски, обеща пък Симитис.
в-к "24 часа" бр.102/16.04.1998 г.                    рег. 16.04.1998 г.
 
 

След срещата на вътрешния министър с г-жа Анита Градин бе решено да се разменят МВР-офицери с Европол, Интерпол и страните от ЕС. Еврокомисарката пристигна за среща с министър Гоцев, Бонев и шефа на НСБОП Кирил Радев, като темата за разговор били организираната престъпност.
в-к "Стандарт" бр.1997/17.04.1998 г.               рег. 17.04.1998 г.
 
 

Секретарите на МВР ген. Люцканов и полк. Георгиев и шефът на Гранична полиция полк. Тетереков почти сигурно ще бъдат уволнени, защото предложенията вече били внесени в администрацията на президента. Те са подали рапорти за освобождаване. Богомил Бонев отказа да коментира, докато няма решение на МС.
Говори се, че шефът на НСБОП Кирил Радев ще стане секретар на мястото на полк. Георгиев, като щял да бъде повишен в генерал. Неговата длъжност пък щяла да се заеме от заместника му и доскорошен шеф на РДВР - Плевен Вячеслав Димитров. Чакат се кадрови промени и в Националната служба за сигурност, според слуховете. И.д. началникът на НСС Атанас Атанасов щял да остане само секретар на МВР, а службата щяла да се поеме от заместника му Любомир Робев. Това нямало обаче да са всички промени, очаквали се нови уволнения в МВР.
Пресцентърът на МВР не знаел за подадените оставки на тримата МВР-шефове, но министър Бонев потвърди новината. След като получи молбите на тримата, той трябва да ги предложи на кабинета за гласуване. После те отиват при президента, който трябва да ги освободи с указ.
в-к "Стандарт" бр.1997/17.04.1998 г.              рег. 17.04.1998 г.
в-к "Сега" бр.87/17.04.1998 г.                         рег. 17.04.1998 г.
 
 

Не бих могъл да си представя по-арогантна демонстрация на най-лошите черти на съдебната система, заради която тя има толкова нисък обществен рейтинг, каза вчера министърът на вътрешните работи Богомил Бонев по повод освобождаването на Цар Киро. Бих предложил на г-н Татарчев да започне разследване как по времето на следствието бяха накарани задържаните да променят показанията си и къде се намират сега показанията, направени пред следствието в момента на задържането, защото те са доказателствата, допълни той. Според него именно благодарение на показанията пред следствието, а не пред НСБОП, съдът реши да задържи един от обвиняемите.
в-к "Пари", бр.87/17.04.1998 г.                       рег. 17.04.1998 г.
 
 

Всички програми за финансова помощ на ЕС се отварят и за България, е заявила по време на разговора си с министъра на вътрешните работи Богомил Бонев европейският комисар по правосъдие и вътрешни работи Анита Градин. Двамата са обсъдили възможностите МВР да получи финансова и техническа помощ по линия на програмата ФАР за проектите, с които кандидатства. Гостенката изразила желание за обмен на информация и размяна на офицери за свръзка между България и страните, членки на ЕС. На срещата са били обсъдени също сътрудничеството между нашата страна, Интерпол и Европол, както и мерките на българските власти за пресичане на незаконната миграция. Анита Градин отбелязала, че въпросите на провосъдието и вътрешните работи са с голямо значение и основен приоритет на Европейския съюз.
в-к "Пари", бр.87/17.04.1998 г.                       рег. 17.04.1998 г.
 
 

Упрекът на министър Бонев към съдебната власт заради случая цар Киро е абсурден, заявиха вчера от НСлС. Обвиненията срещу ромския бос били изградени изцяло върху показанията на Йончо Янков, един от задържаните, който в НСБОП твърдял, че цар Киро му е платил, за да избухне бомбата пред в-к "Труд". Пред следствието обаче той оттеглил първоначалните си показания. Ние поискахме от МВР всички данни, събрани чрез специални разузнавателни средства, съобщи Ангел Дончев от НСлС. На писмата обаче не получили отговор. До ден днешен не сме получили никакво доказателство, събрано чрез тези средства, категоричен е Ангел Дончев. Според следователите друга възможност да се разбере дали Йончо Янков е получил парите от Цар Киро, просто няма.
в-к "Пари", бр.87/17.04.1998 г.                        рег. 17.04.1998 г.
 
 

Вестник "168 часа" помества голяма статия на Милко Арнаудов под заглавие "Уволняват шефа на контраразузнаването?", в която се твърди, че ударите в МВР са насочени към лобито на вътрешния министър, който може да се окаже изолиран в скоро време. Според вестника, който се позовава на два независими един от друг, неназовани източника, Атанас Атанасов щял да бъде уволнен през лятото. Възможно било да остане до 16 септември, когато изтича едногодишното му назначение като врид. След това щял да бъде само секретар на МВР. Натискът срещу него бил породен от някои разработки на НСС. Синята върхушка не била доволна от системното събиране на информация за бизнесинтереси на нейни лидери. Твърди се, че сега контраразузнавачът събира компрометиращо досие за престижна личност от редиците на СДС. Атаката срещу него била подета и от шефа на комисията за национална сигурност Христо Бисеров.
В тази връзка вестникът изтъква, че Атанасов е третият от близките на Бонев хора в ръководството, който щял да бъде ударен. Много било вероятно да го последва и шефът на НСБОП полк. Кирил Радев, който щял да бъде сменен заради някои не съвсем перфектни акции на службата.
В анализа си вестникът се опитва да търси кой стои зад тези удари. Според него уволнението на Георги Георгиев е под личния натиск на Иван Костов, който бил повлиян за решението си от САЩ. За него обаче не било изгодно това, което става в министерството. Явно то се дължи на вътрешнопартийните боричкания в СДС. Едва ли обаче, заключава "168 часа", кризата в МВР ще разклати позициите на Богомил Бонев.
в-к "168 часа", бр.16/17-23.04.1998 г.               рег. 17.04.1998 г.
 
 

Нелегална печатница на ОМО "Илинден" била открита и унищожена при спецакция на полицията в гр. Сандански. Тя се намирала в мазето на блок в центъра на града. Активистите размножавали на ксерокс плакати за митинг-събор по случай годишнината на Яне Сандански, която ще се състои за пореден път на неговия гроб край Роженския манастир. Кметството в Сандански е забранило митинга.
От ВМРО съобщиха, че младежките им структури ще бъдат на поляните край Рожен от 17 до 21 април и щели да се справят с ОМО, както заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.
в-к "Стандарт", бр. 1998/18.04.1998 г.               рег. 18.04.1998 г.
 
 

Правителството щяло да разглежда оставките на МВР-шефовете Люцканов, Георгиев и Тетереков на първото си заседание след празниците.
в-к "Сега" бр.88/18.04.1998 г.                             рег. 18.04.1998 г.
 
 

Случаят цар Киро е поредният, който се потулва, твърди вътрешният министър. "Затова ние просто не можем да се примирим с непрекъснатото забатачване на делата. Веднага след моето изявление в четвъртък следователите дадоха пресконференция за да се оправдаят. Първото е, че поръчката за атентата между цар Киро и единия от атентаторите е била на четири очи и имало само един свидетел, което едва ли не значи, че един свидетел не е свидетел. Второто е, че НСБОП имала запис от разговора. Ако имаше запис, нямаше да допуснем атентата. Записът само документира познанството между цар Киро и атентатора. Имаме също косвени свидетели. Но просто ние повече няма да им помогнем по изясняване на поръчителя, заканва се министър Бонев.
в-к "Пари" бр.88/18.04.1998 г.                            рег. 18.04.1998 г.
 
 

"Вероятно министър Бонев си е изпуснал нервите", каза главният прокурор в отговор на горното изказване на вътрешния министър по програма "Хоризонт" на БНР. - "Според закона МВР е длъжно да изпълнява нарежданията на прокуратурата, обратното е неправомерно", заяви г-н Татарчев.
в-к "Труд" бр.104/18.04.1998 г.                          рег. 18.04.1998 г.
 
 

Добре информирани източници съобщиха, че депутатът от Евролевицата Цветелин Кънчев бил посетил цар Киро в ареста на НСлС с прокурорско разрешение. Магистратите не са независими, след като депутат с разрешение на прокурор е посетил Кирил Рашков, което е абсолютно забранено, заяви по БНР Богомил Бонев.
в-к "Пари" бр.88/18.04.1998 г.                           рег. 18.04.1998 г.
 
 

17 журналисти от Смолян и региона твърдят в открито писмо до министър Бонев, че обществеността губи доверие във възможността на РДВР-Смолян да се справи с престъпността в района, тъй като за 10 месеца от ръководството са отстранени 17 офицери, а над 90 служители са напуснали.
в-к "Континент" бр.88/18.04.1998 г.                   рег. 18.04.1998 г.
 
 

Уволненията на секретарите може да се разглеждат като санкция за недобро справяне с реформите в министерството.
Ген. Люцкан Люцканов например бе многократно обвиняван от пресата, че е замесен и прикрива нелегалното производство на компактдискове в ДЗУ-Стара Загора, където 6 месеца той участва в борда на директорите. Смята се, че е бил поставен нарочно, за да контролира дейността на ДЗУ. Той пръв откри доказателства, че фирма Интерком, за която се твърди, че е собственост на Овергаз и Илия Павлов, произвежда пиратски CD. Мултигруп го атакуваха на своя пресконференция, че участва незаконно в борда на директорите и че е работил всъщност само за конкуренти на групировката. Синият генерал, както го наричат, потърси изчезналите $60 млн. по проекта "Нева" и "Монблан", но не особено усърдно, защото и досега няма резултати. Люцканов бе назначен от служебния кабинет, а Бонев го защити, когато "Дума" го обвини като организатор на държавен преврат през 1996 г. по разработка на НСС. Генералът не се справи и с реформата в Гранични войски, където с Тетереков са назначавали роднини и верни офицери, вместо професионалисти, нужни на това място повече от всяко друго. Чрез свои хора той бил замесен в трафик на стоки от Турция, твърдят слуховете, специално през ГКПП-Свиленград.
Полк. Георги Георгиев-Доктора стана популярен като автор на разследването на "Орион" и Земеделската банка, като шеф на икономически отдел в ЦСБОП. Въпреки, че е човек от Лукановата сфера и известен с контактите си с Костадин Чакъров, помощник на Тодор Живков, назначаването му е благодарност за свалянето на кабинета Виденов. Сега е обвинен в лобизъм на захарната фирма "Дискавъри 93", чиито шефове бяха арестувани заради невърнат кредит към ТСБанк. Той не успя да пречупи икономическите източници на силовите групировки, за което Костов лично е недоволен, тъй като го обеща на хората.
При всички случаи това е първият опит за прочистване на МВР за корупция и забавяне на реформите за 1 г. управление на СДС.
в-к "Капитал" бр.15/20-26.04.1998 г.                  рег. 18.04.1998 г.
 
 

Общо 41 тайни бази и гаражи за съхраняване на крадени коли са разбили полицейските служби при мащабна операция в цялата страна, проведена на 16 април, съобщиха от МВР вчера. Тя е разпоредена от главния секретар Божидар Попов. Около 20 бази на автомафиоти са разкрити на територията на РДВР-Варна, сериозно са ударени каналите за крадени автомобили в Пазарджик и Перник, където били намерени 13 тайници за коли. Открити са 29 коли, обявени за общодържавно издирване. При спецоперацията в Кърджали бяха хванати краден "Мерцедес", издирван от Интерпол, в който се возил синът на цар Киро Иван Рашков и БМВ на Махмуд Рашид, брат на Роко, също обявено за издирване. При операцията са проверени 219 автокъщи, 1543 сервиза, заловени са 25 автоджамбази.
в-к "Демокрация", бр. 104/22.04.1998 г.             рег. 22.04.1998 г.
 
 

Над 800 жалби на месец получавала служба "Информация и архив" на МВР, оплакаха се оттам. Така 14-те служители не се занимавали с отваряне на досиета, а губели време в отговаряне на жалби до хора, които не вярвали, че нямат досие в бившата ДС. От 1 септември 1997 г. до 10 април т.г. над 18 000 души били подали молби за проверка на техните досиета, но проверката на една молба отнемала от 7 до 8 месеца, съобщи полк. Стойков, началник на службата. Проверките помагали на много хора да открият сведения за свои близки, както и документи.
в-к "Демокрация" бр 105/23.04.1998 г.                рег 23.04.1998 г.
 
 

В морския град също щяло да бъде създадено полицейско поделение "Сигма", по примера на София, съобщи директорът на РДВР полк. Наско Рафайлов. Моторизираното звено ще включва 6 БМВ, 6 мотора "Сузуки", 3 автомобила "ДЕУ" и един-два спортни автомобила. Създаването му щяло да струва 70 млн.лв.
в-к "Демокрация" бр 105/23.04.1998 г.                рег 23.04.1998 г.
 
 

Рокадите в горните етажи на вътрешното ведомство в. "Сега" определя като възможно интерпертиране на третата основна цел на програмата на МВР за евроинтеграция "Разширяване и укрепване на административния капацитет на МВР".
От друга страна, коментира вестникът, това може да е намек към президента Стоянов, в чиито правомощия влиза утвърждаването на секретарите на МВР с президентски укази, да не се бърка в работата на ведомството, като може да бъде обвинен, че преди време е назначил некадърни секретари. Специално назначението на ген. Люцканов преди година изненада всички, защото се говори, че той стои в основата на повдигнатите тогава обвинения на вечния дисидент Сугарев, с когото лесно се справиха. След като Петър Стоянов бе принуден да помоли да бъде включен в бъдещите заседания на Съвета по сигурност към МС, това може да се тълкува като ново предупреждение от страна на Костов към него.
Що се отнася до отстраняването на шефа на Гранична полиция Георги Тетереков, то е част от новите виждания на МВР за функциите на граничните войски, където контраразузнаването бе принудено да отстъпи своя преден пост и загуби от това, че вече не получава информация за потока на пътниците вътре и вън от страната.
Предупреден е и бившият служебен премиер Софиянски с уволнението на неговия човек в МВР секретаря Георги Георгиев, счита в. "Сега". Това може би е напомняне, че алтернатива на сегашния премиер не може да има.
Разочароващо ще бъде, ако рокадите в МВР се окажат действително породени от партийни, а не от национални интереси, коментира вестникът.
в-к "Сега", бр. 91/23.04.1998 г.                           рег. 23.04.1998 г.
 
 

Вероятно до края на седмицата полк. Боян Николов ще бъде освободен и ще поеме ръководството на охраната на "Антибиотик" АД. Той напускал работа по свое желание.
в-к "Стандарт", бр. 2001/23.04.1998 г.                 рег. 23.04.1998 г.
 
 

"Това, което мутрите бяха, е вече минало. Част от тях продължават да съществуват, но всички виждат, че те се опитват да легализират бизнеса си, да излязат от сенчестата икономика, да се разделят с извършителите на криминални деяния. Налице е при тях процес на осъзнаване на реалните съотношения на силите. Те вече разбират, че не могат да се борят срещу държавата, колкото и слаба да е тя. Те можеха да стигнат до този извод и по-рано, преди години, но тогава се бяха самозабравили благодарение на съмнителните връзки с политиците... Много тревожна е ситуацията, при която може да се оневини и най-големия престъпник, само за да се натрие носа на МВР. В цял свят прокурорите се преценяват по това колко престъпници са успели да осъдят. Един прокурор там не може да се издигне в кариерата, ако има изгубени дела в съзтезателния процес със защитника в съдебната зала. България е единствената страна, в която се хвалят прокурорите с оправданите бандити."
в-к "Сега", бр. 92/24.04.1998 г.                             рег. 24.04.1998 г.
 
 

Шефът на военното разузнаване ген. Ангел Кацаров щял да бъде заменен от началника на управление "Контрол на въоръженията" в ГЩ полк. Родион Попов, твърдят източници от МО. Попов бил сред предложените за генералски чин на Гергьовден.
Началникът на ГЩ в Стара Загора ген. Михо Михов опроверга появилите се в пресата съобщения за уволнението на ген.-лейтенант Ангел Кацаров. До 4 май щели да станат ясни кадровите промени в армията, допълни Михов.
в-к "Стандарт", бр. 2002/24.04.1998 г.                   рег. 24.04.1998 г.
в-к "Труд", бр. 108/24.04.1998 г.                            рег. 24.04.1998 г.
 
 

Мафиоти подслушват полицейските честоти в Благоевград, съобщиха от РДВР. Мафиотите разполагат и с устройства, които позволяват да се подслушват и мобифони, съобщи шефът на РДВР-Благоевград Красимир Младенов. Апаратите се доставят от Австрия и струват около 600 DEM.
Нелегална радиостанция, включена на полицейски честоти, била иззета неотдавна от частната бензиностанция "Карелиа" край ГКПП-Кулата. Тези дни е установено, че на полицейска честота работи и радиостанция на частната кабелна телевизия "Пирин СОТ" в Благоевград. Заради смесване на честотите по един от каналите на телевизията зрителите слушали какво си говорят полицаите.
в-к "Сега", бр.93/25.04.1998 г.                               рег. 25.04.1998 г.
 
 

Полицейската акция продължила цялата нощ. В ареста са 24 проститутки и сводници, съобщиха от МВР. Полицаите тарашили бул. "Христо Ботев", "Сливница", пл. "Лъвов мост" и клубовете за компаньонки "Венера лукс" и "Емануела".
в-к "Стандарт", бр.2003/25.04.1998 г.                    рег. 25.04.1998 г.
 
 

За несправяне с работата в Благоевград със заповед на министър Бонев бяха понижени полицейски шефове. Преназначени са началниците на сектор "Криминален" и "Охранителен". Техните места ще заемат майор Благой Георгиев и подп. Страхил Иванов.
в-к "Стандарт", бр.2003/25.04.1998 г.                    рег.25.04.1998 г.
 
 

Двамата тийнейджъри, обрали синята централа във Враца през януари, били заловени вчера от полицаи от РПУ-Враца. Те били на 16 г.
в-к "Стандарт", бр. 2004/26.04.1998 г.                   рег. 26.04.1998 г.
 
 

Министерски съвет ще разглежда този понеделник предложението на Богомил Бонев за отстраняване на двамата му заместници Люцканов и Георгиев, но точката за оставките не присъства в официалния дневен ред на МС. Новите кандидатури щели да станат ясни след "съответните консултации", каза Бонев.
в-к "Капитал", бр.16/27.04-03.05.1998 г.                рег. 26.04.1998 г.
 
 

Днес МВР внася в МС нов проектозакон за пребиваването на чужденци и нас. Писането на нов закон е залегнало в програмата на МВР за евроинтеграция, приета през март 1998 г. Кандидатурата изисквала преразглеждането на визовия режим за чужденци у нас. Новият закон изравнява правата и отговорностите на постоянно пребиваващите чужденци с тези на българските граждани. Чужденците ще носят равна с българите гражданска, административна и наказателна отговорност. За влизане в България ще се въведат 4 вида визи - за летищен трансфер, за транзитно преминаване, за краткосрочно и дългосрочно пребиваване. Новият закон не засяга бежанците.
в-к "Сега" бр.94 /27.04.1998 г.                             рег. 27.04.1998 г.
 
 

До седмица ще са ясни имената на новите секретари на МВР на мястото на освободените от кабинета ген. Люцканов и полк. Георги Георгиев. Освен тях вчера подаде оставка и началникът на Националната служба "Гранична полиция" Георги Тетереков. Според секретаря на МВР Божидар Попов, липсата на координация между отделните звена за борба с икономическата престъпност е една от причините за освобождаването на ген. Люцканов. За шеф на граничната полиция, според Попов, ще бъде предложен човек с оперативен опит. Мястото на Тетереков ще заеме вероятно полк. Янко Янков. Ген. Попов отказва да коментира слуховете, че тримата уволнени са заподозрени в участие в цигарени афери.
в-к "Демокрация" бр 110/28.04.1998 г.                 рег 28.04.1998 г.
в-к ""Стандарт" бр 2006/28.04.1998 г.                  рег 28.04.1998 г.
 
 

Законопроектът за чужденците, одобрен от МС, предвижда всеки чужденец да обяви на границата адрес, където ще пребивава. В България няма да се пускат чужденци, за които има данни, че се готвят да нарушават обществения ред или вече са го правили, че са терористи, използват страната като пункт за емиграция, занимават се страфик на наркотици, хора и оръжие. Чужденците ще влизат с 4 вида визи у нас - за летищен трансфер, за транзитно преминаване, за краткосрочно пребиваване - 90 дни и за дългосрочно пребиваване. Визитe съответстват на Шенгенското споразумение.
в-к "Сега", бр.95/28.04.1998 г.                            рег. 28.04.1998 г.
 
 

Проверката по заплахата срещу представителя на "Хардланд" Васил Александров, образувана по разпореждане на градския прокурор Несторов във връзка с разработка на НСБОП, още не е приключила. Щели да бъдат разпитвани още свидетели, съобщиха от НСБОП.
в-к "Демокрация", бр.111/29.04.1998 г.              рег. 29.04.1998 г.
 
 

Пред "Стандарт" офицерите определиха изказването на Татарчев, че служители от НСБОП са оказали натиск върху производителите на амфетамин в Опицвет, като несериозно. Те намерили там 100 кг амфетамин-база, която представлява 75% от състава на забранените таблетки. До края на технологичния процес фабриката изкарала още 200 кг.
в-к "Стандарт", бр.2007/29.04.1998 г.                 рег. 29.04.1998 г.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"