Публикации от чуждия печат
   
В статия посветена на нашата страна, германския вестник "Ханделсблат" пише, че посягането на полицейския апарат крие опасност за демокрацията. Критикува се обстоятелството, че всички телевизионни програми, както и вестниците се контролират от властите. Мнозина смятат, че кампанията срещу корупцията в министерствата засяга преди всичко онези, които не са членове на СДС, пише вестникът. България е смятана за един от основните канали за проникване на дрогата в ЕС, но успехите на правителството в тази област са много скромни, е друга негова констатация.
в-к "Дума" бр. 90/22.04.1998 г.                              рег. 22.04.1998 г.
 
   
Вчера радио "Свободна Европа", цитирайки тиражния всекидневник "Дневен телеграф" съобщи, че България е сред страните, които могат да станат евентуален посредник при уреждането на кризата в Косово.
САЩ смятат, че в най-скоро време сръбският президент Милошевич ще се съгласи в преговорите за уреждане на кризата да участват и чуждестранни посредници. Те имали предвид "удобни" посредници, с които да се съгласят и албанците в Косово и югопрезидентът. Сред евентуалните избраници са България, Гърция и Албания. Въпрос на дни е налагането на ново ембарго на СРЮ от САЩ, но санкциите нямало да включват забрана на внос на гориво, за да "не страда сръбския народ", съобщи "Свободна Европа".
в-к "24 часа" бр 112/28,.4.1998 г.                          рег 28.04.1998 г.
 
   
Така "Интернешънъл хералд трибюн" коментира състоянието и перспективите на нашата икономика. До миналата година фиаското на фондовата борса в България можеше да се сравнява само с фиаското на икономическата й политика, чийто връхна точка бе отбелязаното през 1996 г. намаляване на брутния вътрешен продукт с 10.9 % и инфлацията от 579 на сто. През 1993 в страната имаше една борса, после станаха 20, а по-късно престанаха да съществуват, твърди вестникът. Днес, след една година в София отново беше създадена фондова борса. В края на 1998 г. в нея ще бъдат регистрирани 15 фирми, до края на следващата, броят им трябва да стане 40. Сега там е регистрирана само една фирма - "Елкабел" с годишна стойност на продажбите 10 млн. долара. Мнението на компанията "Мерил Линч" е, че постсоциалистическите страни преминават през три фази в своето развитие. Първата фаза е, когато инвеститорите за пръв път откриват една икономика, ресурсите може да са евтини, но съществува политически риск, че реформите няма да бъдат завършени в близко бъдеще и има опасност от макроикономически шокове, инфлация и търговски дефицити. Страните, които още не са навлезли в първата фаза са Румъния, България и Словакия, твърди "Интернешънъл хералд трибюн".
Втората фаза, според изданието,настъпва с отпадането на рисковите фактори, когато, ако реформаторите останат на власт, държавните ценни книжа започват да придобиват привлекателна сила и към страната се устремяват чуждестранни капитали. Веднага след приключване на процеса на преструктуриране, икономиката навлиза в третата фаза - фазата на нарастващите инвестиции, когато компаниите увеличават доходите си и стойността на акциите си. Унгария е в третата фаза, Полша в края на втората, а Чехия -все още в средата й, заключава "Интернешънъл хералд трибюн".
в-к "Сега", бр.95/28.04.1998 г.                               рег. 28.04.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"