Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 
Военно-промишлен комплекс
 

Чистка в държавните фирми

От 1 юли Антон Салджийски и Младен Мутафчийски вече не са шефове на "Кинтекс" и "Тератон", съобщиха източници от правителството. Заедно с тях си отиват и всички членове на бордовете на двете фирми. Известните спецове от оръжейния бизнес получиха заповеди за уволнение от министър Валентин Василев, който не посочи мотивите за смянната им. Внезапно вчера бе уволнен и шефът на държавната фирма "Зърнени храни". Костадин Баджаков командва житния гигант само два месеца. Сменя го Асен Дянков, директор на клона в Разград. За 1 година това е четвърта смяна в "Зърнени храни". В борда на "Кинтекс" са изпратени чиновници от Министерския съвет, които ще управяват групово до избирането на нов ръководител. В "Тератон" пък бизнесът се поема от бившия шеф на оръжейната комисия в правителството на Филип Димитров-лекарят интернист, известен с прозвището Масажиста. Той ръководеше ведомството през 1992 г., когато гръмна аферата "Македонска оръжейна сделка".
Шефът на парламентарната комисия по национална сигурност стои зад обезглавяването на най-големите държавни фирми за търговия с оръжие, твърдят запознати. Задачата му била да се овакантят местата и да се поставят верни хора на СДС. Никой не е разговарял с мен, нито е обсъждал промени в "Тератон", заяви шефът на фирмата Младен Мутафчийски. 30 млн. долара оборот е завъртяла миналата година "Тератон", а до края на май т.г. -18 млн. Задачата на новите шефове е до 3-4 месеца оръжейните фирми да ги няма, Цените на военните заводи ще паднат и ще се приватизират за жълти стотинки, смятат оръжейниците. Преди месец "Тератон" бе замесена в скандал за невърнат дълг на заводите "Арсенал" в Казанлък, но се оказа, че такъв борч няма, черната точка за Мутафчийски обаче остана. Упреци били отправени и към "Кинтекс", че прави малко продажби на родната спецпродукция по света. Правим невъзможното, но кризата идва от управленски и политически решения на най-високо ниво, заявяват от най-голямата ни фирма.
в-к "24 часа" бр.176/03.07.1998г.                                   рег 03.07.1998г
 Още по темата

Търговското министерство обяви официално смяната на шефовете на двете най-големи оръжейни фирми - Кинтекс и Тератон, с мотиви лоши резултати на ръководените от тях предприятия. Рентабилността от приходите на Кинтекс към края на март т.г. била спаднала 10 пъти. На мястото на Антон Салджийски е назначен досегашния зам.-директор Петър Караангелов, бордът на директорите е намален на 5 души. В него влизат двама нови членове - зам.-търговският министър Христо Михайловски и Спас Сарачинов, бивш директор на Арсенал, сега член на междуведомствения съвет по ВПК. На мястото пък на уволнения шеф на Тератон Младен Мутафчийски е назначен Илия Чалев, началник управление в МТТ.
Димитър Луджев, бивш министър на отбраната, твърди, че още през 1992 г. документацията на Кинтекс е била предадена от Филип Димитров на заинтересувани външни сили и са били развалени договори, които са давали възможност на българското ВПК да излиза на натовските пазари. Георги Боздуганов е бил назначен за шеф на оръжейната комисия, без никакви познания по въпросите й. Извършени са били куп незаконни сделки, твърди г-н Луджев. Сега, казва той, Александър Божков настоявал за бързата приватизация на ВПК и за подменянето на шефовете на Тератон и Кинтекс. Вицепремиерът не се интересувал, че военните ни заводи ще бъдат изкупени на безценица от заинтересувани западни производители на оръжие и практически ще бъдат унищожени. България щяла да бъде изтласкана окончателно от пазарите си. Сета някои западни конкуренти се дразнели от факта, че Кинтекс е успял да възвърне донякъде позициите си и да открие нови пазари в Нигерия и Индия, счита Луджев. Според него надделявала линията на Божков - експлоатация на двете печеливши предприятия, използване на техните канали и връзки, интерес към носителите на лицензи за износ на специализирана продукция, към които Божков проявявал специфичен интерес.
в-к "Пари", бр. 151/04.07.1998 г.                     рег. 04.07.1998 г.
в-к "Труд", бр. 177/04.07.1998 г.                     рег. 04.07.1998 г.
 $13 млн. влагала държавата вв ВМЗ-Сопот

Това съобщи вчера вицепремиерът Божков в НС.
450 млн. долара постъпили от приватизацията през първата половина на годината, 60% от БВП се падали на частния сектор, 52% от всички работещи били заети в частния сектор, каза той.
в-к "Новинар", бр. 181/11.07.1998 г.                   рег. 11.07.1998 г.
 Военноремонтните заводи свалят пагона

Половината офицери и сержанти от военноремонтните заводи (ВРЗ) свалят пагоните, съобщи полк. Христо Станимиров, началник-щаб на военноикономическия блок на МО. Това се налагало, поради преобразуването на МО управлението "Военноремонтни заводи" в търговско дружество. Собственик на 12-те завода на "ВРЗ-Телем" остава министерството на отбраната. На офицерите с над 20 г. трудов стаж е предложено да се уволнят от военна служба, но да останат на длъжностите си като цивилни. При напускането на армията те получават по 20 заплати обещетение, без данъци. Новите заплати били малко по-ниски, но като цивилни имат възможност да работят до 60 години. Болшинството преминали в разпореждане за уволнение, като МО ще им предложи друга работа в армията. Повечето млади офицери, които нямат 20 г. служба, запазват униформите си, назначени са на длъжности, свързани с отбранително-мобилизационната подготовка.
в-к "24 часа" бр.186/13.07.1998 г.                        рег. 13.07.1998г.
 
 


Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"