Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 
Машиностроене
 

Фирма "Тежко машиностроене"-Русе

От фирмата съобщават, че през изминалата седмица над 200 души са били съкратени от Стоманолеярния завод - от чистачката до директора. Причината била в прекратяването на досегашния договор с наемателя на завода "Фондацион Джор"-испано-кубинска фирма. Възможно било голяма част от съкратените да бъдат наети от новия наемател - българо-испано-кубинската фирма "Фескубул". Българският участник в тази фирма е Радосвета Попова, а чуждестранното участие се представя от Марияно Джор. Досега стоманолеярният завод изпълнявал поръчки на испанската фирма "Коиба", най-сериозният кандидат-купувач на завода. Фирма "Тежко машиностроене" продължава да е един от най-големите длъжници в региона към бюджета и към НЕК и вероятно в края на годината ще бъде обявена в ликвидация.
в-к "Пари", бр. 152/06.07.1998 г.                     рег. 06.07.1998 г.
 Масови съкращения в Шумен

Дружество "Мадара" е обявило в шуменското бюро по труда съкращението на 600 души от предприятието. 100 души вече са освободени миналата седмица, 68 са регистрирани на борсата като безработни. Съкращенията били предизвикани от тежкото финансово състояние на фирмата и от предприетите структурни промени. Това е най-голямото съкращение на работници в Шумен през последните години. Още три фирми в града били предвидени за пълна или частична ликвидация - 150 души ще съкрати ТПК "Иглика", "Топлофикация" и "Жп секция-Шумен" още не са обявили точния брой на съкратените. Те ще могат да избират между 1 млн. лв. обезщетение накуп или по-малко пари месечно плюс трудов стаж в бюрото по труда.
в-к "Континент", бр. 154/07.07.1998 г.                    рег. 07.07.1998 г.
 Стратегията за машиностроенето - ясна до есента

Заместник-министърът на промишлеността Стефан Ставрев каза, че до 1 септември ще бъде ясна програмата за преструктурирането на машиностроенето, а средносрочната програма - до края на същия месец. Консултативният съвет по машиностроителна и металообработваща промишленост реши заданията да бъдат разделени в 4 бранша - общо, транспортно, селскостопанско и машиностроене за хранително-вкусовата промишленост, и машиностроително и металообработващо машиностроене. Вчера бе първото заседание на съвета, създаден със заповед на промишления министър Божков от 30 юни т.г.
в-к "Континент", бр. 161/15.07.1998 г.                       рег 15.07.1998 г
 
 


Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"