Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 
 
Лека промишленост

Закриват цехове в "Кристал"-Перник

Със заповед на промишления министър Божков се закриват два цеха на завода в Перник - "Плоско стъкло" и "Материален". Съкращенията на работници са започнали вчера, заводът е обявен в несъстоятелност. От общо 480 работници 335 ще отидат на борсата. Ако предприятието не бъде включено в списъка на дружествата за оздравяване, съкратените няма да имат право на еднократна помощ.
в-к "Пари", бр. 150/03.07.1998 г.                 рег. 03.07.1998 г.
 Иван Кочев-Чомбе се сдоби с 80% от обувен завод по скандален начин

Бившето поделение на обувния завод "9 септември" в София, намиращо се в петричкото село Коларово и регистрирано като "Подгорка" АД, стана собственост на Чомбе. Капиталът на дружеството се увеличи от 29.627 млн. лв. на 100 млн. лв. и всичките новоиздадени 70 373 акции с право на глас и номинал 1 000 лв. били закупени от "БДВ Груп" ООД. 90% от дяловете в него притежава Чомбе. Процедурата е извършена след решение на УС на "Подгорка", чийто председател е братът на Чомбе, няколко месеца преди общото събрание. Считаният за мажоритарен собственик с 34% от дяловете на обувното поделение след масовата приватизация ПФ Фармаинвест АД от гр. Дупница, по този начин стана миноритарен. За утеха представителят на дупнишкия фонд Давко Давков бил избран за председател на надзорния съвет на фабриката. От 6 г. Чомбе живее в Австрия /Виена/.
Печалбата на фабриката за м.г. е 170.739 млн. лв. Акционерите не получават дивидент, според решението на главния акционер и собственик. Иван Кочев се самоопределил за мениджър на предприятието и получил като заплата за изготвена от него мениджърска програма цялата валутна сметка на "Подгорка" АД, твърдят възмутените акционери.
в-к "Пари", бр. 159/14.07.1998 г.                    рег. 14.07.1998 г.
 
 


Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"