Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 
Енергетика и нефтопреработвателна промишленост
 

Уволняват шефове на НЕК

Съветът на директорите на Националната електрическа компания реши да освободи от длъжност главния изпълнителен директор Кирил Караангов и шефа на ядрената енергетика Иван Хиновски. Върху двамата ще бъде хвърлено обвинението за забавяне на структурната реформа в отрасъла. Това бе основният мотив на МВФ да отложи сключването на 3-годишното споразумение. Караангов открито протестира срещу готвения от кабинета бартер за износ на ток за Турция. Хиновски вероятно ще бъде изкаран виновен за писмото на Ханс ван дер Брук до Костов, пратено миналата седмица и държано в тайна от медиите. В него еврокомисарят настоява България да изпълни във възможно най-кратък срок ангажиментите си по закриване на 4-те реактора на АЕЦ "Козлодуй.
в-к. "Сега" бр. 149/01.07.1998 г                              рег 01.07.1998 г.
 Методи Константинов - новият шеф на НЕК

Досега Константинов е бил изпълнителен директор на Българската асоциация за енергийна политика. Неговата кандидатура бе одобрена вчера от ръководството на КЕ и съвета на директорите. Инж. Пламен Стоименов бил избран за директор на НЕК по финансово икономическите въпроси. Изборът му бил обяснен с предстоящите важни преговори с международните финансови институции. Ядрената енергетика ще продължи да се управлява от НЕК. Мотивите за уволнението на старите шефове Караангов и Хиновски са несправяне с работата и неразбирателство с ръководството.
в-к "Континент", бр. 150/02.07.1998 г.                     рег. 02.07.1998 г.
 Нова АЕЦ през 2000г.?

Шефът на Комитета по енергетика Иван Шиляшки съобщи факта, като каза, че допълнително щяло да се уточнява мястото на новата АЕЦ. По всяка вероятност то щяло да е в Белене. КЕ бил готов със стратегията по развитието на енергетиката, но новите цени на парното не бяха съобщени. След 2000 г. субсидиите за топлофикациите щели да отпаднат.
в-к "Стандарт", бр. 2072/05.07.1998 г.                   рег. 05.07.1998 г.
 Месечните заплати в "Нефтохим" намалявали

Според слухове в най-голямата рафинерия, от седмица вече в електронно-изчислителния й център се начислявали новите заплати, които щели да паднат с 80-100 000 лв. Средната заплата там сега е 350 000 лв.
в-к "Труд", бр. 180/07.07.1998 г.                        рег. 07.07.1998 г.Наистина намаляват заплатите на нефтохимиците

Административното ръководство на рафинерията взело решение да намали класовете на работещите там със задна дата от 1 юни с 55%, без да се съветва сс синдикатите. Нефтохимиците заплашват да окупират административната сграда на комбината.
в-к "Континент", бр. 155/08.07.1998 г.                   рег. 08.07.1998 г.
 Нов търг за находища на нефт и газ у нас

От Комитета по енергетика съобщават, че предстои нов търг за чужди компании, които искат да проучат находища от нефт и газ в България, в районите на Плевен, Кнежа, Бяла Слатина, Видин и Лом.
в-к "Стандарт", бр. 2075/08.07.1998 г.                 рег. 08.07.1998 г.
 Нови кадрови рокади в енергетиката

Вчер станаха известни две нови кадрови промени в енергетиката. Председателят на Комитета по енергетика Иван Шиляшки предупреди, че ще има още уволнения след тези на изпълнителните директори на НЕК. Напуснал е началникът на международния отдел на КЕ Илко Широв. Уволнен е началника на врачанската топлофикация инж. Цветан Димитров. Причините за рокадата били политически. От доста време за това натискали местните сини депутати Илия Петров и Красимир Каменов. Според уволнения Димитров освобождаването му е свързано с предстоящото от началото на идната година закриване на фонд "Енергийни ресурси" и разпределението на средствата от него.
в-к "Сега" бр. 155/08.07.1998 г.                                  рег 08.07.1998 г.
 Енергийните цени пратени първо в САЩ

Комитетът по енергетика е изпратил на МВФ несъгласуван проект за поскъпване на тока, парното и въглищата през следващите 3 години, стана ясно вчера. В старанието си да изпрати навреме във Вашингтон разчетите, енергийното ведомство не ги съгласувало с Държавно-обществената комисия за определяне на енергийните цени. "Това е правене на сметка без кръчмар", коментира вчера премиерът Костов пред журналисти.
в-к "Труд бр .181/8.07.1998 г.                                    рег 8.07.1998 г.
 Сменени шефовете на мини "Марица-изток"

Досегашният шеф на борда на директорите Димитър Николов, изпълнителният директор Живко Гърдев и неговият заместник Паско Милчев били освободени със заповед на шефа на Комитета по енергетика Иван Шиляшки. За нов шеф на борда е избран Цветан Ризов, началник на управление "Въгледобив" в комитета. Изп. директор става Нецо Дженев, досегашен шеф на "Автобусни превози" в Раднево, нов член на борда - Георги Георгиев, началник на производствения отдел в рудник "Трояново-север". Трите рудника на мините приключиха полугодието с 4,7 млрд. лв. загуби. Според досегашните шефове основната причина била ниската цена на въглищата.
в-к "Стандарт", бр. 2082/15.07.1998 г.                       рег 15.07.1998 г
 
 


Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"