Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 
Търговия, туризъм, услуги
 

Таксата при внос падна 2 на сто

Таксата на вноса от падна вчера от 4 на 2%. Налогът бе въведен в подкрепа на платежния баланс на 6 юли 1996 г със съгласието на Международния валутен фонд, Световната банка и Европейския съюз.
Според плана на МВФ налогът ще се премахне изцяло догодина.
в-к. "Труд" бр. 175/02.07.1998 г                              рег 02.07.1998 г.
 Хотел погасява дългове

ЧАД "Зографски" преведе миналата седмица още 10 % от сумата, която дължи на БУЛБАНК. Както е известно, в началото на годината дружеството на Иван Зографски плати 20% от дълга си към държавната банка, за да се прекрати процедурата за публична разпродажба на хотел "Зографски-Кемпински". Според договореностите останалата част от дълга Зографски трябва да погаси в продължение на две години на осем вноски по 10% всяка.
в-к "Банкер" бр. 26/29.06.1998г.                                      рег 3.07.1998г
 Търгуваме свободно с Турция от догодина

Споразумението за свободна търговия с Турция бе одобрено вчера от правителството. То влиза в сила от 1 януари догодина. Това е най-изгодното споразумение, подписвано досега, коментира търговският министър Валентин Василев. За селскостопанските стоки ще бъдат определени квоти с намалени мита. България ще получава поетапно увеличение на износа на живи животни, рози, семена, фасул, царевица и други земеделски стоки. Страната ни защитава 3500 стоки с бавна либерализация, това е 35% от българския износ-нефтопродукти, торове, гуми, хартия, текстил, готови облекла, хладилници. Турция защитава само 350 стоки или 10% от своя износ за България. За нечувствителните стоки, които ще представляват 60% от листата, ще се въведат нулеви мита.
Салдото на търговията ни с Турция е било положително и затова сме имали интерес от понижаване на митата, допълни министър Василев. Сред най-често изнасяните български стоки са нерафинираната мед, азотните торове, захар, необработено олово и цинк, цимент. От 1 януари 1999 г. Турция ще премахне и антидъмпинговите мита, които сега налага за вноса на български стругове, полиетилен и плоско стъкло.
в-к "Земя" бр. 130/07.07.1998г.                                  рег 07.07.1998г.
в-к "Труд", бр. 180/07.07.1998 г.                                 рег. 07.07.1998 г.
 Валентин Василев за ползата от либерализираната търговия с Турция и ЦЕФТА

Според министъра България има голям интерес от отварянето на търговията, защото българската икономика била експортно ориентирана-външната търговия представлява 90% от БВП. Така ние ще получим достъп до нови пазари, за които ще изнасяме с намалени или изобщо без мита. Покачвал се интересът на чуждите инвеститори към България, защото и за тях ще има нови пазари. Но тъй като либерализацията е двустранен процес, тя ще създаде конкуренция в страната, стабилност и дори намаляване на някои цени. Българските монополисти ще трябва да се съобразяват с новите условия, счита министърът. Ще се премахне дефицита на пазара. Освен това либерализацията ще премахне корупцията и престъпността, защото няма да бъде нужно да се пълни джоба на чиновника. В Турция ще се внася по-леко вино, тютюн, месо, цигари и консерви. Южната ни съседка пък е получила концесии предимно за стоки, които не се произвеждат у нас - цитруси, маслини и др. От страните от ЦЕФТА е издействан по-облекчен режим за внос на българско вино, тютюн, месо, консерви, зеленчуци, плодове, захарни изделия.
в-к "Труд", бр. 180/07.07.1998 г.                        рег. 07.07.1998 г.
 
 


Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"