Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 
Селско стопанство
 

100 фирми ще изкупуват зърното на фонд "Земеделие"

Управителният съвет на фонд "Земеделие" е одобрил 100 фирми, които да изкупуват зърното по неговите кредитни линии. 230 000 лв. на тон с ДДС е цената, на която фондът ще изкупи 100 000 тона пшеница от новата реколта. До момента е проверено изпълнението на 30% от договорите на "Земеделие". Проверките показват, че най-добре лъжат производителите от Варна, Бургас, Ловеч, Русе и Монтана, заяви министър Върбанов. Всички стопани, които не са засели договорените с фонда декари, няма да получат останалите 30% от транша по изкупуването на зърното. Освен това ще бъдат лишени от правото да получат пари от фонда през следващата година. До края на юли ще бъдат приватизирани по-голямата част от държавните мелници и зърнобази. По този начин новите собственици ще могат активно да участват в изкупвателната кампания на зърното.
в-к. "Сега" бр. 149/01.07.1998 г                              рег 01.07.1998 г.
 Нов шеф на "Зърнени храни"

Асен Дянков е новият шеф на "Зърнени храни" ЕАД, досега е ръководил дружеството в Разград. Бившият шеф Костадин Баджаров се задържа на поста си само два месеца и е уволнен, понеже не представил ясна концепция за стратегията на дружеството по отношение на миналогодишните кредити към банките, невърнати досега в голямата си част. 65% от дълговете на държавните фирми били върнати, каза министър Върбанов.
в-к "Континент", бр. 151/03.07.1998 г.                 рег. 03.07.1998 г.
 Неизкупуването на зърното спря жътвата

Вчера във Великотърновско спря жътвата на пшеница, поради липса на складове, съобщиха производителите. По тази причина в трите най-големи кооперации в района са ожънати едва 40% от реколтата. Подобно е положението и в някои села в Свищовско. Управителят на клона на Зърнени храни във Велико Търново съобщи, че има свободна складова вместимост за 25 000 т, която държавната организация дава под наем срещу 2200 лв. за тон с ДДС. При този наем и при по-продължително съхранение, житото ще излезе безплатно на Зърнени храни, ако решат да го купят наесен. В същото време производителите, които трябва да продадат зърното на фонд Земеделие по фючърсните сделки от есента на 1997 г., са насочени към 5 зърнобази в Плевенския регион и единствената от Великотърновския регион мелница Дунав, от която Свищов отстои на 100 км.
Досега не е изкупен и ечемикът от новата реколта. От фуражния завод в Горна Оряховица твърдят, че имат наличен ечемик от 1997 г за още две години.
в-к "Пари" бр.155/09.07.1998 г.                                 рег 09.07.1998 г
 105 долара на тон искат зърнопроизводителите

105 долара на тон ще искат зърнопроизводителите на хлебна пшеница с добри хлебопекарни качества, съобщиха от Националната конфедерация на зърнопроизводителите. Средно по 140 000 лв. излиза на земеделеца да произведе пшеница и за да има печалба той трябва да я продаде над тази цена. Според д-р Стефан Стефанов, председател на Българската фермерска асоциация, ако търговците дадат по 155 000, то правителството трябва да отпусне по 25% премия, но откъде ще дойдат парите не е ясно, защото държавата се оттегли от пазара на зърното. Зърнобазите отказват да приемат жито от новата реколта, или искат непосилен наем. Аграрният министър Венцислав Върбанов заяви, че ще определи цени между 1200-1500 лв/т. на месец, които ще са задължителни за държавните зърнобази. Според него има свободна вместимост от 1 млн. тона и те могат да приберат житото до есента, когато ще се вдигне цената. Шефът на Зърнени храни Асен Дянков ще проведе среща следващата седмица с банки, за да уговаря заеми за изкупуване на тазгодишната зърнена реколта. Засега само Хебросбанк е готова да даде пари за зърното. Министър Върбанов ще се срещне с търговци на зърно следващата седмица. Цената на пшеницата франко склад в Чикаго е 106 долара.
в-к. "Пари", бр. 160/15.07.1998 г.                           рег.15.07.1998 г.
 


Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"