Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
Следствие
 

Новата НСлС с ранг на окръжна служба

Бюрото за стратегически разследвания да имат статут на окръжна следствена служба, предлагат депутатите от правната комисия на парламента. Неговият началник, както и шефовете на окръжните служби ще се предлагат от председателя на Върховния касационен съд и главния прокурор, а ще се избират от Висшия съдебен съвет. Правосъдният министър пък ще има правото да предлага кандидатури за всички постове в съдебната система, както и да иска отнемане на имунитета на провинили се магистрати. Главният прокурор ще има само административни сътрудници, но не и прокурори на свое подчинение. Депутатите от БСП и Евролевицата протестираха, че ги карат да гласуват текстове, които не били внесени писмено и променяли коренно гласувания на първо четене закон.
в-к. "Стандарт" бр. 2069/02.07.1998 г                          рег 02.07.1998 г.
 Становището на НСлС за единната стратегия срещу престъпността

В становището на НСлС, изпратено до премиера Иван Костов по негова молба, се казва, че следствието е за комплексни мерки за промяна на икономическата и социалната политика срещу корупцията и престъпността. НСлС е за превантивни мерки, които да ограничат престъпленията, вместо да ги наказват, тъй като обществото губи средства в откриването и санкционирането им.
Костов не бил доволен от становището на Гравна прокуратура, изпратено до него по същия повод, тъй като очаквал позиция по документа.
в-к "Континент", бр. 151/03.07.1998 г.                 рег. 03.07.1998 г.
 Втори заместник на Бойко Рашков е подал оставка

Павел Павлов от НСлС е подал молба за оставка и тя ще бъде гласувана днес от Висшия съдебен съвет. Той беше шеф на отделите "Тежки престъпления" и "Пожари и аварии". Преди него подаде оставка шефът на Столичното следствие Николай Петров. Павел Павлов щял да бъде назначен на поста зам.-директор на НСБОП в МВР, твърдят добре запознати.
в-к "Стандарт", бр. 2075/08.07.1998 г.                 рег. 08.07.1998 г.
 Следствието оневинява шуменски побойници

Следственото дело срещу седмината, пребили на 30 януари президента на шуменската ферма "Брадърс комерс" Петър Петров-Ретрото, е било прекратено, поради липса на доказателства, тъй като потърпевшият оттеглил предварителните си показания. Главните заподозрени били столичанинйт Георги Георгиев, президент на "Петролиум" и акционер в СИК, и варненският охранител Христо Ангелов-Ламята.
в-к "Дума" бр .155/09.07.1998 г.                        рег 09.07.1998 г.
 Преименуват следствието

Правната комисия в НС реши НСлС да носи името Специализирана следствена служба при Софийски градски съд. Службата няма да има власт над останалите сладствия в страната и нейният директор няма да е началник на шефовете на окръжните служби. Тя обаче ще има правото да разследва тежки престъпления във всяка точка на страната. Всички следователи от местните и досегашната НСлС ще запазят своя статут, ранг и привилегии. Падна исканият стаж за следователи от 5 на 2 г. за окръжните служби и от 10 на 8 г. за специализираната служба. Директорът й ще бъде равнопоставен на главния прокурор и шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.
в-к "Стандарт" бр .2076/09.07.1998 г.                        рег 09.07.1998 г.
 Рашков хареса новото следствие

Бойко Рашков обяви вчера, че новата Специализирана следствена служба, която трябва да замени НСлС, на практика щяла да има същите функции, прекъсвали се само връзките с окръжните следствени служби, както и контактите с тях, което щяло да има негативен резултат, който ще се усети по-късно. На път съм да поканя напусналите следователи да се върнат, за да може да продължи работата по банковите дела, каза той след съвещание при Татарчев, на което присъстваха и други следователи. Около 40 били делата, смятани за приоритетни в икономически отдел на НСлС, за които имало опасност да се забавят, заради липсата на следователи. Той категорично заяви, че никое дело няма да бъде прекратено или спряно по тази причина.
в-к "Демокрация" бр.181/09.07.1998 г.                      рег 09.07.1998 г
 Татарчев и Рашков разследват кредитните милионери

1047 били заведените дела за разследване на необезпечените кредити, гласят данните от доклада на Главна прокуратура, който ще бъде внесен в НС за обсъждане. 41 банки са давали необезпечени кредити, като рекордьори сред тях са ПЧБ, ДСК, "Хеброс" - с по над 1300 заема. Общата сума на невърнатите пари е 1 трилион и 306 млрд. лв., лихвите - 451 млрд.
В момента в НСлС се водели 12 дела срещу 49 ръководни служители и банки, чиито имена били следствена тайна. Вчера Рашков и Татарчев са обсъждали кой ще ги довърши, тъй като имало много напуснали от икономическия отдел на следствието. Рашков искал да уговаря бившите си подчинени да се върнат на работа.
в-к "Земя", бр. 133/10.07.1998 г.                       рег. 10.07.1998 г.
 Арестуван скандалният бизнесмен Димитър Янков

Собственикът на хотели в Слънчев бряг бе арестуван вчера за неплатени данъци и укриване на доходи. Ако престъплението се докаже, той е заплашен със затвор между 6 и 20 г. Приключило е следствието и за кметския атентат /срещу бившия кмет на града Живко Георгиев/ в Несебър, за което Янков вече беше веднъж в ареста. Папките по случая били в Бургаската прокуратура.
в-к "24 часа", бр. 185/12.07.1998 г.               рег. 12.07.1998 г.
 30% от военните следователи напускат

От НСлС съобщиха, че военните следователи са останали само 36. 1/3 от всичките магистрати с пагони вече били подали оставка или молби за преназначаване в цивилната сфера на правораздаването. По над 200 дела тежали на плещите на всеки от военните следователи. Приключването на някои следствия щяло да се забави по тази причина с над 6 месеца. Сега се обмислял вариант цивилни да работят по престъпления на военни, които се гледат от военни магистрати.
в-к "Стандарт", бр. 2081/14.07.1998 г.                    рег. 14.07. 1998 г.
 
 Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"