Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
Обстановка в страната
 

Работници правят гладна стачка пред ОбС на БСП

Протестиращите работници от текстилна фабрика "Славина" започват щафетна гладна стачка пред сградата на общинския съвет на БСП. Те искат решение на проблемите си от депутата на БСП Георги Михайлов, ексдиректор на "Славина", чиято дъщеря в момента е изпълнителен директор на предприятието. Повод за поредната ескалация на напрежението е продажбата на 11 ведомствени апартамента от зетя на Михайлов, който на практика командва фирмата. Семейство Съботинови са крупни акционери, след като купиха дялове на "Славина".
в-к. "Демокрация" бр. 172/01.07.1998 г                      рег 01.07.1998 г.
 1280 безработни в гладна стачка

1280 социалнослаби в Оряхово гладуват от 2 дни. Те заплашват да блокират главния път към ферибота в Оряхово-Бекет, ако днес до обяд социалният министър Иван Нейков не отиде при тях. Над 1800 души от общината подлежат на социална помощ, но не са получили нито лев през последния месец. Около 500 души са окупирали общината в града, а други 200 са протестирали пред кметството в с. Селановци. Стачкуващите са предимно роми. Огромни суми са необходими за да се спрат ромските бунтове, заяви кметът на Лом. Само за неговата община са необходими 1.25 млрд. лв.
в-к. "Сега" бр. 149/01.07.1998 г                              рег 01.07.1998 г.
 Сигнал за бомба на Централна гара-София

На 30 юни мъжки глас е съобщил, че в сградата на гарата е поставено взривно устройство. Гарата е била затворена. За един месец тя е била затваряна 4 пъти по същия повод.
в-к "Пари", бр. 149/02.07.1998 г.                        рег. 02.07.1998 г.
 Гражданското неподчинение в Оряхово продължава

В 11.00 часа вчера стотици деца от социално слаби семейства са тръгнали в колона към терминала край Дунав. Родители и деца са преградили международния път към ферибота за близо час. Кметът на Оряхово Христо Иванов напълно се солидаризира с исканията на близо 5 000 социално слаби от града и околните села Остров и Селановци, които протестират за неполучените си помощи. Общината е пратила 4 уведомителни писма до МФ, но отговор нямало. По БНР Иван Нейков заяви, че няма намерение да се среща с протестиращите в Оряхово.
в-к "Сега", бр. 150/02.07.1998 г.                     рег. 02.07.1998 г.
 Селскостопански работници от Сливенски регион протестират

Вчера сутринта селскостопански производители са блокирали за 15 минути шосето София-Бургас до Петолъчката, изсипвайки стотици корнишони на пътя в знак на протест срещу липсата на пазар и обидно ниските изкупни цени. Местните БЗНС-лидери са уведомили земеделския отдел в МС за конфликта. Депутатите от ОДС, които земеделците чакаха за среща, не се отзоваха на поканата. В Сливенската община не бяха информирани за протестните действия. От РДВР са взели мерки да не се нарушава трафика по оживената пътна отсечка към морето.
в-к "Земя", бр. 128/03.07.1998 г.                 рег. 03.07.1998 г.
 Нови протести край Оряхово

Протестиращи бедни от с. Остров вчера отново преградиха с каруци и дървета пътищата за Плевен и Видин. В барикадите отново се включиха и деца. Шести ден продължават протестите на социално слабите граждани от община Оряхово. Те искат да им бъдат изплатени социалните помощи и оставката на кмета Иванов.
в-к "Труд", бр. 177/04.07.1998 г.                   рег. 04.07.1998 г.
 Миньори иска увеличение на заплатите

Близо 100 миньори от първа смяна на мина "Осогово"-с. Гърляно, Кюстендилско, които добиват оловно-цинкова руда, отказаха вчера да слязат в забоите, с протести за повишение на заплатите с 60%. Трите синдиката - КНСБ, "Промяна" и "Подкрепа" подкрепят исканията им.
в-к "Труд", бр. 177/04.07.1998 г.                  рег. 04.07.1998 г.
 Зеленчукови бунтове залюляват България

Градинарите от Нова Черна, Тутраканска община, блокираха с над 15 т краставици шосето Силистра-Русе в почивните дни. Гневът на производителите набира скорост, никой в страната не изкупува корнишоните им, продукцията се похабява, надеждата за прехрана и доходи са попарени.
Очаква се недоволството на добруджанци да обхване цяла Северна България, южняците също са на границата на търпението, показва проверка в Тракия и Загоре. В консервните фирми е мъртвило, там където все пак машините се въртят, не искат да чуват за зеленчуци, вземат само плодове. Селскостопанските производители предлагат масово корнишони, няма обаче кой да ги вземе, миналогодишните пълни буркани стоят непродадени. Единствено Борис Калибацев-шефът на пловдивската "Филикон", преговаря усилено с партньори от Изтока, евентуалните купувачи трудно казват "да" и непрекъснато искат цените да падат. Стопаните предпочитат да хвърлят продукцията на боклука, вместо да я подарят. Те са готови да тръгнат към София, за да "поздравят" управниците с дъжд от краставици.
в-к. "Земя" бр. 130/07.07.1998г.                                рег 07.07.1998г.
 Строители готвят стачка в АЕЦ "Козлодуй"

1500 строителни работници, наети от 13 външни фирми за ремонт на 6-те енергоблока в АЕЦ, плашат със стачка в края на седмицата, ако не им бъдат плащани по 250 хил. лв. месечно. Стачният комитет обмислял извеждането на работниците на площадката в петък, когато се очаквали хора от МААЕ. Според шефа на АЕЦ Красимир Николов виновни били шефовете на фирмите, подписали неизгодни договори за своите работници.
в-к "Демокрация", бр. 179/08.07.1998 г.                 рег. 08.07.1998 г.
 Отново блокират "Джебел басма"

Сделката между "Булгартабак" и "Джебел басма" за изкупуване на продукцията на фирмата бе блокирана вчера, поради започналата отново ефективна стачка на работниците от "Джебел". Бе преустановено товаренето на тютюн, като работниците заявиха, че няма да допуснат извозването на заложения като обезпечение тютюн в Централна кооперативна банка, независимо какви сделки ще се сключат за него. Стачката щяла да продалжи до назначаването на синдик, което пък може да стане след като окръжният съд в Кърджали обяви фирмата в несъстоятелност.
в-к "Континент" бр. 156/09.07.1998 г.                      рег 09.07.1998 г.
 Босненски вариант в Джебел

Джебел ще стане втора Босна, или до крак ще се изселим в Турция, заплашиха тютюноработниците. От днес хората от "Джебел басма-Сервиз 4Ю" започват гражданско неподчинение, това съобщи шефът на стачния комитет Реджеб Мустафа, след като научил, че ЦКБ е продала заложените като обезпечение срещу кредит тютюни за 90 цента на килограм. Няма да допуснем износ на лист тютюн на тази цена, искаме по 5 долара на килограм. Работниците били решени да не отстъпят дори правителството да изпрати полиция срещу тях. Дългът на българо-германското дружество към ЦКБ е 780 млн. лв., обявен е търг за тютюните, досега има три оферти.
в-к "Сега" бр.157/09.07.1998 г.                                рег 09.07.1998 г.
 Скандал с нигерийци пред столичния хотел "Плиска"

30 побеснели нигерийци, боядисани в цветовете на войната, вдигнали луд скандал пред очите на десетки ужасени столичани в 10 ч вчера. По чудо се разминало без жертви и ранени. Те пътували транзитно от Западна Европа към родината си и били разгневени, че не могат да отпътуват още същия ден натам, също от високите цени в хотела и вдигнали скандал на администраторката.
в-к "Стандарт", бр. 2081/14.07.1998 г.                    рег. 14.07. 1998 г.
 Тренчев очаква протести наесен

Не изключвам наесен да има протести, като в някои сектори на икономиката те могат да придобият и национален характер, заяви вчера президентът на Подкрепа д-р Тренчев. Според него предложената матрица за споразумение с МВФ е непосилна в този си вид като социална цена и КТ Подкрепа не я одобрява и подкрепя. Ако се следва написаното очаква се скок на цените на енергоносителите, срив в металургията, химическата промишленост и фармацията, прогнозират от конфедерацията. Те смятат за безумна идеята капиталовата адекватност на банките да достигне 12%, защото много малко финансови институции в света имат такива показатели, а резултатът за нас ще бъде ликвидация на банки. Според д-р Тренчев циничен е и текстът, засягащ намаляването на данъчната тежест, в матрицата се казва, че данъците ще бадат намалени, когато фискалната ситуация го позволи, а това ще стане след 50-60 години, казва икономическият експерт на "Подкрепа" Мика Зайкова. От профсъюза искат още тази година ДДС да падне до 18%.
в-к. "Пари", бр. 160/15.07.1998 г.                           рег.15.07.1998 г.
 Балчик иска данъчна служба, иначе - бунт

Митинг срещу закриването на местната данъчна служба организираха недоволни граждани от Балчик. Политическите сили в града отложиха гражданското неподчинение до срещата на кмета Кръстьо Митев с финансовия министър, насрочена за днес. Ако резултатите от разговора с Муравей Радев са неблагоприятни, Балчик ще продължи бунта. Над 4000 подписа за връщане на данъчната служба са изпратени в МС. От РДВР съобщиха, че гражданското неподчинение във вторник било прекратено с полиция.
в-к. "24 часа", бр. 188/15.07.1998 г.                                рег 15.07.1998 г
 Протест срещу кариери блокира "Цариградско шосе"

Жители на столичния квартал "Враждебна" блокираха вчера от 9 до 10 часа булеварда с протест срещу кариерите за пясък, които работят наблизо. Гражданите твърдят, че те нарушавали екологичното равновесие в района. За целта било създадено Независимо сдружение за екологична и стопанска защита на населението в квартала, съобщи кметът на общината Кръстан Кръстанов. Кариерите се експлоатирали от години без да се възстановяват щетите. Заради тяхната дейност подпочвените води в района били спаднали с 10 м под земята. Местните хора трябвало да пробиват сондажи за да напояват земята си. Засега протестът се прекратява, за да се види отговора на съответните инстанции, заявиха протестиращите.
в-к "Стандарт", бр. 2082/15.07.1998 г.                       рег 15.07.1998 г
 
 Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"