Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
Прокуратура
 

Прокуратурата отстрани син директор

Разследваният за незаконна приватизация изпълнителен директор на бившата общинска фирма "Дружба-импекс" Драгомир Драганов в Две могили, е отстранен от длъжност, съобщиха вчера от Русенската окръжна прокуратура. Срещу Драганов е образувано производство за съставен официален документ с невярно съдържание. Ако бъде признат за виновен, го очакват 5 години затвор. Протоколът бил изготвен без дати и фирмата била продадена за 66 млн. лева.
в-к. "Труд" бр. 175/02.07.1998 г                              рег 02.07.1998 г.
 Три прокуратури ще заменят сегашната Главна прокуратура

Ще има прокуратури към Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главен прокурор, стана ясно вчера на заседание на правната комисия на Народното събрание. Самият главен прокурор ще има служители, но те няма да бъдат прокурори, разясни депутатът от ОДС Петър Рафаилов. Любен Корнезов контрира, че чувал това за първи път. Специализираното бюро за разследване, което ще замести НСлС, ще бъде с ранг на окръжна служба и неговият шеф няма да бъде назначаван с указ от президента. Шефовете на окръжните следствени служби ще бъдат предлагани и назначавани от главния прокурор и шефа на ВКС. Правосъдният министър ще може да прави предложение пред ВСС за назначаване на магистрати на всички звена. ВСС ще снема имунитет по предложение на министъра на правосъдието. След като главният прокурор остане без прокуратура, той ще участва в делегатското събрание на ВКС за избор на членовете на съдебния съвет. Евролевицата и БСП контрираха предложенията.
в-к "Пари", бр. 149/02.07.1998 г.                        рег. 02.07.1998 г.
 Татарчев и Рашков изпращат мнения по стратегията на кабинета за борба с престъпността

Главният прокурор изразява принципното си съгласие с премиера, че проблемът изисква общата работа на всички органи, като посочва, че обновяването на наказателното право трябва да става в съответствие както с европейските, така и с българските традиции.
Становището на НСлС включва три направления в борбата с престъпността - изменения във фактически действащия икономически модел, чрез адекватна социална политика и чрез ново дефиниране на наказателната политика на държавата.
в-к "Демокрация", бр. 173/02.07.1998 г.                     рег. 02.07.1998 г.
 Още за промените в съдебната система

Върховният касационен съд ще се състои от гражданска и наказателна колегия, гласува Правната комисия към НС, подготвяйки за второ четене измененията на Закона за съдебната власт. С този текст се заличава Военната колегия към ВКС, премахва се Прокуратурата на въоръжените сили заедно с поста на военен прокурор N 1. Главният прокурор ще бъде само един, а прокуратурите при ВКС и ВАС ще се ръководят от зам.-главни прокурори, реши комисията. Инспекторатът към правосъдното министерство ще проверява и дейността на ВКС, ВАС и главния прокурор.
в-к "Демокрация", бр. 174/03.07.1998 г.         рег. 03.07.1998 г.
 Пак за аферата "Сапио"

Граждани от Дупница били подали сигнал до прокуратурата по случая "Сапио" и до дни проверката ще приключи, съобщи вчера Иван Татарчев. Не съм разговарял с президента по случая, каза той, опровергавайки слуховете, че това е била една от темите по време на негова среща с Петър Стоянов.
в-к "Пари", бр. 154/08.07.1998 г.                     рег. 08.07.1998 г.
 Татарчев готвел атака срещу Костов?

Според източници от средите на прокуратурата възможно било главният прокурор да привлече Иван Костов като обвиняем по делото "Сапио", тъй като според Конституцията премиерът нямал имунитет. Той даже обсъждал с видния червен юрист Корнезов проблема, но червеният депутат Михаил Миков каза, че вероятно сините предугаждали скандала и бързали да го изкарат замесен с червена боя. Шефката на ПГ на СДС Михайлова се изненада, чувайки за този план от журналистите. Конституционният статут на премиера и министрите не е ясен и никъде в Конституцията не се посочва, че те се ползват с имунитет. Другата версия, според запознати, е че социалистите контраатакували, заради скандала в Хасково с цигарите. Възможно било дори при такъв обрат на събитията, Татарчев да поиска временно отстраняване на премиера от длъжността му.
в-к "24 часа", бр. 182/09.07.1998 г.               рег. 09.07.1998 г.
 ВСС не одобрява Михаил Дойчев за заместник на Татарчев

Във Висшия съдебен съвет 15 души от общо 25 гласуваха против повишаването на скандалния прокурор, лансиран лично от Татарчев, според в. "Стандарт". Само 10 членове са го подкрепили. Наскоро Комисията "Антимафия" се закани да го разследва заради спрените дела и случая в Опицвет.
в-к "Стандарт" бр .2076/09.07.1998 г.                      рег 09.07.1998 г.
 Васил Гоцев похвали съдиите и размаха пръст за "Сапио"

Ако прокуратурата и следствието възобновят проверката по делото "Сапио" срещу Иван Костов, това би било "превратно упражнение във власт, което е престъпление", каза вчера правосъдният министър Васил Гоцев пред радио "Експрес". Като министър на финансите през 1992 г Иван Костов е имал право да освобождава от мита внос на обществени организации и никакви заплахи срещу премиера нямало да попречат на парламента още до края на тази седмица да преправи съдебния закон, заяви още Гоцев.
Вчера правосъдното министерство обяви, че тази година значително се е подобила работата на съдилищата, което е показала проверката им за периода от 1 януари до 31 май. За това време са постъпили 5232 наказателни дела, от които 2197 в Софийския районен съд. От насрочените 7825 дела са свършени 4851, от тях 68% - в тримесечен срок. Съдиите полагат старание за своевременно приключване на първоинстанционните дела, но проблемите идват от неявяване на редовно призованите подсъдими, свидетели и адвокати. Като най-драстична немарливост се сочат две присъди на градския и райония съд в София, които са влезли в сила през октомври м.г., но са изпратени за изпълнение в прокуратурата през април т.г.
в-к "Труд" бр.186/13.07.1998 г.                        рег. 13.07.1998г.
 Прекратена проверка

Няма достатъчно данни представителят на фирма "Хардланд инвестмънт" за България Васил Александров да е бил заплашван с насилие от Радослав Ненов и Иван Колев, бивши шефове на Мултигруп. Затова е прекратена проверката от НСБОП, съобщи градският прокурор Нестор Несторов.
в-к "Демокрация", бр 185/14.07.1998г.                    рег.14.07.1998 г
 Пуснаха боса от "Опицвет"

Срещу 5 милиона лева Софийският окръжен съд пусна вчера под гаранция задържания по наркоаферата "Опицвет" Кристиян Младенов. Следственият бил с болно сърце, имал нужда от квалитетно лечение. Освен това Цветанов имал постоянен адрес и работа, това давало възможност той да бъде следен постоянно. Неотлъчността му от родината доказвал и фактът, че при арестуването му в Унгария на 4 февруари, той не се е противил да бъде екстрадиран в България.
в-к. "24 часа", бр. 188/15.07.1998 г.                             рег 15.07.1998 г
 Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"