Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
Президент на Република България
 

Президентът отговаря на нападките за финансовите средства

В интервю по БНР Петър Стоянов заявява, че вече е време да наруши мълчанието си и да каже, че ставало въпрос за съвсем законни неща. "Аз мисля, че част от престижа на държавата се дължи на себеуважението към институциите. И много ми се искаше..., когато идват чужди държавни глави или чужди посланици, аз да не изпитвам срам заради нашата държава, въпреки че тя живее в условия на борд, въпреки че е в условия на тежка икономическа реформа. Затова и исках да направя всички тези нововъведения. Става въпрос за един модерен пресцентър, за да знаем всяка секунда какви новини постъпват по света и да можем да реагираме адекватно. Става въпрос за една гербова зала, от която никой да не се срамува. Но странно е, че се повдигат тези неща за остарялата отоплителна инсталация на президента, която впрочем е точно на 50 г. Разбира се всички тези средства, които ви изброих, бяха поискани да бъдат заложени в бюджета. Разбира се, че точно те не бяха заложени. Разбира се, че това е съвсем обяснимо. Освен тези две държавни фирми, които се споменаха, още 4 държавни фирми са превели пари на президентската администрация за реализацията на всички тези мероприятия. Пари, които са вложени до стотинка тук, които ще бъдат ползвани от следващия български президент и от всички следващи български президенти. Пари, с които не са купувани мерцедеси, нито джипове, не са изразходвани за задгранични командировки, нито пък за банкети", твърди президентът и призовава Сметната палата да провери разходите на президентството.
Петър Стоянов съобщава, че е отказал парите от "Нефтохим" и ВМЗ, че не знаел кои фирми са губещи. Когато ставало въпрос за набиране на средства, главният му секретар се обърнал с молба до няколко фирми чрез писма и много от тях отказали, посочвайки тежкото си финансово състояние. Но други, подкрепени от бордовете на директорите си, са дали средства и това е станало напълно прозрачно, твърди президентът.
Що се отнася до припомнянето от журналистката на думите на Костов, че ако Стоянов е бил поискал тези средства от бюджета, е щял да ги има, президентът отказва да бъда въведен в споровете между институциите, които били омръзнали на всички. Според него спорът няма финансов характер, а по-скоро морален и е нормално проверката за финансовите подаръци от страна на фирмите да започне от президента, но трябва да продължи и надолу.
Ж. Между другото, проследихте ли какво се случи след вашия призив за това държавни служители да излязат от бордовете на директорите?
П.С. Излязоха някои публикации, че бордовете на директорите спонсорирали президентството, това се случи.
Ж. Смущава ли ви нещо?
П.С. Не, и във врзка с тези няколко публикации започвам да се замислям за някои неща. Сутринта ми се обадиха моите верни приятели от Пловдив, горките, четат всичко и слушат всичко... и ме питат: Абе, ти нямаш ли свои хора в медиите? Бях много учуден. Викам: Бе, нямам май точно свои хора, защо? Защо, казват, не ги помолиш да не ти публикуват повече рейтинга? Бе, викам, защо? Ами, защото, казват, зорлем ти създават врагове. Това ме въвежда на доста странни мисли. Като се замислих, сигурно мога да ви кажа 10 начина за сваляне на президентския рейтинг. С тези публикации беше използван най-лесният, единадесетият, но според мен - най-жалкият.
Дори да няма никакво нарушение на закона, не бих искал да си позволя по някакъв начин да бъде накърнен моят морал и доброто ми име. И веднага ще ви кажа защо. Защата те ми трябват и занапред да казвам истините, както съм ги казвал досега, завършва президентът Петър Стоянов.
в-к "Сега", бр. 150/02.07.1998 г.                          рег. 02.07.1998 г.
 Още по темата

От даденото интервю на прездидента по БНР стана ясно, че още 4 фирми са превели пари на президентството - Булгаргаз - 36 млн. лв., Булгартабак - 16 млн. лв., "Кинтекс" - 242 млн. лв., КЦМ-Пловдив - 286 млн. лв. Парите били използвани за Гербова зала, подмяна на електроинсталацията, неотложни ремонти и компютризация.
в-к "Континент", бр. 150/02.07.1998 г.                     рег. 02.07.1998 г.
 Костов отказа да говори за парното на Стоянов

Премиерът Иван Костов отказа да уточни, дали президентът е искал да се отпуснат средства от бюджета за ремонт на "Дондуков" 2. Стоянов каза по БНР в сряда, че е искал от правителствато средства, но получил отказ. "Боя се, че вие ще интерпретирате този въпрос като политически изказвания", аргументира се Костов и добави: "В края на краищата изказванията на президента са винаги политически. Просто нека Румен Христов (главен административен секретар на президента) да обясни".
В правителствената сграда от няколко месеца тече ремонт. Премиерът предложи, журналистите да получат информация от източника на средствата - от министър Марио Тагарински. Там вчера е приключила проверката на Сметната палата. Тя обхващала период 01.01.1996г-31.12.1997 г., съобщи ревизорът Кирил Колчев.
в-к "Сега" бр.152/03.07.1998г.                                   рег 03.07.1998г
 Ревизори влизат на "Дондуков" 2

Шефът на Сметната палата Георги Николов ще разпореди утре ревизия на президентската адмиинстрация. Ще бъдат проверени харчовете за цялата 1997 г. и за тази година. Миналата седмица президентът Петър Стоянов заяви, че има желание Сметната палата да започне от "Дондуков" 2 проверките си по всички институции, след като се разшумя, че държавни фирми правели дарения на администрацията му.
в-к. "Демокрация" бр. 177/06.07.1998г.                      рег 06.07.1998г.
 Президентът ще посети Белгия официално

Белгийският крал Албер II ще даде официален обяд на Петър Стоянов на втория ден от посещението му в Белгия, което ще започне от сряда. Там президентът ще се срещне с председателя на Еврокомисията Жак Сантер, с премиера Жан-Люк Деан, с шефа на НАТО Хавиер Солана и с генералния секретар на Западноевропейския съюз Жозе Кутилейру. Стоянов ще посети щаба на Европейското командване на НАТО в гр. Монс, където ще разговаря с върховния главнокомандващ ген. Уесли Кларк.
в-к "Труд", бр. 179/06.07.1998 г.                     рег. 06.07.1998 г.
 Президентът обмислял вето на 3 закона

Президентът ще наложи вето на 3 закона, ако мнозинството не поправи спорните текстове в тях, това са Законът за радио и телевизия, Законът за телекомуникациите и поправката на чл. 2276 от наказателния кодекс, според която спирането на плащанията не е основание кредитен милионер да бъде обявен във фалит. Последният текст най-много раздразнил държавния глава. Опозицията веднага обяви, че промяната е специално заради шефа на "Трон" Красимир Стойчев, но според президента тя няма място в наказателната система и трудно кореспондира с текстовете на търговските ни закони.
Досега президентът не е налагал вето на върху нормативен акт на сегашните управници. Синьото мнозинство се закани до края на парламентарната сесия да гласува тези закони на второ четене. Стоянов не е доволен от това, което се предвижда в закона за съдебната власт, който е все още в процес на обсъждане. По този особено скандален закон позицията на държавния глава още не била ясна и окончателна, защото не се знае докъде ще стигнат взаимните отстъпки и за какво ще се споразумеят страните. Законът за радиото и телевизията и този за далекосъобщенията са предмет на наблюдение от Съвета на Европа, защото се нарушават правата на свобода на словото и информацията. Европейците изучават и закона за държавната администрация, който пък накърнява основни граждански права. Петър Стоянов разчитал да се постигне положителен резултат преди второ четене на тези закони, но ако управляващите не се вслушат в съветите му, той щял върне законите за преразглеждане.
в-к "Сега бр .156/09.07.1998 г.                                    рег 09.07.1998 г.
в-к "Демокрация" бр .180/09.07.1998 г.                    рег 09.07.1998 г.
 Среща Стоянов-Солана

След срещата на българския президент Петър Стоянов с генералния секретар на НАТО Хавиер Солана стана ясно, че Солана ще представи на среща на НАТО в САЩ идеята на нашия президент за пояси на сигурността около Косово. България, Македония, Румъния, ако получат ясен знак, ще могат да бъдат истински пояс на сигурността около Югославия, казал Стоянов. Пактът щял да обсъди това предложение идната седмица във Вашитгтон. Поведението ви вдъхва спокойствие на НАТО в региона, казал Солана в отговор на предложението на българския държавен глава и добавил, че черно на бяло ще се разбере стратегията на НАТО през есента. Поставен бил отново въпроса за втори мост над Дунав. Президентът Стоянов отговорил на въпрос на македонската телевизия, че България ще направи своята крачка към решаването на проблема за "езиковия спор" с тази страна. Българското посолство към НАТО вече било факт - то работело от няколко дни с посланик Бойко Ноев.
в-к "24 часа", бр. 184/11.07.1998 г.                     рег. 11.07.1998 г.
 Президентът обобщава посещението си В Брюксел

Петър Стоянов каза, че основно визитата му в Брюксел е била посветена на адекватното оценяване на българските усилия за емвроатлантическата интеграция на страната ни. Посланието било на следващата среща на високо ниво във Вашингтон България да бъде третирана наравно с Румъния и Словения. Той категорично заяви, че нито една стенограма от заседанията на Консултативния съвет по национална сигурност няма да бъде разсекретена в интерес на нечии политически интереси и дивиденти.
в-к "Демокрация", бр. 183/12.07.1998 г.             рег. 12.07.1998 г.
 Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"