Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
Народно събрание
 

СДС позволи дискусия за договора с МВФ

Правителството трябва да получи парламентарна подкрепа за тазгодишното споразумение с МВФ, заяви премиерът Костов след заседание на синия НИС. На 17 юли Костов ще говори пред депутатите за проектоспоразумението, а евентуално на 24 юли парламентът ще дебатира по проекта. По настояване на Божков в парламентарна зала ще бъде поканена пратеничката на МВФ Ан Макгърк. Правителството предостави вчера на синдикатите и работодателите в тристранния съвет "План за провеждане на макроикономическите структурни реформи съгласно програмата за 3-годишно споразумение с МВФ". Социалните партньори изтъкнаха, че това е първото правителство, което дава информация за разговорите с МВФ. В текста обаче няма нито едно число. Така например за сферата на фикса се казва, че трябва да се поддържа широко балансиран бюджет, в сферата на социалното подпомагане -"консолидиране на системата за социално подпомагане и усъвършенстване на целите", а в здравеопазването-"създаване на фонд за здравно осигуряване". В началото на октомври ще има конкретни бюджетни разчети, обеща Муравей Радев.
Първата година на валутния борд прилича на първата година на едно дете, обясни премиерът Костов. "На едно дете всеки се радва", заяви той.
в-к. "Сега" бр. 149/01.07.1998 г                              рег 01.07.1998 г.
 Министри ще разясняват договора с МВФ

Парламентарната икономическа комисия ще покани вицепремиера Божков и финансовия министър Радев следващата сряда да разяснят рамката на 3-годишното споразумение с МВФ. Радев и Бакърджиев ще бъдат поканени на друга среща, за да представят инвестиционната програма на кабинета за идните 3 години, реши комисията.
в-к. "Стандарт" бр. 2069/02.07.1998 г                     рег 02.07.1998 г.
 "Коалиция 2000" предлага мерки срещу корупцията на магистратите

Да се създаде независима комисия към Висшия съдебен съвет, която да разследва корупцията сред магистратите, предложиха вчера нейни експерти. Обединението включва в себе си неправителствени организации, експерти от държавни институции и представители на медиите. Предвижда се създаването на публичен регистър на държавните чиновници, на доходите на магистратите, промени в НК, НПК и ГКП. Като алтернатива е било посочено въвеждането на ОМБУДСМАН - съдия, който разглежда жалби за нарушени от администрацията граждански права.
в-к "Демокрация", бр. 173/02.07.1998 г.                     рег. 02.07.1998 г.
 Правителството бездейства за Косово според ПГДЛ

ПГДЛ настоява правителството да избистри своята позиция за кризата в Косово и още на следващото заседание на НС да приеме декларация, съдържаща основните аспекти на отношението ни към нея. Това се казва в декларация на ПГДЛ, прочетена вчера в пленарна зала от Евгени Кирилов. Управляващото мнозинство бездейства, което е недопустимо за страна, съседна на държава, в която се очаква военен конфликт. Намаляват шансовете за намиране на политически път за решение на кризата в Косово, отговори председателят на Комисията по външна и интеграционна политика Асен Агов. Според него България не може да стои настрана от военните мерки. Какво значи това, ще обявяваме мобилизация ли, коментираха след това журналисти и соцдепутати.
в-к ."Земя" бр.128/03.07.1998г.                                 рег.03.07.1998г
 Найден Зеленогорски оглавява финансовата полиция?

Депутатът от СДС Зеленогорски е вероятният шеф на бъдещата финансова полиция, съобщават отлично информирани източници от НС. Той бе в работната група, която изготви проекта за този вид полиция и лансира тезата за обърнатото доказателство - разследваният доказва произхода на имотите и парите си, не финансовите органи. Зеленогорски е бил финансов равизор.
в-к "24 часа", бр. 177/04.07.1998 г.                   рег. 04.07.1998 г.
 Декларация на ПГ на БСП обвинява сините в корупция

БСП обвинява кабинета в злоупотреби в приватизацията, умишлено проваляне на сделки и дори изнудване на държавните фирми. Дълговете на нарочените за раздържавяване фирми скочили при този кабинет 5 пъти. Сините назначавали свои хора по предприятията и ги рекетирали с комисиони. В текста има намеци, че вицепремиерът Божков е корумпиран. Премирът Костов пък е иронизиран, че уж се изненадал, научавайки, че губещи предприятия спонсорират държавни мъже или съпругите им.
в-к "24 часа", бр. 177/04.07.1998 г.                   рег. 04.07.1998 г.
 Готвят турци за областни управители

Очаквам сред новите областни управители да видя хора от малцинствата, заяви вчера в Кърджали депутатът от СДС Гюнер Тахир. Той съобщи, че в момента само в Русе, Ловеч и Хасково имало съветници по проблемите на малцинствата. Хората от различните етноси трябва да бъдат приемани на всички нива в държавните структури, смята Тахир. Другата седмица Тахир и Екатерина Михайлова ще внесат предложение за промени в законопроекта за радио и телвизия преди второ четене. Те ще легализират предаванията по БНР на турски език и ще доведат до такива предавания и по телевизията. Тахир смята, че половин час е недостатъчен за програмите на майчиния език по радиото. Изучаването на турски в българското училище ще стане част от задължителната програма на училищата, съобщи депутатът.
в-к. "Труд" бр. 178/05.07.1998г.                      рег 05.07.1998г.
 Йордан Соколов заминава в Копенхаген

В делегацията, водена от парламентарния шеф, която ще участва в седмата годишна сесия на ОССЕ, са включени депутатите Александър Йорданов и Виктория Василева от СДС, Георги Пирински от БСП и Александър Томов от Евролевицата.
в-к "Труд", бр. 179/06.07.1998 г.                     рег. 06.07.1998 г.
 Проф. Христо Стоянов пита Костов за "дифицита" на зърното

Депутатът от Евролевицата попитал вчера премиера писмено за "площите със зърнопроизводство", за "стегнацията", за "импортьорите" от чужбина и за "дифицита" на зърното.
в-к "Стандарт" бр .2076/09.07.1998 г.                        рег 09.07.1998 г.
 Преименувани застрахователи ще напуснат пазара

Да се спре достъпът на трансформилани застрахователи до пазара на застраховки, предвижда новият член 31а от Закона за застраховането. Той бе обсъден вчера от премиера Иван Костов и шефа на комисията за икономическо развитие Никола Николов. Според новия закон на пазара няма да се допускат заварени застрахователи, които са се трансформирали чрез преименуване, преобразуване или вливане и не изпълняват изискванията на закона. Разрешения няма да полуат онези дружества, в които са се преобразували или влели заварени застрахователи, неотговарящи на изискванията за лицензиране, на които такива дружества са прехвърлили капитал. Ограниченията ще засегнат компании, които до 22 юли 1997 г. са осъществявали и охранителна или сходна с нея дейност или капиталът им изцяло или частично е прехвърлен на лица, извършващи такава дейност към същата дата. Дружествата неполучили разрешение за извършване на застрахователна дейност, могат да прехвърлят активите и пасивите си с решение на Дирекцията за застрахователен надзор на лицензирани вече компании.
в-к "Пари" бр. 155/09.07.1998г.                                     рег 09.07.1998 г
 Пирински набеден за солова акция, Агов се извинява

Пресцентърът на НС набеди Георги Пирински, че единствен от делегацията ни на сесията на парламентарната асамблея на ОССЕ, е подкрепил Русия за отпадане на 3 параграфа от проекторезолюцията за Косово. Текстовете се отнасяли до употребата на сила срещу мирното население в Косово и военната агресия на СРЮ спрямо албанците там.
По-късно се разбра, че Пирински не се е отцепил от групата. Той и Соколов предложили да отпадне текстът за икономическите санкции срещу СРЮ. Асен Агов се извини за гафа с Пирински.
в-к "Сега" бр.157/09.07.1998 г.                                   рег 09.07.1998 г
 Поправката "Красимир Стойчев" отпада от НК

Правната комисия на парламента реши да отадне поправката в чл. 2276б от НК. Според нея фалитът щеше да се обявява 15 дни след настъпване на неплатежоспособност, а не след спиране на плащанията. Президентът възнамеряваше да наложи вето на този текст. Правниците обаче приеха да се завишат санкциите по това престъпление до 3 г. затвор или до 5 млн. лв глоба.
От НК отпада също конфискацията на имущество при пране на мръсни пари, както и отнемането на предмета на престъпление в полза на държавата независимо от неговата собственост.Остава обаче наказанието със затвор до 1 г. и глоба от 1 до 3 млн. лв. Комисията гласува несменяемите магистрати да бъдат наказвани с преместване в друг съдебен район до 3 г. Според Янаки Стоилов така се отварят врати за всякакъв произвол. Правосъдният министър може да предлага дисциплинарни наказания както и да "обръща внимание" на магистратите. Към правосъдното министерство минават и всички следствени арести. Мнозинството не се вслуша в предупреждението на Бойко Рашков, че е много опасно на задържаните да се оказва натиск извън съдебната система.
в-к "Сега" бр.157/09.07.1998 г.                                 рег 09.07.1998 г
 Нови текстове, поправящи гафа с крадените коли

Собственик, чийто автомобил е бил откраднат и впоследствие е станал обект на престъпление, ще може да си получи колата обратно. Ако истинският собственик е известен, придобитите чрез и по повод на престъпление вещи да не се конфискуват в полза на държавата, гласят внесените в правната комисия текстове. Така се поправял проектозакона на младите юристи от СДС за ремонт на НК. Вносител на новите тесктове е червеният юрист Михаил Миков. Затвор до 12 г. и глоба до 30 млн. лв. грози перачите на мръсни пари, гласят новите текстове от Наказателния кодекс. Ще се проверяват всички сделки над 30 млн. лв.
в-к "24 часа", бр. 183/10.07.1998 г.                       рег. 10.07.1998 г.
 Депутати щели да искат намаляване на данъците

Това искане щели да поставят депутатите пред делегацията на МВФ, каза шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев на дискусия, организирана от КНСБ. Намаляването на данъчните ставки и на ДДС от 22% на 18% няма да съживи икономиката, счита обаче Стоян Александров, шеф на Асоциацията на търговските банки.
в-к "Новинар", бр. 181/11.07.1998 г.                   рег. 11.07.1998 г.
 Вержиния Велчева сътворила гафа с Пирински?

Шефката на кабинета на Йордан Соколов Велчева била в основата на гафа с Пирински и с неговата позиция по време на Парламентарната асмблея на ОССЕ в Копенхаген. Тя изпратила непроверена информация, че Пирински бил подкрепил Милошевич, сачи парламентарно проучване. В пресцентър на НС също обаче били наясно, че дават на журналистите манипулирани данни. Били дадени само извадки от резолюцията. Шефката Полина Станчева отказала да даде цялата документация от Копенхаген на ПГДЛ. Станчева каза:"Пирински излъга, като в случая с гражданството си". Илияна Йотова я заплаши със съд.
в-к "Труд", бр. 184/11.07.1998 г.                         рег. 11.07.1998 г.
 Скандал Соколов-Пирински

В люта препирня влязоха при завръщането си от Копенхаген ръководителят на парламентарната ни делегация Йордан Соколов и Георги Пирински. На летището и двамата си отправиха обидни реплики пред медиите по повод позицията на Пирински при гласуването на резолюцията на Парламентарната асамблея на ОССЕ за Косово. Социалистът поиска извинение от шефката на пресцентъра на НС Поля Станчева, че го е обвинила в лъжа. Тя пък свърза това с оттеглянето на обвиненията на БСП към нейната работа.
в-к "Труд" бр.186/13.07.1998 г.                        рег. 13.07.1998г.
 
 Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"