Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
Български неправителствени организации. Лобизъм
 

Ротарианците честваха Нова година

Около 10 млн. долара са помощите, които Ротари клуб е предоставил на нуждаещите се миналата година, отчете бившият шеф Румен Христов. Средствата са набавени от благотворителни акции с клубовете на САЩ, Франция и Германия.
Новата година на Ротари, която започва на 1 юли, бе отбелязана тържествено с официален коктейл в грандхотел "София" За президент на софийския клуб бе избран инж. Евгени Милчев.
в-к. "Демокрация" бр. 172/01.07.1998 г                         рег 01.07.1998 г.Пазят в тайна дарителите на "Бъдеще за България"

"Списъкът на дарителите за "Бъдеще за България" не може да бъде показан, тъй като сред тях има и такива, които искат анонимност, заяви Елена Костова, шефката на фондацията. От ВМЗ не сме получили нито лев, опроверга Костова твърденията, че освен 35 000 долара за президента, оръжейната фирма е дала и 150 000 долара на "Бъдеще за България".
в-к "Сега" бр.152/03.07.1998г.                                         рег 03.07.1998г
 Елена Костова пред в."Демокрация" за нападките срещу фондацията и за режисирания конфликт премиер-президент

В интервю пред вестника г-жа Костова казва, че според нея нападките срещу фондация "Бъдеще за България" и срещу спонсорите й идвали от "развихрилите се политици, които дадоха знак, че искат да свалят правителството и търсят всякакви поводи за конфронтация между президента и министър-председателя. Тук мога да спомена БСП, Евролевицата, ОНС". Що се отнася до списъка на спонсорите на фондацията, тя отново повтори, че той можело да бъде видян само от данъчните инспектори и от всички останали служебни организации, защото бил фирмена тайна. През март. т.г. е имало ревизия, като не са били открити никакви нарушения, твърди премиершата. "Аз не приемам думата рекетиране. За мен това е истерия с политически привкус", казва тя и съветва да бъдат потърсени отговорните за износа на парите от банките и зърното, не да се говори за парите, които бил взел президентът, за да направи нещо от полза за всички.
Що се отнася до главните спонсори на фондацията, г-жа Костова споменава като най-важни сред тях сродни френски сдружения, Италианският червен кръст, австрийската фондация "Хилсвар", фондация "Кристина" на г-жа Статкова от Швейцария, Асоциацията на холандските фондации, английската фирма "Селдачилдрънс", най-вече "Отворено общество" на Сорос, което било един от най-големите дарители.
в-к "Демокрация", бр. 175/04.07.1998 г.                 рег. 04.07.1998 г.
 "Бъдеще за България" дарява Неделино

Председателката на фондацията и премиерша Елена Костова дарила 4 млн. лв. и бои за стенописите на църквата в града. Днес там тържествено ще бъде отбелязан храмовият празник "Св. Неделя".
в-к "Труд", бр. 180/07.07.1998 г.                        рег. 07.07.1998 г.
 Г-жа Костова наложи монопол върху гражданското общество

В публикуван бюлетин на Фондацията за развитие на гражданското общество пише, че "Фондация бъдеще за България" е получила максималната субсидия от 20 хил. екю за един твърде мъгляво формулиран проект "Надежда за детето". Миналата година, когато ФРГО разпределяше помощите от Европейския съюз, пак фондацията на Елена Костова прибрала лъвския пай от 30 хил. екю за ваканционните и "пионерски" лагери "Детско лято 98". Няколко малки и неизвестни фондации стигнаха до извода, че г-жа Костова обсебва монопола да представлява гражданското общество и добротворството. От бюлетина личи, че "Бъдеще за България" играе челна роля и по програмата за присъединяването към Европа. Неотдавна в Тулуза, придружавана от съпруга си, г-жа Елена Костова стартира проект и за културен обмен между Франция и България. Два проекта на "Бъдеще за България" са получили субсидия от общо 50 хил. екю по линия на социалната и хуманитарна програма на ФРГО, класирани са общо 111 проекта. Според Даниела Георгиева, доброволен сътрудник от фондацията "Общество и социална защита", фондация "Бъдеще за България" върши работа, колкото цялото социално министерство и тогава на какво основание се смята за неправителствена организация, пита тя.
в-к "168 часа" бр. 28/10-16.07.1998 г.                          рег. 13.07.1998г.
 Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"