Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
МВР и специални служби
 

Нов гранично-пропускателен режим

От вчера е започнало поетапното въвеждане на технология за диференциран пропускателен режим по границата, съобщават от МВР. Чужденците от ЕС ще ползват визово облекчение, но се засилва контролът за граждани от 83 рискови страни. Граничарите трябва да преминат от войскова към полицейска структура до 2001 г. Предстои компютризиране на работните места на граничните полицаи. Постепенно ще бъдат обособени гранично-пропускателни коридори на международните летища в страната и по ГКПП, които ще отделят за по-обстойна проверка рисковите чужденци и ще пускат по-лесно европейците.
в-к "Демокрация", бр. 173/02.07.1998 г.                  рег. 02.07.1998 г.
 Подновяват питането за рушвета, взет от Жорж Ганчев

Ексдепутатът от ОББ Христо Петров, сега независим, щял да пита на петъчния парламентарен контрол министър Богомил Бонев, къде е касетата, уличаваща Жорж Ганчев във вземане на рушвет. Той недоумява защо още няма образувано следствие срещу Ганчев и настоява 18 хил. долара, които били белязани, да бъдат върнати.
в-к "Демокрация", бр. 173/02.07.1998 г.                     рег. 02.07.1998 г.
 Конкурсът за паспортите бил пред провал

Вчера конкурсът за производител на новите лични карти и паспорти бе разтресен от скандали, тъй като сред шестте кандидати нямало нито един достоен, отсече комисията. В конкурса мериха сили френската "Айдиметкис", австрийската "Капелен" и "IGL-България", английската "Левекс" в съюз с " IBM-България" и "Гизеке&Девринт". Техни конкуренти бяха съюзилите се "СТ Кард Тек текнолоджийз"-Израел и "Мобилтел". Заедно кандидатствали също "Евроком ТВ" и "ЕВН-Файненшъл сървис Болканс". Министър Бонев каза, че нямало гаранции срещу евентуален провал в по-нататъшната работа на фирмите, ако бъде сключен договор само въз основа на офертите им, каквито случаи вече имало в Унгария, Холандия. Някои от фирмите не били включили дори най-новите си постижения и възможности от страх да не би някой да им ги открадне по време на конкурса. Предложени били и цени 8 пъти по-високи от тези по света, призна Бонев. В крайна сметка бе взето решение да има класация от четвърто място нататък, като то бе заето от "Гизеке&Девринт", заедно с "Левекс" и "IBM-България", също "Капелен" и "IGL-България". С тях България ще продължи преговорите, но по нови условия и изисквания, като щели да бъдат поискани и нови гаранции.
До 30 дни МС трябва да одобри новите изисквания и да пристъпи към сключване на договор. Ако трите, класирани на четвърто място, се откажат, ще се мине към петите в конкурса - "СТ Кърд Тек текнолоджийз" и "Мобилтел" и т. н.
От страна на участниците мнение изрази Емил Хърсев, директор и представител на английската "Левекс", който каза, че IBM е стъпила в 160 страни и знае как да печели конкурси, особено след като е еспечелила в НАСА. Другите чужди кандидати били притеснени от неизвестността около конкурса.
в-к "24 часа", бр. 175/02.07.1998 г.                     рег. 02.07.1998 г.
 Петима полицаи уволнени за връзки с мафията

Петима служители от РПУ-Петрич са уволнени дисциплинарно от вчера, съобщиха от полицията. Заповедта на вътрешния министър е дошла след доклад на комисия, извършила едномесечна проверка в Петрич. Двама офицери - капитан Данаил Данаилов, н-к сектор "Криминален", и районният инспектор Стоян Стоянов оглавяват списъка. Заповед са получили и трима сержанти. Министерските спецове са докладвали за връзките на петимата с мафиотски групировки в южния град. Офицерът Стоянов е работил като шофьор и личен бодигард на петричкия кредитен милионер Живко Томов-Фашиста.
в-к "Земя" бр.128/03.07.1998г.                                рег 03.07.1998г
 Разбиват канал за контрабанда на стоки

Вчера при акция на няколко служби на МВР на територията на Свиленград и Хасково, ръководена от секретаря на вътрешното министерство полк. Атанас Атанасов, е бил разбит канал за контрабанда на цигари и други акцизни стоки и престъпна група от 10 души. Цигари за няколко милиона долара, минали през ГКПП-Ново село, Свиленградско, са били заловени при операцията. Дисциплинарно са уволнени началникът на служба "Сигурност" в РДВР-Хасково, майор Петър Босев и старши инспекторът в същата служба майор Иван Колев. Началникът на служба "Полиция" Павел Газепов е пенсиониран. Директорът на РДВР полк. Венцислав Йорданов не е уволнен само заради здравословното му състояние, но е понижен в квартален инспектор в СДВР. Назначен е нов директор на РДВР-Хасково - полк. Венелин Павлов, досегашен началник на служба "Полиция" в РДВР-Стара Загора.
в-к "Демокрация", бр. 174/03.07.1998 г.         рег. 03.07.1998 г.
 Полицията иска 80% от престъпленията за разследване

Секретарят на МВР и шеф на НСС полк. Атанас Атанасов каза в доклада си през втория ден на международната работна среща по въпросите на съдебната реформа, че полицията била в състояние да поеме 80% от престъпленията, подсъдни на районните съдилища и да ги разследва. Разпитите на свидетели, извършвани от полицаи, да се използват като доказателство в процеса, призова той. За елиминирането на превишаването на пълномощията от страна на полицаите в тази ситуация на разследването, проф. Йоахим Херман от Аугсбургския университет посочи различни механизми, но подчерта, че няма абсолютно ефективен начин. В САЩ например съдът отхвърля доказателствата, които полицаите са придобили със сила.
в-к "Демокрация", бр. 175/04.07.1998 г.                   рег. 04.07.1998 г.
 О.з. генерали замесени в цигарена контрабанда

По повод акцията на МВР в четвъртък, депутатът от СДС Георги Шишков заяви, че разбитият канал е полицейски. Бяха спрени три тира с контрабанда на вносни цигари от Гърция през ГКПП Ново село. Още толкова цигари са били намерени скрити в два склада в Хасково. В основата на контрабандата стояли есксекретарят на МВР по времето на Виденов Георги Ламбов и бившият външен министър Любен Гоцев. Това твърди депутатът от Свиленград, който до април беше шеф на митницата в Свиленград. Каналът през който преминавали предимно цигари и по-малко алкохол, престанал да действа, откакто миналото лято Георги Шишков оглавил митницата в Свиленград. Контрабандната стока преминавала няколко години през ГКПП Ново село и не е случайно, че през ноември 1996 г. бе застрелян във Варна Красимир Попгеоргиев-шеф на граничния пункт. Най-малките пионки са митничарите Димитър Вълчев и колегата му Стефан Мавродиев, пропуснали тировете. В системата на митницата има поне още трима, замесени в същия канал. Обявеният за организатор на канала Николай Николов по прякор Паскал, се издирва в момента, но вероятно е избягал в Гърция. Той вероятно е връзката между митничарите и Георги Ламбов и Любен Гоцев. Приятелство свързвало Николов и с назначения през февруали режимен офицер Иван Колев, бивш контрольор от централата на СИК, който също е дошъл на границата с определена поръчка, коментира г-н Шишков.
в-к. "Демокрация" бр. 176/05.07.1998г.                      рег 05.07.1998г.
 Създаваме финансова полиция

Идната седмица правителството ще приеме концепция за създаване на финансова полиция. Законът за нея ще е един от първите, които ще се гледат на есенната сесия на Народното събрание. Идеята е той да стъпи  на сегашните структури на ДФК и Службата за предотвратяване и разкриване на данъчни престъпления. Ще се мисли и за контрол на митническите и валутни престъпления. Основна задача на новата структура ще е борбата с корупцията, включително и в най-високите етажи на властта. ФП ще проверява и публичния регистър, в който висшите държавни служители и депутати декларират имущественото си състояние. Законовата база на ФП ще бъде свързана и със закона за изпирането на мръсните пари. Бюрото за финансово разузнаване, създадено с този закон, вероятно ще премине в структурата на ФП. Новата служба ще е полувоенизирана, тъй като ще се налага да извършва и оперативни действия. В закона ще бъде отделена имуществената от наказателната отговорност, които сега пречат на държавата да си прибира по-бързо вземанията.
в-к. "Демокрация" бр. 176/05.07.1998г.                      рег 05.07.1998г.
 Любен Гоцев отрича участие в контрабандата

Бившият служител на Първо главно управление на ДС о.з. ген Любен Гоцев отрече снощи по БНТ да е участвал в скандалната хасковска цигарена афера. Той заяви, че ще заведе граждански иск срещу депутата от ОДС Георги Шишков, който направи разкрития в събота, и обяви, че никога през живота си не бил виждал парламентариста. Не бил въртял и съвместен бизнес с бившия главен секретар на МВР Георги Ламбов.
Любен Гоцев се занимава с частен бизнес от 1993 г. и е собственик на ЕООД "Консулт-95" за консултантска дейност и посредничество в бизнеса, приватизацията и политиката, с офис в парк-хотел "Москва". Освен това е и съпредседател на "Чап холдинг", консултант на Първа източна международна банка, известна още като банката на мутрите, и член на надзорния съвет на Международната ортодоксална банка "Св. Никола".
Георги Ламбов заема поста главен секретар на МВР по времето на Жан Виденов и е уволнен през февруари 1997 г. за корупция. И двамата бивши кадесари сега са членове на генералското движение на БСП.
Главният секретар на МВР ген.-майор Божидар Попов и директорът на НСБОП ген.-майор Кирил Радев отказаха да коментират изявлението на депутата Георги Шишков. Кирил Радев заяви, че разбиването на канала е в резултат на съвместната работа на РДВР Хасково, неговата служба и Националната служба за сигурност. По случая е заведено следствено дело.
в-к. "Демокрация" бр. 177/06.07.1998г.                      рег 06.07.1998г.
 Полицейска програма "Нулева толерантност"

Шефът на СДВР ген.-майор Емил Танев заяви на тържеството по случай празника на МВР на 5 юли, че на полицаите ще бъде заповядано да не допускат никакъв компромис към нарушителя, без значение дали деянието е леко или тежко, дали личността или поста на уличения са важни. Програмата "Нулева толерантност срещу престъпността" се въвеждала първо на територията на град София. Според Танев голямата престъпност била резултат от несанкционирани в миналото дребни нарушения, които пораждали у престъпниците чувство за безнаказаност.
Секретарят на МВР ген. Божидар Попов откри вчера празничния парад на столичния стадион "Раковски" и нов офис на Националния полицейски синдикат в сградата на ДНП на пл. "Лъвов мост". С близо 20% била намаляла престъпността, а разкриваемостта била стигнала 46% за последните 12 месеца, каза той. Министър Богомил Бонев не присъства и не уважи празника, защото бил зает с неотложни задачи, както тайнствено обясни ген. Божидар Попов.
в-к "Труд", бр. 179/06.07.1998 г.                     рег. 06.07.1998 г.
 Хасковската цигарена афера на път към политическия скандал

Скандалът с цигарената афера в Хасково набира скорост и всеки момент може да се превърне в политически скандал, след като в нея беше замесен човек от генералското движение в БСП. Бившият външен министър Любен Гоцев бе свързан с аферата и канала, който бил полицейски, като бивш кадър на ДС. Засега първи реагираха от Бизнесблока. Депутатът Нансен Бехар заявил, че в петък ще отправи питане към Богомил Бонев във връзка със случая. Според него медииите целят да докажат, че червеният цвят е преобладаващ в корумпираните висши кръгове. Случаят придоби скандална окраска след изявлението на синия депутат Шишков, че организаторът на канала през ГКПП-Ново село, Никола Николов-Паскала е само част от веригата. Главата на октопода били о.з. генералите Любен Гоцев и Георги Ламбов. Каналът действа от пет години, твърди Шишков. Още като началник на митницата в Свиленград той сигнализирал РДВР-Хасково за него и помолил да бъдат проследени съмнителните тирове. РДВР не направила нищо и той заподозрял, че полицията е в играта и в началото на февруари сменил целия състав на ГКПП-Ново село, за да прекъсне канала. Рокадата се оказала ефикасна само за няколко месеца и наскоро трафикът бил възстановен. Според Шишков това е станало с участието на бившия шеф на митницата в Ново село Красимир Янчев и митничаря Георги Лозев. Двамата вкарали в играта и началника на митническата смяна Димитър Вълчев. В момента Лозев работи в администрацията на свиленградската митница. Не мога да твърдя, че в играта е замесен и началника на митницата Христо Русев, казва депутатът, но много често го виждали в местните заведения с главния участник в аферата Никола Николов-Паскала, а Русев му бил и кум. Националното радио пък съобщи, чу Паскала е подарил кола на бившия шеф на РДВР Хасково полк. Йорданов. Отначало Николов прекарвал тировете с цигари през безмитната зона в Свиленград, по това време шеф на митническия пункт бил Михаил Айръков, също близък приятел на Русев. Шишков е убеден, че убийството на бившия началник на ГКПП-Ново село, Красимир Попгеоргиев не е случайно. Той допуска, че престъпна група се е опитала да се настани на пункта, използвайки Красимир, но мафията е пресякла конкуренцията. От вчера в районата митница в Свиленград се започнали дежурства на ротационен принцип. За неопределено време екипите ще се подменят, без да се знае предварително кой с кого ще бъде на смяна. Започват и структурни реформи, съобщи БНР. Там щели да работят и специалисти, които не желаят да бъдат единствено на КПП-тата Капитан Андреево и Ново село.
"Мисля, че това е удар по генералското движение в БСП, заяви ген. Любен Гоцев по БНР, и търся сериозни адвокати, които да ми помогнат да докажа истината и да дам възможност на Шишков да изнесе документите и фактите с които разполага в съда. В сучая странно е поведението на бившите ми колети от МВР. Имената се цитират, но никой не реагира от тяхна страна, да каже "да" или "не". Би могло да се вземе отношение... Нашата фирма изкупува скрап във Варненски окръг и го продава на "Стомана" Перник. С Георги Ламбов никога никакъв бизнес не съм имал, даже вчера от медиите научих, че имал офис в парк-хотел "Москва", уточнява Гоцев. Нашият офис там го напуснахме, защото наемът е много висок, съвпадението със скандала е случайно. Няма да се срещам с Шишков, няма за какво, казва о.з. генералът.
в-к. "Новинар" бр. 177/07.07.1998г.                             рег 07.07.1998г.
 Цигарената афера - нагласена от властта?

Ексшефовете на РДВР в Хасково се жалват във военна прокуратура от политическа чистка. Няма данни дори за косвено участие на полицаи в скандалната цигарена афера в Хасково, съобщиха от Окръжната следствена служба. Проверки обаче се извършвали и на най-високо ниво в МВР. Може и да изскочат данни за корупция в РДВР Хасково, смятат източници от вътрешното министерство.
в-к. "24 часа" бр. 180/07.07.1998г.                              рег 07.07.1998г.
 Любен Гоцев: В МВР няма нищо срещу мен

В интервю пред в. "24 часа" ген. Любен Гоцев споделя, че с цигарения бизнес го свързва единствено участието му преди 4 години във фирма, свързана с Димитър Димитров и Тенчо Тенев от Харманли. Не знам кой дава такава информация на депутата Шишков, но вече заявих, че ще заведа гражданско дело срещу него за нанесени морални и материални щети. За такова дело не е необходимо да се сваля депутатския му имунитет, казва Гоцев. На въпрос възможно ли е това да е предизборен удар срещу генералското движение, той отговаря, че не вярва да е предприет толкова дълбок политически ход, но го притеснява скандалът да не повлияе върху уважавани хора от движението като Валери Петров например. Дано не се поддадат на инсинуацията. Що се отнася до вероятността някой да се опитва да сплаши о.з генерала, който разполага с информация за доста хора, той твърди, че никога не е сплашвал някого с информацията, която има и никога не си е позволявал да използва властта си или информацията за рекет срещу някого. Гоцев обяснява, че никога не е имал общ бизнес с ген. Ламбов, дори се кълне, че не го е виждал от две години и продължава: "Ядосан съм, защото вече много става. Преди месец в "Сега" ми бе направен портрет, вероятно инсцениран по сериозна поръчка. Днес пресата отново гърми за бизнеса и личността ми. Напоследък много се замислям, дали не искат да ме извадят от играта, но това е нож с две остриета. Ако изляза, ще помислят, че съм се уплашил, ако остана, ще продължа да ги дразня, защото ще мислят, че съм голям "играч". Питам се дали съм такъв и въобще къде, с кого, за какво играя? В МВР нямат информация срещу мене, иначе щяха да я използват."
в-к. "24 часа" бр. 180/07.07.1998г.                               рег 07.07.1998г.
 Още разкрития по цигарената афера в Хасково

Депутатът от СДС Георги Шишков направи ново сензационно разкритие по аферата в Хасково - Стефан Димов на 49 г., първи братовчед на ексенергийния министър Румен Овчаров и сегашен зам.-председател на ПГ на БСП, бил замесен в аферата, защото бил собственик на един от складовете, където са намерени по-големите количества цигари. Един от трите тира, собственост на сина на офицер от "Пътна полиция" Васил Сидеров, и таен склад били открити във фирмата "Рекламна търговия-Пирс" в Хасково с президент и основен акционер Стефан Димов. Това още веднъж говорело, че каналът обслужвал БСП, каза депутатът на пресконференция вчера. Според него още имена щели да излязат на светло.
в-к "Демокрация", бр. 179/08.07.1998 г.                 рег. 08.07.1998 г.
 Иван Костов за незаконните канали на мафията

След заседанието на НС на СДС вчера премиерът каза, че щяло да има още разбити незаконни канали. Той счита за убедителна информацията на синия депутат Георги Шишков, но отказа да коментира сведенията за двамата генерали Любен Гоцев и Георги Ламбов.
в-к "24 часа", бр. 181/08.07.1998 г.                   рег. 08.07.1998 г.
 Бонев ще проверява РДВР-Шумен

Скандал за корупция на местни полицейски шефове се разрази в  Шумен късно вечерта в понеделник. В него беше замесен полк. Недялко Ботев, според данни на 39-годишния ром Йордан Маринов, лежал 3 пъти в затвора и с 4 висящи дела.
"Ще проверим внимателно всичко, което казва Маринов и тогава ще решим какво да предприемем", заяви вътрешният министър Бонев. Всеки ден получаваме какви ли не сигнали за служителите от МВР и ако уволнявах веднага, нямаше да остане човек в системата, допълва Бонев.
Маринов твърди, че може веднага да даде доказателства, че подп. Вълков чака от него 2 млн. лева и пред тв. камери на шуменските журналисти набра домашния номер на подп. Вълков, началник на група в шуменско РПУ и се уговори да му занесе пари "за да няма проблеми".
Недялко Ботев е директорът на РДВР-Шумен. Йордан Маринов разказва, че контактите му с Ботев датират от 1991 г, когато той бил началник на сектор в криминалния отдел. Ромът твърди, че Ботев и Вълков го напътствали да върши множество крупни измами. През 1992 г. Маринов регистрирал фирма-фантом в Стара Загора и започнал да доставя дрехи и обувки за дивизията във Варна. Фактурираните пари делял с полк. Ботев и офицерите Недев и Петров от дивизията. С Ботев делял и други пари, придобити срещу обещание за доставки на стока на ГУСВ в Плевен и Варна, на фирми в Добрич, Силистра и Панагюрище. През 1992г. по препоръка на Ботев се укрива в Германия и през 1993 г. се връща оттам с "Нисан", подарък за Ботев, но понеже отказал да й плати митото, Ботев не пожелал да я вземе, разказва Маринов. Тогава бил арестуван и пратен в следствието в Плевен, пускат го под гранция през 1994 г.
Преди 3 седмици Маринов бил потърсен от полк. Ботев, който му предложил да даде оферта за ремонт на покрива на служба "ТИЛ" в Шумен. Казал му да посочи 32 млн. лв., защото това е най-изгодното предложение и да му съобщи номера на офертата. Докато чакал отговор, Вълков поискал от Маринов 500 000 лв., за да го уреди с обекта. Маринов ги дал, но след седмица му поискал още 2 млн. лв., иначе щял да го вкара в затвора.
Говорителят на РДВР- Шумен Ирена Минчева каза вчера, че със случая е запознато ръководството на МВР. Полк. Ботев отказа изявление. За подп. Вълков се каза, че е наказван 10 пъти, но и е награждаван 13 пъти за разкрити криминални престъпления. МВР не счита, че е необходимо да се опровергават твърденията на едно криминално проявено лице. Всичко е нагласено от зам.-шефа на СДС в Шумен Николай Йонков, смятат запознати с амбицията на Йонков да уволни полк. Ботев. Местният син лидер имал зъб на РДВР шефа, заради арестувания неотдавна деец на СИК. Той организирал и скандалната пресконференция на Маринов
"Пращам веднага хора от Инспектората на МВР в Шумен, каза министър Бонев -който е виновен ще си получи заслуженото, независимо дали това е шефа на РДВР или Маринов", уточни той.
в-к "Сега" бр. 155/8.07.1998 г.                                    рег 8.07.1998 г.
 Обвиненията за аферата в Хасково са несериозни

Обвиненията на Георги Шишков, депутат от ОДС, че о.з. ген .Любен Гоцев е замесен в цигарената афера в Хасково и средствата отивали за предизборната кампания на БСП, са несериозни, заяви вчера говорителят на ИБ на ВС на БСП Ангел Найденов. Той подчерта, че подобни обвинения се доказват на определени места, а не чрез пресата, и смята, че твърденията на Шишков, които нито бяха потвърдени, нито отхвърлени от представители на МВР, са поредното активно мероприятие, с което се цели да се отклони общественото мнение от сериозните проблеми на престъпността.
в-к "Земя бр .131/08.07.1998 г.                                рег 08.07.1998 г.
 Не обобщавайте, че полицията е корумпирана

В РДВР ІХасково дисциплинарно са уволнени двама полицаи-майор Петър Босев и майор Иван Колев. Старият шеф Венцислав Йорданов е преместен в РПУ-Кремиковци. Началникът на служба "Полиция" Павел Фердинандов е пенсиониран. Проверките продлжават, съобщи новият директор на РДВР - Хасково Венелин Павлов. Не бива да се правят обобщения като това, че полицията е корумпирана, ако се окаже, че и други хасковски полицаи са замесени в цигарената афера, те ще бъдат дисциплинарно увалнени, закани се полк. Павлов. Той категорично заяви, че никой от хасковските полицаи не знае нищо за проведената акция на НСБОП, тъй като тя изцяло е организирана и проведена от НСБОП, под ръководството на секретаря на МВР Атанас Атанасов.
в-к "Земя бр .131/08.07.1998 г.                                  рег 08.07.1998 г.
 Ексшефове на МОБ присвоили 4 млрд лв.

Трима бивши шефове на МОБ Свети Никола са присвоили 4 млрд. лв. от банката, съобщиха от МВР и НСлС. Бившият председател на управителния съвет Цветан Начев, бившият член на надзорния съвет Владимир Кънчев и бившият директор на капиталното строителство Светослав Иванов ще отговарят за длъжностно присвояване в особено големи размери, за което максималното наказание е 30 г затвор и конфискация на цялото имущество. По непотвърдени данни Начев е арестуван. Вчера НСБОП атакува централния офис на банката и иззе важни документи.
в-к "Пари" бр. 155/09.07.1998г.                                    рег 09.07.1998 г.
 Румен Овчаров призова Костов да го защити в парламента

Депутатът от БСП заяви, че Иван Костов е изправил триъгълника на глупостта в Южна България (Пламен Иванов, Шишков, Ляков), за да казват те какво мисли премиерът. Г-н Овчаров каза, че е възмутен от начина по който телевизията е излъчила съобщението, не може да дава обширно място на едната страна, без да се потърси другата. Според него тази атака е точно в този момент, за да се отвлече вниманието от парите за фондациите, които финансират СДС. Подготвил съм две питания- едното за спонсорствата на НЕК и Булгаргаз за фондации и вестници и другото е за един договор на НЕК, който е ощетил компанията с 1 млрд. долара. Той каза също, че очаква премиерът и президентът да го защитят така, както направиха след разпространението на компромата срещу Богомил Бонев. Овчаров каза също, че не се сърди на депутата Георги Шишков, чието психическо състояние и умствен багаж били под въпрос. Като доказателство депутати от левицата показаха публикации, в които Шишков като шеф на митницата твърди, че бил отровен или облъчен и си е правил изследвания в правителствена болница.
в-к "Пари" бр.155/09.07.1998 г.                               рег 09.07.1998 г
 95% от нещата в компромата за Бонев бяха верни

Това заявява Румен Овчаров и продължава :"Преди четири месеца премиерът Иван Костов дойде в парламента и направи огромно политическо шоу по повод на един материал, разпространен в кутиите на народните представители срещу Богомил Бонев. Да оставим настрана, че 95% от написаните неща бяха верни, или поне не бяха опровергани. Тогава г-н Костов пренебрегна всичко, за да говори срещу оклеветяването на политическите фигури в страната. Интересно е дали и този петък ще заеме в парламента позиция по оклеветяване на политическите фигури в страната".
в-к "Пари" бр.155/09.07.1998 г.                                рег 09.07.1998 г
 Набеден бизнесмен отрича връзки с Румен Овчаров

В Хасково председателят на директорите на "Рекламна търговия" АД Стефан Димов е отрекъл да има връзка с цигарената афера в града, както и каквато и да е роднинска връзка с депутата Румен Овчаров. В помещенията на фирмата никога не са били складирани контрабандни цигари. Един от трите заловени тира с контрабандните цигари имал договор за платен паркинг от 1 г. на фирмата. Камионът също бил собственост на бивш служител на фирмата - Стоян Сидеров на 22 г. От 1 г. той е назначен за началник-гараж в "Аида-тур" АД-Хасково. Не мога да нося отговорност за собствениците и шофьорите на всички коли, които ползват с договор платения паркинг на фирмата ни "Рекламна търговия" АД, каза набеденият за братовчед на Овчаров Стефан Димов, председател на фирмата.Той завел съдебни искове за опетняване на достойнството му от медиите.
в-к "Континент", бр. 157/10.07.1998 г.                   рег. 10.07.1998 г.
 Проверка на РДВР-Шумен

Група от инспектората на МВР започна вчера проверка на регионалната дирекция в Шумен, след като в понеделник вечерта 36-годишният шуменец Йордан Маринов обвини директора полк. Недялко Ботев и подп. Величко Вълков от РПУ в корупция. Министър Бонев изпратил инспекторите за Шумен веднага след публикациите в пресата. Бившият затворник Маринов заявил вчера пред в."Континент", че поддържа казаното и може да добави още факти, ако бъде разпитан от инспекторите от София.
в-к "Континент", бр. 157/10.07.1998 г.                   рег. 10.07.1998 г.
 Програма "Нулева толерантност" стартира в София

СДВР е решило за изкара 2 600 полицаи по столичните улици, които да приложат на практика програмата, за която писаха медиите. В техните групи ще влизат автопатрули, екипи на охранителната полиция, пеши двойки, квартални инспектори дори и така щяла да бъде неутрализирана дребната престъпност в столицата. Полицейските сили щели да бъдат на улиците денонощно и ще се концентрират по рискови места, които били държани в тайна, за да не се подлашат престъпниците, каза началникът на служба "Полиция" към СДВР подп. Божидар Алексиев.
в-к "Демокрация", бр. 182/11.07.1998 г.                   рег. 11.07.1998 г.
 Ново убийство и нападение над чейнджбюро в София

Касиерка и бодигард на финансова къща "Джиро тръст" са били убити на място вчера към 15,25 часа на столичния бул. "Евлоги Георгиев" 57. Антоанета Крумова на 35 г. и Крум Делинов на 26 г. били застреляни от упор пред входа на бюрото, където били излезли в разрез с всички мерки за безопасност. Иначе бюрото било оборудвано по всички правила и изисквания. Според първоначалните данни на очевидци трима млади мъже нахлули и стреряли с пистолет със заглушител. Полицай от спец-звеното "Сигма" бил наблизо и успял да застигне единия нападател, да го повали на земята и да го задържи. Убиецът се опитал да стреля, но пистолетът му засякъл. В това време другите успели да избягат. Името и самоличността на нападателя се пази в тайна.
Част от акциите на финансовата къща принадлежали на групировката "Селена холдинг", чийто съсобственик е ексдепутатът Асен Мичковски. Член на надзорния съвет на холдинга е ексдепутатът Илиян Шотлеков.
в-к "Труд", бр. 184/11.07.1998 г.                         рег. 11.07.1998 г.
 Инцидент с тв работници от "Нова телевизия"

Криминално проявеният с над 40 престъпления зад гърба си Стефан Маринов на 21 г. от София се опитал да прегази с автомобила си "Фиат-125" журналисти, оператори и технически работници на Нова телевизия в петък в 21.30 часа в района на бл. 24 в жк "Дианабад". Преди да връхлети върху журналистите, запътили се на рожден ден в близко заведение, той блъснал жена от квартала, откарана в "Пирогов". Част от журналистите също пострадали. Прерасналият в побой скандал завършил с проснатия на земята Маринов, който издъхнал, докато дойде "Бърза помощ". При огледа на колата му била намерена спинцовка, която дава основание да се счита, че е бил дрогиран. В следствения арест са били задържани 4-ма служители на телевизията.
в-к "Демокрация", бр. 183/12.07.1998 г.             рег. 12.07.1998 г.
 Проект на стратези от САЩ разкрива контраразузнаването

Доклад на българското контраразузнаване, изпратен на Иван Костов, разкрива задокеанските интереси след "ерата на СДС". Започвал проект за модернизиране на лявото пространство, който е дело на американския Институт за леви теории. Работата по него ще продължи две години и ще струва приблизително 400-500 хил. долара. Той има за цел времето след "ерата на СДС", когато на парламентарните избори левицата ще спечели, според анализаторите, сигурна победа и ще бъде принудена да състави ново правителство. Според американците най-вероятно е правителство на лявата коалиция да смени това на Иван Костов, което дотогава ще бъде силно амортизирано. Идеята на този проект е при смяна на властта избраното правителство, което и да е то, да остава дружелюбно настроено към САЩ.
в-к "168 часа" бр. 28/10-16.07.1998 г.                           рег. 13.07.1998г.
 Арестуват бизнесмен в Шумен

Шуменската полиция е задържала бизнесмена Кънчо Илиев Драгнев, дългогодишен шеф на ФК "Шумен" и кредитен милионер. Той е задържан с постановление на Окръжна прокуратура и е обвинен в документна измама в особено големи размери. Заедно с него е арестувана Ваня Павлова от шуменското данъчно управление. Драгнев и инспекторката източвали пари от бюджета с фалшиви ДДС-фактури чрез фирмата "Драгнев и Ко".
в-к "Стандарт", бр. 2080/13.07.1998 г.                 рег. 13.07.1998 г.
 Създават служби срещу корупцията и насилието в МВР

Към Инспектората на МВР е създадена служба за борба с корупцията в системата на МВР и всички подадени сигнали ще бъдат проверени, съобщи вчера в Шумен шефът на инспектората ген.-майор Манчо Манчев. Той съобщи, че е разкрита и служба за борба с полицейското насилие. Манчев лично води комисията, която проверява твърденията на Йордан Маринов за корупция на шефовете на РДВР Шумен полк. Недялко Ботев и подп. Величко Вълков.
Разследването е разпоредил министър Бонев, а резултатите от проверката ще бъдат предоставени на премиера Иван Костов. Зачестиха жалбите за корупция на служителите на МВР, съобщи вчера началникът на служба "Инспекторат" ген.-майор Манчо Манчев. Според него и медиите са помогнали да се ускори проверката по сигнала на Маринов в Шумен.
в-к "Сега", бр 160/14.07.1998г.                              рег.14.07.1998 г.
в-к "Континент", бр 160/14.07.1998г.                    рег.14.07.1998 г
 Офицер от затвора задържан за подкуп

Служители от НСБОП задържаха подполк. Димитър Маждраков, лекар в централния софийски затвор. Докторът бил закопчан в момент, когато получавал подкуп от 3000 дойче марки. Парите са му дадени от близки на затворник срещу обещание да му бъде издадена фалшива медицинска експертиза за промяна на мярката за неотклонение на лишения от свобода. Подполковник Маждраков е задържан под стража и срещу него е образувано следствено дело.
в-к "Дума", бр 159/14.07.1998г.                    рег.14.07.1998 г.
 Областният управител на Варна доволен от шефовете на РДВР

Случаят "Чолаков" не е политически, каза областният управител на град Варна Добрин Митев по повод слуховете, че скандалът с общинския приватизатор целял да разклати имиджа на кметската власт в града. Той допълни, че бил обнадежден от новото ръководство на РДВР-Варна, което се борело активно срещу престъпността и корупцията в региона.
в-к "Стандарт", бр. 2081/14.07.1998 г.                    рег. 14.07. 1998 г.
 ТВ осветител обвинен в предумишлено убийство

Само един от четиримата задържани от Нова телевизия остава в ареста. Това е осветителят Васил Манов. Той е обвинен в предумишлено убийство по чл. 115 от НК. Аутопсията на убития показва, че смъртта е настъпила от счупване на гръбнака на 21-годишния Стефан Маринов. Съдебните лекари са констатирали кръвоизлив в мозъка, счупен шиечен прешлен, травми по главата и шията, удар от тъп предмет. Инцидентът стана в петък вечерта, след като Маринов се опитал да сгази с колата си хората от Нова телевизия. Все още не е готова експертизата на автомобила и тази, която трябва да установи дали Маринов е бил пиян или дрогиран.
в-к. "Пари", бр. 160/15.07.1998 г.                           рег.15.07.1998 г.
 Бонев уволни шеф на ГКПП

Началникът на ГКПП Свиленград подп. Георги Щерев е уволнен дисциплинарно със заповед на министър Бонев, съобщиха от МВР. Уволнен е и майор Димитър Константинов, инспектор на граничния пункт. Наказанията са наложени след проверка на Регионален граничен сектор в гр. Любимец и ГКПП-Свиленград, заради контрабандния канал за внос на акцизни стоки от Гърция. Междувременно от ГКПП-Свиленград са предложени за уволнение и 4-ма офицери от Паспортен контрол, а 11 бяха понижени в длъжност. Сменен е целият състав на митничарите на ГКПП-Ново село. ГУ "Митници" продължава да разследва и търси връзката на вноса на акцизни стоки през пункта с дейността на предишните инспектори.
в-к. "Пари", бр. 160/15.07.1998 г.                           рег.15.07.1998 г.
 Дипломати замесени в трафика на хора

Списък с трафиканти на хора изпрати РДВР-Кърджали до турското консулство, съобщи БНТ снощи. Причината е съмнението, че незаконното преминаване на границата става с помощта на турски дипломатически служители. Регистрирани са много случаи на безпроблемно получаване на визи срещу даване на пари на ръка. Документът струва 2-3 хил. долара на черно. 115 души от Кърджалийско са били заловени при опит да минат нелегално границата с Турция от началото на годината. От турското консулство твърдят, че само от януари незаконните емигранти са 10 000 души. Според неофициални данни 120 000 жители на 7-те общини от региона са емигрирали в южната ни съседка през последната година.
в-к. "24 часа", бр. 188/15.07.1998 г.                                рег 15.07.1998 г
 
 Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"