Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
Общинско управление
 

Симеон идва скоро

Цар Симеон II не е пожелал да обсъжда въпроса за бъдещето на върнатите му имоти с кмета на столицата Стефан Софиянски. Градоначалникът бе на неофициално посещение в Мадрид по покана на испанска строителна фирма. На въпроса на кмета, кога Симеон II ще дойде в България, той му казал "Идвам си скоро". Кметът на столицата е преговарял с известни строителни фирми, които да се включат в строителството на големи столични обекти.
в-к. "Труд" бр. 174/01.07.1998 г                              рег 01.07.1998 г.Държавата инжектира пари в десет бедстващи общини

Правителството ще отпусне средства за подпомагане на десет бедстващи общини, съобщи в Лом министърът на търговията Валентин Василев. Затънали в безпаричие и безработица били Лом, няколко района във Видинско и селища в Родопите. Проблемите там, обаче идвали най-вече от зле планираните бюджети на кметствата. Парите ще бъдат отпуснати през есента и ще са целеви, за да няма злоупотреби.
в-к. "Труд" бр. 178/05.07.1998г.                        рег 05.07.1998г.
 Софиянски избран за вицепрезидент на евроасоциация

Кметът на София Стефан Софиянски бе избран за вицепрезидент на Европейската асоциация за местна и регионална политика на конгреса й в Инсбрук в събота. На форума е преизбран досегашният президент - кметът на Инсбрук Хервинг ван Стаа. Избрани са още петима вицепрезиденти. Шестият-Стефан Софиянски, е първият вицепрезидент, представител на източноевропейска страна. Асоциацията обединява европейските кметове-християндемократи и членува в Европейския християндемократически съюз.
в-к "Демокрация" бр. 177/06.07.1998г.                      рег 06.07.1998г.
 


Подкрепен от БСП независим кандидат - кмет на Кричим

Георги Георгиев стана кмет на Кричим с малко над 55% от гласовете на балотажа. Така в трите новосъздадени общини до Пловдив ВМРО /гр. Стамболийски/, ОДС /гр. Перущица/, БСП /гр. Кричим/ си поделиха местата.
в-к "24 часа", бр. 179/06.07.1998 г.                     рег. 06.07.1998 г.
 Стефан Софиянски и Антоан Николов-съперници на вътрешнопартийните кметски избори?

Това съобщава агенция Балкан, но за в. "Труд" г-н Николов отрече слуховете, като заяви, че те целяли да предизвикат скандал между него и Софиянски. Решението на Регионалния съвет на СДС за местните избори в София щяло да се вземе през октомври и сега било рано да се коментира, допълни той. Самият кмет Стефан Софиянски каза, че все още не е решил дали да се кандидатира за втори мандат и ако вземе решение, щял да го обяви преди Националната конференция на СДС. Според близки до него източници, той щял да се откаже от надпреварата, ако бъде принуден да се яви отново на вътрешнопартийни избори.
в-к "Труд", бр. 179/06.07.1998 г.                     рег. 06.07.1998 г.
 Предварителни партийни избори за местната власт отстраняват кметовете на Варна, Пловдив и София?

От шефове на СДС вестник "168 часа" научил, че Христо Кирчев във Варна и Спас Гърневски от Пловдив щели да бъдат сменени от нови кандидати на СДС на предварителните партийни избори за кметския стол в двата големи града. Ако бъдели орязани правомощията на столичния кмет, Стефан Софиянски пък сам щял да се откаже от кметското място. Русе и Бургас, чиито кметове Димитър Калчев и Йоан Костадинов преминаха към Евролевицата, с разрешението на Костов, щели да запазят градоначалниците си, твърди вестникът.
в-к "168 часа", бр. 179/03-09.07.1998 г.                     рег. 06.07.1998 г.
 Пазарджик щял да стане областен център

Това заяви вчера депутатът от СДС Панайот Ляков, който твърди, че имало политическо решение по въпроса. Единственото официално решение обаче засега е оповестеното след заседанието на НС на СДС на 16 юни - до края на годината областите да станат 28 вместо досегашните 9. Вероятно те ще съвпаднат с бившите окръзи.
в-к "Континент", бр. 154/07.07.1998 г.                    рег. 07.07.1998 г.
 Нова субсидия за общините

Министерството на финансите преведе 8,25 млрд. лв. субсидии на общините, като така от началото на годината вече са преведи 228,970 млрд. лв.
в-к "Пари", бр. 154/08.07.1998 г.                     рег. 08.07.1998 г.
 Френско-българско дружество за осветлението на София

Да се направи смесено дружество между общинската фирма "Пътна сигнализация" и френската "Електрисите модерн" предлага кметът на столицата Софиянски. Вече имало предварителен договор между двете фирми. Смесената фирма щяла да носи името "София Люмиер" ООД и ще поеме част от поддръжката на уличното осветление за срок от 15 г. в София. Ще се поддържат светофарите и уличните лампи в 9 от общо 24 столични района. 66% от дяловете ще държат французите срещу парична вноска от 36 000 марки и оборудване, също инвестиции на стойност 2 млн. френски франка. Българската общинска фирма ще участва с апорт на сграда и при нужда с парични средства. Столичното кметство ще превежда ежемесечно бюджетната сума за поддръжка и експлоатация на съоръженията без стойността на ел. енергията. За първата година сумата била 750 хил. марки.
в-к "Пари", бр. 154/08.07.1998 г.                     рег. 08.07.1998 г.
 Национално съвещание на представителите на БСП в местната власт

В съвещанието, което бе закрито за журналисти, взеха участие над 900 души. То взе решение да предложи второ регионално ниво в местното самоуправление, което можело да бъде създадено на територията на бившите окръзи. Целта била да се намали влиянието на областните управи. В специална декларация се настоява Иван Костов да спре тихата война срещу червените общини.
Ангел Найденов заяви, че ИБ е взело решение на лозето на Габровски да отиде цялото ръководство на ВПС и на ПГДЛ, както и някои експерти. 35 души ще отидат в Арбанаси на 18 и 19 юли.
в-к "Пари", бр. 154/08.07.1998 г.                     рег. 08.07.1998 г.
 Задържан общински служител във Варна по подозрение в корупция

Началникът на "Собственост и стопанство" в община Варна Иван Чолаков е бил задържан, съобщава говорителят на РДВР-Варна майор Венцеслав Стоянов. Наблюдаващият прокурор от варненската окръжна прокуратура е забранил разгласяването на всякакви данни по заведеното дело. Срещу Иван Чолаков м.г. бе извършено покушение на 22 октомври. Досега няма информация по случая.
в-к "Континент", бр. 157/10.07.1998 г.                   рег. 10.07.1998 г.
 Още по случая

Арестуваният зам.-кмет на Варна е укрил близо 700 хил. долара на сигурно място в Ямбол, твърди в. "Черно море днес". Той е бил арестуван, докато е получавал подкуп от 10 млн. лв., белязани, съобщава лично шефът на РДВР-Варна полк. Иван Стефанов. Варненската окръжна прокуратура е постановила постоянна мярка "задържане под стража" за Иван Чолаков. Полицията призова всички пострадали граждани да се обадят, за да свидетелстват. Всички служби били участвали в разработването на Чолаков, били използвани и специални разузнавателни средства, за които варненският кмет Христо Кирчев отказа да е знаел. Кметът на град Варна намекна, че арестът на Чолаков може да е активно мероприятие на "млади амбициозни момчета, които правят политическа кариера". Те поставили пощенски кутии, за да събират доноси за това какво става в града, счита той. Конфликтът между двата бастиона на синята власт във Варна не е от вчера. Общината и областта използват всеки скандал, за да си разменят удари под кръста. На въпроса дали под този израз разбира областния управител Добрин Митев, кметът Кирчев каза "Не, неща, дето са публична тайна, дайте да не ги коментираме." Той добави :"Не вярвам да има далавери. Аз също имам данни за много по-големи нарушения в друга служба, но ще ги изнеса, когато му дойде времето, за да не ме удари чадърът". Кирчев настоял да присъства лично при обиска на кабинета на Чолаков, за да нямало подхвърлени фалшиви доказателства. Той съобщи, че е имало договорка с Чолаков да се оттегли от поста си в края на юли, понеже бил депресиран от атентата срещу него м.г. и искал да се лекува.
Междувременно отново изплува версията, че Чолаков е сплашен м. г., защото е взел пари на ръка и не е свършил работа. Най-вероятно е бил засегнат нечий интерес около газификацията на град Варна. Анонимен глас пък съобщи в офиса на "24 часа" в град Варна: "Ръчичките на Чолаков светнаха заради сделка с общински магазин. Обърнете внимание на близките връзки напоследък на кмета на Владиславово Янко Станев с окръжния прокурор."
в-к "24 часа", бр. 184/11.07.1998 г.                     рег. 11.07.1998 г.
 Софиянски мисли до септември за втори мандат

"До септември ще взема решение дали да се кандидатирам пак за кмет на София", съобщи пред частно радио градоначалникът Стефан Софиянски. Решението му щяло да зависи от това каква ще е позицията на СДС.
"За София мисля и говоря винаги с любов, но това няма да ме накара да пренебрегна партийната си принадлежност и да се кандидатирам като независим кандидат", каза още Софиянски. "Ако не съм съгласен с политиката на СДС в момента, ще се оттегля и няма да се кандидатирам изобщо", заяви той. Вече тръгна слух, че шефът на общинарите Антоан Николов може да се окаже конкурент на Софиянски за кметския стол в София.
в-к "Сега" бр.159/13.07.1998 г.                        рег. 13.07.1998г.
 Договор с "Ериксон

Шведската фирма "Ериксон" подписа договор, съгласно който ще отпусне субсидия в размер на 5 млн. долара на пловдивския район "Север". Парите ще бъдет използвани за разкриване на 23 хил. цифрови телефонни поста до края на май 1999 г.
в-к "Демокрация", бр 185/14.07.1998г.                    рег.14.07.1998 г
 Французи ще слагат лампите в София

Французи ще слагат лампи и ще сменят крушките в кварталите "Надежда", "Връбница", "Сердика", "Лозенец", "Младост" и "Враждебна". "Електрисите модерн" ще се грижи и за светофарите в тези квартали. Французите ще инвестират 2 млн. франка за лампите и светофарите в 7 софийски квартала. Ще бъде създадено смесено дружество "София люмиер"АД. Общината ще държи 34% от акциите. Споразумението между общината и "Електрисите модерн" е за 15 г. и ще се ревизира всяка година.
в-к "Сега", бр 160/14.07.1998г.                    рег.14.07.1998 г
 Готвят четирима сини кандидати за кмет на Разград

Аз съм верен на партията, заяви председателят на Столичния общински съвет Антоан Николов в отговор на въпрос ще се кандидатира ли за кмет на София от листата на СДС. Той ще изчака решението на регионалния съвет на сините. В политическата практика не било нормално толкова рано преди изборите да се правят прогнози, тъй като те били спекулативни и само изнервят излишно ситуацията, смята Николов. Столичният кмет Стефан Софиянски съобщи, че няма да участва в изборите като независим кандидат, ще изчака решението на синьото ръководство.
Четири вътрешнопартийни кандидатури за кмет има в СДС в Разград. Имената щели да бъдат обявени наесен от местната структура на сините. Един от тях обаче ще трябва да застане срещу почти сигурния кандидат на левицата Венелин Узунов, който заема ръководната длъжност вече втори мандат в града.
в-к "Континент", бр 160/14.07.1998г.                    рег.14.07.1998 г.
 Председател на Общински съвет в гр. Две могили е отстранен

Председателят на общинарите, който е разследван за документни измами, е отстранен от длъжност, съобщава вчера окръжният русенски прокурор Люлин Матев. Срещу Ахмед Назиф Феим и изп. директор на бившата общинска фирма "Дружба-импекс" Драгомир Драганов е образувано предварително производство за съставен официален документ с невярно съдържание. Той и Феим променили дата на протокола за продажба на фирмата, която за 66 млн. лв. станала собственост на РМД начело с Драганов. Последният е шеф на СДС в Бяла и зам.-шеф на регионалния съвет на сините.
в-к "Труд", бр. 187/14.07.1998 г.                      рег. 14.07. 1998 г.
 Кметицата на Чепеларе обвинена в далавери

СДС щяло да сезира окръжната прокуратура, че Васка Дърбоклиева е нанесла на общината щети в особено големи размери, пише смолянският вестник "Отзвук". Лидерът на СДС в града Тодор Бозуков и съветник в общината пояснил, че става дума за недовършената приватизация на общинската фирма "Чая" от близкото село Хвойна. Говори се за големи далавери за много милиони левове и това било свързано със стратегическия бъдещ път от Пловдив през Чепеларе и Смолян за Бяло море.
в-к "Стандарт", бр. 2082/15.07.1998 г.                       рег 15.07.1998 г
 
 Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"